Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 15:47 - Една тоталитарна държава в разпад
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2010 15:57


Не е нужно да ви обяснявам какво е тоталитарна държава. Не е нужно да ви обяснявам, че до 1989 официалното становище бе, че България е тоталитарна държава. Изминаха цели двадесет години, но тоталитаризма не е помръднал или поне е сменил само облика си, иначе миризмата на нафталин е все същата.
Държавата абдикира от здравеопазване и правораздаване. Реално се поддържат проекти създадени преди 1989. Големи инфраструктурни проекти се броят на пръсти, напротив, дори и само на някои нокти, като например замразения строеж на Белене. Ами добре, че проекта смрази Европа, а тя взе че смрази проекти тихо и мълком, а оправданието пред данъкоплатеца бе, че нямало средства в хазната и че много пари били искали руснаците. То добре, че външни сили спряха Белене, та поне Европа така ще има есетрова риба в Дунава. Иначе отпадъкът от две АЕЦ ще се види много на тая рибка и като иде в стомасите на разположените в Северна България консуматори, тя ще си флуоресцира като естествен токов източник.
Границите на страната са решето, през което изтича секретна информация за живота на гражданите тук. Нелегално право да изнасят такава информация имат отбран кръг хора, имената на които никой и не иска да знае. Сега в момента са хит залавянията на педофили и на нагли бандити, тъй като само това е способно да поддържа рейтинга на потъващия кораб. Всеки ден се пише за това във вестника и хората сияят от радост, но докога ще видим.  Хората на държавната сигурност се изпоказара заради вътрешни скандали, но пак не ги сменят, тъй като един е човек на онзи, а друг е човек на този.
Образованието почти е преминало в частни ръце. Учителите вече не са държавни служители. Нямат нужда от учители хората, които се учат и се радват на чалгата - тя къде къде е по-умна от всичко останало, с къде кде по-мъдри текстове. Университетите са частни субекти с пълна автономия. Единствената държавна част във тях е акредитацията им.
Страх, невроза и чалга тресе народа по-яко отколкото земетресението в Хаити. В тези картини при нас се създават условия не за митингова демокрация, както бащата на Батман ни учи, а за миролюбиво управление на народните маси в тоталната липса на потентност.
БАН - това праисторическо чудо, направило повече за науката по света, отколкото за науката вътре в страната и то продължава да се поддържа чрез изкуствено дишане. Вкарват му едно голямо хилти в устата, за да му избият старите прогнили зъби, че не може да се храни и му пускат държавни субсидия, за да не вземе да хвърли топа, не за друго ами че ще ни бъде срам да останем съвсем без наука. Тя е нужна на политиката някой път като се запече положението да прави прогнозите за времето - политическото и метеорологическото.
Произволът на частния сектор обаче е далеч по-голям от този в държавния. Затова държавния производствен сектор именно защото се дотира с парите на данъкоплатеца е все още едно спокойно местенце за доизживяване на хората, желаещи да изживеят старините си в покой и да вземат пенсия.
Това е новият конспект, който трябва всеки нов гражданин на републиката да сърба с ищах. Да ви е сладко. 
Ще попита някой има ли все пак някаква разлика? Да има. До преди 1989 има тоталитаризъм без плурализъм, а сега има и двете издействан именно от мирната революция на президента Желю Желев. За разлика от това, Румъния преживя своя истински катарзис като направи това, което и в Европа не могат да си позволят - застреля си диктатора може би от силна обич.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14533039
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930