Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2015 13:31 - Пазете се да сте почетни граждани на Асеновград и Мелник
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2376 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 17.05.2017 11:19


Действителен разказ

Не знам дали ви е известно, но в България няма по-корумпирана и по-гадна община от Асеноградската.
Но не за това иде реч. Навремето французите завиждали за виненото производство в Асеноград на прочутата малага. Затова решили да изпратят диверсант, който да зарази всички насаждения от лози с гъба и с филоксера. За голямо щастие на града той обичал  жените и без да иска се издал за своите планове на на местна мастита проститутка, която естествено знаела френски език по рождение, която ползвал за разтуха докато задействал пъкления план. Проститутката притеснена от положението и раздирана от скрупулите за добра печалба и за нанесените щети от филоксерата върху лозите, решила да сподели на кмета на Асеновград. Тогава кмета наредил младежа-диверсант да бъде арестуван. Вероятно той не е между живите. А за награда кмета наредил проститутката да стане почетен гражданин на Асеновград. Оттогава насетне на който и от възрастните мъже в града да предложат да стане почетен гражданин на Асеновград, никой не искал да заеме почетното удостояване и награда.
Същото нещо се случило и с прочутата широколистна мелнишка лоза, която по вкусови качества и ботанически характеристики много се доближава до сорта на асеновградския мавруд. Побеснелите от завист англичани и французи се опитали да заразят мелнишките лозови насаждения с филоксера, но опита се оказал безуспешен, главно заради високоустойчивостта на този сорт лоза. Ядът на европейците се коренял в изключителните вкусови качества на мелнишкото вино. Можем да дадем само един пример. Чърчил ужасно много мразил България, защото на нашите бойни фронтове умрял приятеля му от ръката на български войник. Но от България Чърчил обичал единствено да купува прочутото в цяла Европа мелнишко вино, произведено в Кордупуловата къща на Мелник. С това приключвам моя разказ за диверсиите на филксерата в България от добродушните ни европейски братя християни.
Хората си мислят, че като отидат в Мелник ще пият мелнишко вино, но както навсякъде по нашите географски ширини това е лъжа, която се опира върху стари лаври.Шилоката мелнишка лоза се отличава със слабия си гроздодобив, поради от нея се произвеждат само бутикови серии за любители. Тя е абсолютно недостъпна за широкия и масов потребител. Ако ви накарат да станете почетен гражданин на Мелник не се съгласявайте, защото в този град виното е от всичко друго, но не и от прочутата широка мелнишка лоза - единствения ендемитен сорт грозде за България.
image

imageimageimage








Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14535842
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930