Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2010 09:09 - Кулите от Средновековието - обречени на разруха
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5072 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 24.07.2010 23:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Министерството на Културата не води на учет и не региструра като паметници на културата тези старинни постройки. Те приличат на разградени пущинаци, които чакат своето срутване от буря или просто бавно се събарят под напора на тежестта си. Затова те по-скоро приличат на призраци от миналото, отколкото на старателно подържани и пазени сгради.
Искам да благодаря на Министерството на Културата за грижите, които полага навсякъде из страната за консервираното разрушение на античните постройки из цялата страна. Цялата министерство има нужда от орден
.

Кулата в Белащица
Основна причина за устояване на сградата от срутване е нарочното разрушение, въпреки солидния й строеж - дебелината на южната стена достига 1 метър - такива са зидовете на старите майстори строители, останали като традиция по нашите земи още от византийско време. Камъните за зида са автохтонни речни камъни, донесени  в непосредствена близост от речния дол. Това е същият строителен материал и за манастира "Св. Георги Победоносец" в село Белащица. Първоначално сградата е била разрушена частично, каквато е била съдбата на всички христиански постройки. После сградата е отново дозидана и днес тези части са именно срутени. Турците използват военно наблюдателното съоръжение като адаптират неговите мазгали от византийски тип в такъв за огнестрелно оръжие.

Виждат се гредите за пода на втория етаж. Мазгалите са с римски тухли, така нехарактерни за ислямските сгради. Горните мазгали са оригинални, а долните са изцяло адаптирани и преправени от турците.
image
image

image
На мазгалът на източната стена се вижда допълнително избиване на римските тухли. Запазен е оригиналният градеж и е стеснен входа със допълнителна замазка от хоросан.
image
Видно е цялостното разрушаване на повърхностната зидария на северната стена и офрмянето на сводест конус в ислямски стил - допълнителна късна преправка с имитация на римски тухли - ясно личи разликата в оцветката на оригиналните византийски тухли с тези на слямския свод и преправените отвори на първия етаж - също с ислямски тухли.
image

image

image
Растящият в близост вековен чинар допълнително е подпомогнал с клоните си събарянето на постройката, поне по отношение на покривната конструкция, която остава загадка и следва да се реконструира и реставрира от запазени наблюдателни кули от византийски тип по други места на Балканите.
Местността наречена Чифлик е била собственост вероятно на турски бей, за да не пострада по време на турските разрушения.

Тешово - средновековна кула
image
Пита се човек  как се е запазила, затисната между постройките - очевидно е останала на завет. Забележете околните зидове на къщите и плевните - всички те са доизграждани с камъни от кулата - колко ли висока е била тя, за да осигури толкова каменен материал - срам и позор. Внимателно се вгледайт, за да видите.
Кулата в село Маточина - средновековна постройка  -Статус: рушаща се
image

И накрая ето ви една адска кула, образувана от всичките любовници на Кайли, които тя забърсала докато танцувала, щото само това можела да прави. Ние какво правим за историческото си наследство?

Още най-малко сто такива кули чакат своята планова и закономерна разруха по селата, солидно планирана и презвидена от безхаберието на културното министерство.

Пита се в задачата колко голяма трябва да стане дупката в стената на крепостта край село Маточина, за да сложи министъра една от авторските си скулптури вътре в нея, за по-доброто аранжране на обекта.
Казват също така, че населението по селата не разбирало значимостта на тези обекти и затова ги подлагало на разруха. Аз обаче не съм съгласен с тази постановка от народния театър, защото те много добре разбират как да изградят плевните, дуварите и къщите си със строителния материал.
Пример - гледка страхотна - така е навсякъде в страната

image





Тагове:   обречени,


Гласувай:
8



1. анонимен - Кулите от средновековието - обречени на разруха
24.07.2010 07:08
Това зад Тешово - средновековна кула,изглежда като част от оригинална стена която е използвана за къщите
къде е тешово
цитирай
2. zvezdichka - Taka e за съжаление
24.07.2010 08:38
когато един народ няма отворени очи за своето минало и своите корени и основните му грижи се свеждат до осигуряване на насъщния, той няма да цени камъните, от които е изградена кулата или крепостта... Ще се грижи предимно за своето, а това, което му е наследство от древността, за него то ще е държано, а не свое... Затова и археологическите обекти ще имат такава съдба за съжаление!

И си прав, че не се поддържат крепостите или се почистват само една малка част от тях, която води до основни обекти, които посетителите могат да видят. Например Лютица е една голяма крепост, но общо взето около зидовете до такава степен е обарсло със зеленина, че със сигурност много неща остават скрити от човешкия поглед.
цитирай
3. apollon - Много добър паралел си направила - ...
24.07.2010 12:21
Много добър паралел си направила - чудесен - тоест разбрала си съвършенно това, което съм искал да покажа.

Относно къде е Тешево - то не е Тешел и е в община Хаджидимово. Не е част от крепостна стена - тъй като и плевнята е цяла крепост.
цитирай
4. анонимен - Кулите от Средновековието - обречени на разруха
28.07.2010 12:31
Ами точно това искам да ти покажа,защото виж какво твърдиш "Забележете околните зидове на къщите и плевните - всички те са доизграждани с камъни от кулата - колко ли висока е била тя, за да осигури толкова каменен материал - срам и позор. Внимателно се вгледайт, за да видите" Затова и ти писах ,че това отзад изглежда като оригинално. Само предната стена се вижда ,и го определих като стена. Както и да е си е част от оригиналната крепост.
цитирай
5. apollon - доста висока е била - доста - на някой ...
28.07.2010 12:46
доста висока е била - доста - на някой му трябват камъни - на кулата има готови

тези зидове са доизграждани с камъни от кулата - вгледай се- ако не миждаш- няма как да дойда и с пръст да ти покажа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14533842
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930