Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2011 15:54 - Алкачофата - храна и противоракова защита
Автор: apollon Категория: Рецепти   
Прочетен: 9674 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 29.05.2011 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Българинът се нуждае от алтруистични жестове за повече информация относно някой нетрадиционни съседномедитерански диети. Тук ще бъдат споменати някой нови факти относно най-дброто приготване на алкачофата.

1. Алкачофата е най-полезната от всички средиземноморски страни.
2. Този зеленчук от рода на българската метличина е с най-високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти от всички възможни храни, консумирани от човека.
3. Най-евтиният зеленчук в Европа.
4. Алкачофата е храната с най-висок дехидратационен потенциал, водеща до намаление с 95 процента на отделянето на течности, заради стабилизиране на трансмембранните канали и на клетъчните мемрани като цяло. Съществува и втори механизъм, при който алкачофата в интестиналния тракт абсорбира огромни количества от ендогенните течности на организма, без да се създава дисбаланс. В този смисъл всички отклонения, свързани с нарушеното обръщение на телесните течности, могат да бъдат подобрени при консумацията на алкачофа.
5. Термичната обработка не унищожава структурата на полифенолите, но води до тяхното окисление, което значително намалява ефекта от тях. Това е причината тук да се препоръчва само суровата консумация на зеленчука с цел повлияване на нарушения,  профилактика и здравословно хранене.  
6. Полифенолните антиоксидантни комплекси в алкачофата водят до четири синергични ефекта за поддържане на нормалното телесно тегло. Наличието на слабо горчиви вещества (главна съставка от които е цинарина) във всички части на разстението и с най-висока концентрация в стъблото, обратно на действието на горчивите вещества при червения  и жълт кантарион, равнец, бенедиктински трън, пелин, синя жлъчка, глухарче, бял оман, пчелинок, хмел и други, води до подтискане на апетита. Вторият механизъм е адстрингентното действие на таниноподобните вещества, което води до намаляване обема на стомаха при редовна консумация. Подобрява се периферното кръвообръщение и се стимулира отдаването на топлина. Налице е ускорена периферна обмяна на триглицеридите. На последно място се ускорява клирънса на холестерола през жлъчката и фецеса - естествения път на отделяне на излишния холестерол.
7. Суровата консумация на цветните глави става след отстаняването на външните листа, които имат груба целулоза и не са подходящи за употреба за храна, а тяхното премахване продължава до цялостното отчупване, което показва, че е достигната меката сърцевина на зеленчука.
8. Заради леката стипчивост и горчивина на зеленчука се препоръчва сурова консумация на алкачофа със сладки натурални сокове или фрешове от портокал, киви, круша. Прясното мляко с алкачофа е идеална закуска за деня при спазване на диети за отслабване.
9. При хората с увреден стомах и черва алкачофата намалява диспепсията и дискомфорта. Особено подходяща е за ХУХК и Крон.


imageimageimage







Cynarine е основната полезна съставка и главен антиоксидант в артишока, което го превръща в зеленчука с най-високо съдържание на антиоксиданти.
image
  Той е естер на хининовата киселина с две единици кафеена киселина, поради което в сурово състояние билкатаима горщив вкус и я превръща в добро природно средство за лечение на малария , както и като средство за отслабване. Подходящ  е за цироза, алкохолизъм, хепатит. Дава силен засищащ ефект.

Използваема част е ето тази- в България е известна като артишок: image
  image




Гласувай:
7
0



1. halon - Ami da,
15.04.2011 18:38
Ами да.Много популярна храна,особено в Южна Испания.Освен това ,когато е сварена във вода /със щипка сол и сок от лимон/, е много вкусна за консумация. Поздрави...
цитирай
2. apollon - Най-вкусна е сварена и после пан...
15.04.2011 18:48
Най-вкусна е сварена и после панирано-пържена с брашно до покафеняване на панировката или печена със заливка от чесън и лимон, но за жалост кулинарната обработка унищожава някои ценни съставки на зеленчука.
цитирай
3. apollon - Приготвена по първия начин зеле...
15.04.2011 18:50
Приготвена по първия начин зеленчука има вкус на месо.
цитирай
4. halon - Da...
15.04.2011 19:49
Da.Tochno takav vkus ima.
цитирай
5. apollon - радвам се, че информацията така ...
15.04.2011 19:57
радвам се, че информацията така точно се потвържда
цитирай
6. iliada - Привет ,Аполон!
16.04.2011 09:41
Никога не съм пробвала суров зеленчук ,а се оказало че така е много полезен.Винаги съм си го хапвала сготвен ,но най-вкусно приготвен бе в Гърция.Още съм запазила спомен за вкуса на блюдото!
Поздрави!
цитирай
7. apollon - да ти е вкусно - но я яж със сладко вино ...
16.04.2011 14:12
да ти е вкусно - но я яж със сладко вино - по лесно влиза
цитирай
8. iliada - :))))
17.04.2011 11:00
apollon написа:
да ти е вкусно - но я яж със сладко вино - по лесно влиза

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 11691805
Постинги: 5238
Коментари: 10182
Гласове: 18608
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031