Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 01:24 - Престъпленията на държавата - липса на инвестии в човешкото здраве и здравната култура на населението
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1121 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 14.04.2010 23:27


Вече 20 години от както не се печатат брощури със здравно възпитателно съдържание. Фирмените брошури нямат характера да образоват в здравен аспект населението, тъй като целта на фирмените материали са свързани с промоцията на конкретни фармакологични субстанции и нямат за цел да увеличават кръгозора от здравни познания на обществото.
Заради лошата здравна просвета индивидите, които не полагат нужните грижи за своето здраве или обременените генетично, се оказват терминално болни поради органна инсуфициенция. Такъв е случаят по занижената здравна просвета относно бъбречното здраве. В резултат на това годишни хумодиално болните и болните за трансплантация на бъбрек отнемат милиарди левове за лечение, поради ненавременната превенция на заболяването. 
В тази връзка едни от най-скъпо струващите за родното здравеопазване терминални превенции са органните трансплантации на бъбрек и черен дроб. В тази връзка доскоро съществуваха абсурдни ограничения за лечението с интерферон спряво възрастов признак, което е особено жестока възрастова дискриминация за хората над 50 години съз заболяване от хепатит Ц и мултипленна склероза - рестрикции по които държавата може да търпи санкции по правата на човека в Международния съд в Хага. Спрямо лечението не бива да има никакви ограничения във възрастта на пациентите за достъп до терапия.
Така бъбречното здраве и липсата на просвета и превенция на бъбречните заболявания са страхотен бич за българското население и струва на данъкоплатеца годишни милиарди левове, отделени за хемодиализните центрове, лечението с еритропоетин, бъбречна трансплантация, бъбречни операции, балнеосанаториално лечение.
Особено извратена е политиката на държавата относно приема на обогатено с флуориди прясно мляко при детското здравеопазване.
Резултатите по опазването на детското дентално здраве при прилагането на флуор са противоречиви и компрометирани, особено в случаите на злоупотребата със бързоразградими захари.
Има засега непотвърдени данни, че флуорните йони намаляват интелектуалния коефициент и способността за когниция при децата. Ако детето употребява перорално прекомерно количество бързоразградими захари, това е риков фактор за множествена кариоза и в този случай флуорната зъбна профилактика е безпредметна.
Допълнителното внасяне в храната на флуориди в природни храни, където те обичайно не присъстват се оказва манипулиране на естественото хранене с непредвидими последици върху общия физиологичния набор от функции.
Трагични са последиците на хепатит Б, хепатит Ц, мултирезистентната туберкулоза, обитаваща безпризорните бездомни хора по улиците, ехинокока и занижения популационен контрол на одомашените животни. Паспортната документация на притежанието на легално домашно животно е занижена до безхаберие. ХЕИ не изпълнява предвидените й в закона задължения по хигиената на обществените места спрямо животинските отпадъци по улиците.
Между 5 и 15 деца годишно са диализно болните деца в България. Средно тази цифра е около 10 деца годишно. Тенденцията е тази бройка да расте.



Тагове:   здраве,   населението,   липса,


Гласувай:
2



1. mglena - срещала съм брошури
07.04.2010 01:32
за туберкулоза, в лекарските кабинети. Но и да има брошури, времената сега са такива, че повечето хора са на автопилот и не биха им обърнали внимание, нещо като с рекламите(но може и да греша). Благодаря за информацията.
цитирай
2. apollon - Тези брошури са напечатани от 1988 ...
07.04.2010 02:13
Тези брошури са напечатани от 1988 година. Автопилотът не е извинение - лекарите вместо да обясняват си има начин пациентите да прочетат смилаема и разбираема за тях информация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14533182
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930