Постинг
15.04.2011 15:54 -
Алкачофата - храна и противоракова защита
Автор: apollon
Категория: Рецепти
Прочетен: 10610 Коментари: 8 Гласове:
Последна промяна: 29.05.2011 12:36
Прочетен: 10610 Коментари: 8 Гласове:
7
Последна промяна: 29.05.2011 12:36
Българинът се нуждае от алтруистични жестове за повече информация относно някой нетрадиционни съседномедитерански диети. Тук ще бъдат споменати някой нови факти относно най-дброто приготване на алкачофата.
1. Алкачофата е най-полезната от всички средиземноморски страни.
2. Този зеленчук от рода на българската метличина е с най-високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти от всички възможни храни, консумирани от човека.
3. Най-евтиният зеленчук в Европа.
4. Алкачофата е храната с най-висок дехидратационен потенциал, водеща до намаление с 95 процента на отделянето на течности, заради стабилизиране на трансмембранните канали и на клетъчните мемрани като цяло. Съществува и втори механизъм, при който алкачофата в интестиналния тракт абсорбира огромни количества от ендогенните течности на организма, без да се създава дисбаланс. В този смисъл всички отклонения, свързани с нарушеното обръщение на телесните течности, могат да бъдат подобрени при консумацията на алкачофа.
5. Термичната обработка не унищожава структурата на полифенолите, но води до тяхното окисление, което значително намалява ефекта от тях. Това е причината тук да се препоръчва само суровата консумация на зеленчука с цел повлияване на нарушения, профилактика и здравословно хранене.
6. Полифенолните антиоксидантни комплекси в алкачофата водят до четири синергични ефекта за поддържане на нормалното телесно тегло. Наличието на слабо горчиви вещества (главна съставка от които е цинарина) във всички части на разстението и с най-висока концентрация в стъблото, обратно на действието на горчивите вещества при червения и жълт кантарион, равнец, бенедиктински трън, пелин, синя жлъчка, глухарче, бял оман, пчелинок, хмел и други, води до подтискане на апетита. Вторият механизъм е адстрингентното действие на таниноподобните вещества, което води до намаляване обема на стомаха при редовна консумация. Подобрява се периферното кръвообръщение и се стимулира отдаването на топлина. Налице е ускорена периферна обмяна на триглицеридите. На последно място се ускорява клирънса на холестерола през жлъчката и фецеса - естествения път на отделяне на излишния холестерол.
7. Суровата консумация на цветните глави става след отстаняването на външните листа, които имат груба целулоза и не са подходящи за употреба за храна, а тяхното премахване продължава до цялостното отчупване, което показва, че е достигната меката сърцевина на зеленчука.
8. Заради леката стипчивост и горчивина на зеленчука се препоръчва сурова консумация на алкачофа със сладки натурални сокове или фрешове от портокал, киви, круша. Прясното мляко с алкачофа е идеална закуска за деня при спазване на диети за отслабване.
9. При хората с увреден стомах и черва алкачофата намалява диспепсията и дискомфорта. Особено подходяща е за ХУХК и Крон.
Cynarine е основната полезна съставка и главен антиоксидант в артишока, което го превръща в зеленчука с най-високо съдържание на антиоксиданти.
Той е естер на хининовата киселина с две единици кафеена киселина, поради което в сурово състояние билкатаима горщив вкус и я превръща в добро природно средство за лечение на малария , както и като средство за отслабване. Подходящ е за цироза, алкохолизъм, хепатит. Дава силен засищащ ефект.
Използваема част е ето тази- в България е известна като артишок:
1. Алкачофата е най-полезната от всички средиземноморски страни.
2. Този зеленчук от рода на българската метличина е с най-високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти от всички възможни храни, консумирани от човека.
3. Най-евтиният зеленчук в Европа.
4. Алкачофата е храната с най-висок дехидратационен потенциал, водеща до намаление с 95 процента на отделянето на течности, заради стабилизиране на трансмембранните канали и на клетъчните мемрани като цяло. Съществува и втори механизъм, при който алкачофата в интестиналния тракт абсорбира огромни количества от ендогенните течности на организма, без да се създава дисбаланс. В този смисъл всички отклонения, свързани с нарушеното обръщение на телесните течности, могат да бъдат подобрени при консумацията на алкачофа.
5. Термичната обработка не унищожава структурата на полифенолите, но води до тяхното окисление, което значително намалява ефекта от тях. Това е причината тук да се препоръчва само суровата консумация на зеленчука с цел повлияване на нарушения, профилактика и здравословно хранене.
6. Полифенолните антиоксидантни комплекси в алкачофата водят до четири синергични ефекта за поддържане на нормалното телесно тегло. Наличието на слабо горчиви вещества (главна съставка от които е цинарина) във всички части на разстението и с най-висока концентрация в стъблото, обратно на действието на горчивите вещества при червения и жълт кантарион, равнец, бенедиктински трън, пелин, синя жлъчка, глухарче, бял оман, пчелинок, хмел и други, води до подтискане на апетита. Вторият механизъм е адстрингентното действие на таниноподобните вещества, което води до намаляване обема на стомаха при редовна консумация. Подобрява се периферното кръвообръщение и се стимулира отдаването на топлина. Налице е ускорена периферна обмяна на триглицеридите. На последно място се ускорява клирънса на холестерола през жлъчката и фецеса - естествения път на отделяне на излишния холестерол.
7. Суровата консумация на цветните глави става след отстаняването на външните листа, които имат груба целулоза и не са подходящи за употреба за храна, а тяхното премахване продължава до цялостното отчупване, което показва, че е достигната меката сърцевина на зеленчука.
8. Заради леката стипчивост и горчивина на зеленчука се препоръчва сурова консумация на алкачофа със сладки натурални сокове или фрешове от портокал, киви, круша. Прясното мляко с алкачофа е идеална закуска за деня при спазване на диети за отслабване.
9. При хората с увреден стомах и черва алкачофата намалява диспепсията и дискомфорта. Особено подходяща е за ХУХК и Крон.
Cynarine е основната полезна съставка и главен антиоксидант в артишока, което го превръща в зеленчука с най-високо съдържание на антиоксиданти.
Той е естер на хининовата киселина с две единици кафеена киселина, поради което в сурово състояние билкатаима горщив вкус и я превръща в добро природно средство за лечение на малария , както и като средство за отслабване. Подходящ е за цироза, алкохолизъм, хепатит. Дава силен засищащ ефект.
Използваема част е ето тази- в България е известна като артишок:
Следващ постинг
Предишен постинг
Ами да.Много популярна храна,особено в Южна Испания.Освен това ,когато е сварена във вода /със щипка сол и сок от лимон/, е много вкусна за консумация. Поздрави...
цитирайНай-вкусна е сварена и после панирано-пържена с брашно до покафеняване на панировката или печена със заливка от чесън и лимон, но за жалост кулинарната обработка унищожава някои ценни съставки на зеленчука.
цитирайПриготвена по първия начин зеленчука има вкус на месо.
цитирайDa.Tochno takav vkus ima.
цитирайрадвам се, че информацията така точно се потвържда
цитирайНикога не съм пробвала суров зеленчук ,а се оказало че така е много полезен.Винаги съм си го хапвала сготвен ,но най-вкусно приготвен бе в Гърция.Още съм запазила спомен за вкуса на блюдото!
Поздрави!
цитирайПоздрави!
да ти е вкусно - но я яж със сладко вино - по лесно влиза
цитирайapollon написа:
да ти е вкусно - но я яж със сладко вино - по лесно влиза
Търсене