Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 01:22 - Произход на тракийският град Фазис
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5590 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 02.01.2011 17:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От позицията на натрупаните съвременни знания за народа на траките, днес можем убедено да твърдим, че тракийското поселение около земите на Черно море е най-старото и автохтонно индоевропейско население на Европа. Дифузията между мигриращите на изток келтски народи, уседналите траки на Балканите и около бреговете на Черно море и мигриращите на запад многобройни племена от Азия в различни исторически периоди е обусловило днешния етнически облик на населението на Европа (наред с неиндоевропейски народи като елини, финикийци и етруските като индоевропейски народ).
В този смисъл не бива да има и капка съмнение, че автохтонното население по бреговете на Черно море е с тракийски етнически белези, религия и говорещо друвен индоевропейски език, наречен тракийски. В този ред на мисли древния град Фазис се приема за тракийски град, за който учените отдавна смятат, че има неелинистичен произход и както ще бъде доказано, името е с изцяло тракийски произход. Първият учен направил догадката, че Фазис е с неелинистично име на град, е Erich Diehl в далечната 1938. 
Името на града възниква от името на река, чиято хидронимна форма Фазис е упомената за първи път от Хезиод в неговата поема Теогония.
Градът възниква като гръко-тракийска колония на Милетски колонисти и местни тракийски жители през 7-6 век пр.н.е. на брега на Черно море в непосредствена близост до мястото на вливане на река Фазис.
Единствено условно приетия за изчезнал тракийски език дава точно обяснение за етимологията на селището.
И така защо е необходимо обявяването на Фазис за тракийски град, когато възниква като траки-елинско поселение? Основен аргумент е тракийския произход на името му.
Науката още не познава строга етимологична теория отразяваща задоволително произхода на името Фазис. 
От град Сматредия до устието си при град Поти река Фазис(днешна Риони) е плавателна. Основна изходна база за ясното възстановяване на името Фазис е, че древния град носи името на река Фазис.
Следващите основни стъпки са, че Фазис е кавказка река и че е една от най-пълноводните реки, извиращи от планината. През пролетните месеци в резултат на обилното снеготопеене на снеговете от планината Кавказ, река Фазис причинявала сериозни наводнения. Това определило както името на реката, така и името на града.  Името на реката и селището край нея произлизат от древната тракийска дума "apе" - вода и нейните допълнителни форми със същото значение - aphus, aphas. Нещо повече - честите и ежегодишни наводнения на пълноводната река ни дават основание да считаме, че името й е свързана с тракийската дума за наводнение - daphas, aphas.
Така реконструирахме древното име на река Фасис и произлязлото от нея име на понтийския град Фасис от тракийското име Aphas. Забележителен е езиковия консерватизъм имащ способността да пренася в голяма точност имената от древността, въпреки изминалите почти 3 хилядолетия от времето на възникване на селището. Разбира се макар едностранно в историята да са останали сведенията за Фазис като елинска колония на колонисти от Милет, ние не трябва да се съмняваме, че както римляните са строяли в голяма част от случаите селища върху възникнали преди това тракийски селища, така и елинските понтийски колонии възниквали в задължителен съюз с трако-пелазгийските племена и отново на местоположението на преди това възникнали селища на траките.
Важен аргумент легитимиращ подобна тракийска теория за произхода на Фасис(Фазис) е факта, че градът е приел името на реката, до която е бил основан.
Нужно е да се направи важно заключение - историята може да бъде възстановяване, чрез лингвистични изводи. Така например заради езиковите различия между северните и южни траки, разделени от планината Хемус, можем да заключим различните пътища, по-които траките са се разпространявали. Макар и да бъдат приемани като "автохтонен" народ, този израз е условен и се приема за валиден като израз на най-старото и първично население на Балканите, но в никакъв случай като твърдо понятие, тъй кто самите траки са извършвали миграционни преходи. Изяснявайки автохтонността и отчитайки лингвистичните различия между северните и южни траки на Балканите, задължително следва да приемем, че траките са етническа общност от малоазийската общностна група, която още в дълбока древност била разделена от Черно Море на северна и южна общност. Дълготрайното несмесвасване на един и същи етнос от двете страни на вътрешното Черно море, довело до географска изолация, досег до нови култури и народностни влияния и постепенни диалектни различия в тракийския език.
Непременно се налага въвеждането на понятията северно-понтийски траки, които мигрирали на запад и населелили цялото долно и средно течение на река Дунав, давайки началото на мизийските и дакийски траки и южно-понтийски траки, които с миграция на запад от Битиния към Балканите, дали началото на траки, които населили земите на Юг от Хемус. 
Автор: Д.Георгиев-Даков

Thracian origin of the ancient town Phasis

image








Тагове:   град,


Гласувай:
5



1. анонимен - Изумен съм!!!
08.10.2010 08:52
Лингвистиката наистина е уникална наука,щом доказва как от тракийското "аре" се получава "фазис"
цитирай
2. marknatan - разглеждането на т. нар. тракийско ...
08.10.2010 11:22
разглеждането на т.нар. тракийско население като хомогенно и говорещо един език е грешка . също,че е автохонно. част от него е вклинено някъде с появяването на гърците .автохонни са келсто скитите . тракийците са с епицентър тракийски херсонезе . като техен остатък са кюрди а сигурно и турци
цитирай
3. apollon - И аз съм изумен как човешката про...
08.10.2010 12:34
И аз съм изумен как човешката простотия н може да се разпростре дотам в ясното определение, че градат градът произлиза от "aphas". Ето защо съм въвел специално изречения за незрящите духом
цитирай
4. apollon - Към Марк Натан, който всъщност е ...
08.10.2010 12:44
Към Марк Натан, който всъщност е Натан и се надявам да не е от Настан, където имам познати

Изумително е как сте написал коментар в който първата половина е изцяло грешно постулирана, а втората половина е напълно вярно. Действително се изисква талант за подобно съчетание.
цитирай
5. анонимен - натан
09.10.2010 03:39
ами изхождам от антично съобщение в което се казва,че тракийците са от различни племена говорещи различни езцици това което наблюдавам като археологически материал потвърждава казаното в това и в други съобщения
цитирай
6. анонимен - натан
09.10.2010 03:41
ами изхождам от антично съобщение в което се казва,че тракийците са от нееднородни различни племена говорещи различни езцици това което наблюдавам като археологически материал потвърждава казаното в това и в други съобщения
или греческите букви ги правят да изглеждат еднакви в очите ви
цитирай
7. apollon - Твоето съобщение Натан е интересно ...
09.10.2010 12:14
Твоето съобщение Натан е интересно -
виж например аз как го виждам

разглеждането на т.нар. тракийско население като хомогенно и говорещо един език е грешка - вярно. също,че е автохонно -невярно. част от него е вклинено някъде с появяването на гърците- невярно.автохонни са келсто скитите -не е възможна оценка. тракийците са с епицентър тракийски херсонезе - невярно - епицентъра не очертава границите на народността. като техен остатък са кюрди - вярно, а сигурно и турци - невярно

Последното е особено актуално, тъй като ислямската религия не позволява смесването с неправоверни - Шериата - това спасява и завояваните от турците народи

По скоро бих желал да кажеш своето мнение върху Фазис? За това дали е тракийски или не? Защото това е важното тук?
цитирай
8. marknatan - Фазис е арамейско име
08.11.2010 22:58
забравил съм да оставя мнението си ,моя грешка.

Според мен това е Арамейско име,не тракийско.Точно в този район (Грузия) се е говорил,може и днес да е така този библейски език. Дунав е библейския Фисон.
Интересни имена на картата. Има нещо като Rhodopoh и т.н.
поздрави
natan
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465155
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031