Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2010 14:37 - Елино-скитски колонии по северния бряг на Черно море
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2509 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 19.03.2011 17:28


Понтийска Олбия е градът с най-добро географско разположение в буйните води на Черно Море. За елинското наречие ὄλβια със значение "щастливо, богато" ни свидетелстват Омир и Херодот. За Ζεύς ὄλβιος ни свидетелства Есхил в смисъл на "блаженния и славен гръмовержец". 
Защо Понтийска Олбия е "град на разцвета и блажеството"? Няколко са основните причини. На първо място пълноводните води на река Хипанис (дн. Южен Буг), разположени на изток и север от елино-скитската (респ. тракийска) колония, съдавали сигурна естествена защита за нападения по суша. На второ, но не и по-значение място е разполагането на града в една от най-тихите черноморски лагуни, където морските течения и бури не можели да се усетят и не създавали тежнения и щети на жителите на Олбия. На трето място е тройния източник на хранителни блага - рибата от морето и реката и степите като източник на зърно за износ. Още един гръцки град с това име съществува в древността и е разположен po северното крайбрежие на остров Сардиния.
Името на елиноскитската колония Хермонаса представлява интерес за разгадаване. Елинската колония Хермонаса (Ἑρμώνασσα) е известна в древносттта като главен търговски град на Боспорското царство. Поради тази причина се предполага, че основен покровител на града е бог Хермес в неговата морска хипостаза, представяща го като Хермес, покровител на морската търговия. Оттук и възможното значение на град Хермонаса - "град на Хермес". Тъй като окончанието "-насса" се извежда от глагола ναίω със значение живея, населявам, обитавам, името Хермонаса действително се превежда като "град на Хермес". Наследник на Хермонаса е крепостта Таматарка, построена от хаазарите през 7 век и носеща по-късното име Тмутаракан.
Особен интерес предизвиква и град Киммерикон, на който е кръстен и целия Кримски полуостров. Той е кръстен на степния конен народ гимирри, упоменат в асирийски летописни хроники  от първото хилядолетие преди Христа. Този народ е бил заварен от елинските колонизатори  и чест на сключения мирен съюз с тях е изграден новия град Киммерикон.
монета от град Олбия с глава на Аполон, кадуцей и надпис Олбиополеи (ОЛBIOПОЛEI)
image
/монета от град Олбия с глава на Аполон и надпис с името на града.
image



image








Тагове:   море,   бряг,   олбия,   olbia,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14536600
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930