Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 15:50 - Загадката на град Маронея и град Исмарос, споменат от Омир
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6544 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 06.09.2010 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Маронея и Исмарос са два антични тракийски града. В Илиада е споменат царят-жрец Марон, чието име носи Маронея, а в Одисея е споменат град Исмарос. Така Омир е най-древния извор за историята на тези градове.
Днес учените считат, че двата града са имали едно и също поселение, идентифицирайки Маронея с Исмарос и обратно, но това е твърде съмнителна теза. Тази теза е изказана от В. Isaac,   в неговия труд ( The Greek Settlements in Thrace Until the Macedonian, 1986р Conquest, page 113. BRILL.).

В действителност и в древността, и в днешен момент крайбрежието на Егея не било най-подходящия ареал за лози. Чудесни условия предлагала вътрешността на Тракия със своя хълмист и нископланински релеф. Така лозите на Тракия, основен поминък на Маронея, били отдалечени от брега. На това място в близост до съвременното селище и върху хълма Агиос Георгиос е била разположена микенска крепост и античната Маронея съвсем далече от брега на Егейско море. За да търгуват по-добре своето вино, гражданите на Маронея го превозвали до най-близкото пристанище и това било крайморското селище Исмарос. Вероятно наистина има много общи черти между съседните селища Маронея и Исмарос. Както показва един бегъл лингвистичен анализ имената и на двете селища имат общ корен. А ако се опитаме да преведем значението на името Исмара или Исмарос, то безпорно справката в старогръцката лексика ще ни разкрие неговия смисъл - Ἴσμαρος би могъл да се преведе като "равен на Марон(ея)" от реконструкцията на името Ἴσαμαρος (Ἴσоμαρος) и неговата типична говорна синкопа на Ἴσμαρος. Така "градът на виното" Маронея, назован на сина на Дионис - Марон и крайбрежния град Исмарос, живеели в едно непрекъснато сътрудничество и кооперация. Нещо повече, както свидетелства Омир, царят жрец Марон упоменат в Одисея, имал дворец в град Исмар, което показвя тясната връзка между двете селища. Според класическия епос, Марон посреща гостоприемно Одисей и другарите му в двореца си в града Исмар, дарява ги със скъпоценни съдове и 12 амфори с несмесено вино. С това вино Одисей упоява циклопа Полифем и успява да спаси другарите си от смърт в следващия епизод от приключенията им.
Имаме пълните основание да считаме, че Одисей е посетил точно и само Исмарос, както ни свидетелства и самия епос. Това ни дава основаниеда приемем възрастта на пристанищното селище Исмарос като по-старо от самата Троянска война.
Защо Одисей не е могъл да тръгне към вътрешността на Тракия към мястото, където е била разположена Маронея, а се е задоволил само с пристанищния град Исмарос. Обяснението е изключително логично и семпло. След като елините разделили плячката по равно от всичко придобито по време на Троянската война, Одисей не можел да остави пълния с богатства кораб и затова не можел да пусне войниците от кораба на вътре в Тракия, а им позволил да оплячкосат само крайбрежния град. Макар по това време хиоска Маронея да не е съществувала ( дори и хиоска колония Маронея продължавала да бъде тракийски град, в който присъствали и колонисти), античните автори и археологическите проучвания сочат, че на хълма Агиос Георгиос е съществувала крепост от микенската епоха. Когато елините оплячкосали Исмарос, неговите жители потърсили помощ вероятно в това древно селище. Така войниците на Одисей били поголовно избити.
Вероятно това е още една от хитростите на Одисей, с които той е запазил цялото богатство от кораба за себе си плюс богатството на неговите алчни войници.




Справка за античните градове  Маронея и Исмарос:
Маронея е основана VII в. пр.н.е. от колонисти от остров Хиос, въпреки че археологическите находки край него казват, че тази област е била населена много по-рано,  преди около 3000 години. Според преобладаващите легенда културата, селището е основано Maron, син на бог Дионис.  Плиний Стари съобщава, че селището е много по-старо, отколкото твърденията за неговата официално приета възраст от  възраст - на мястото на Маронея е съществувало дрвнотракийското селище Ortagur (Ortagures), (Плиний, IV. 11. s. 18 ).
Автор на публикацията: Д.Георгиев-Даков

Около 200 г. пр. н.е. градът е щурмуван след дълга обсада от Филип V  по време на Втората македонска война, като излива гнева си върху гражданите Maronia и избива голяма част от възрастното население. Римската република, по-късно побеждава жестоките и коварния крал Филип и дава на Maroneia статут на свободен град, отменяйки почти в същия момент предишното решение града да бъде отстъпен на пергамския цар. Основният поминък на жителите на Maroneia е производството на вино. В период римского господства вина Маронии славились на всю империю. През периода на римско владичество на вино Maroney e известна в цялата империя. Те са, според някои летописци, е специален вкус и сладък аромат. Монетите намерени при разкопки на територията на древното селище, потвърждават докладите на историци - върху монетите изобразява грозде и Дионис  е особено почитан от жителите на Маронея.

Ismaros ( Ἴσμαρος) е древен град в Кикония, Егейска Тракия. Той се споменава в "Одисея " на Омир. Това била първата спирка от пътешевствието на Одисей по завръщането му в Итака, който със своите другари разграбил града разположен на морето и бил принуден да бяга от въстаналите жители, които потърсили помощ от обитателите на съседните области във вътрешността на Тракия.


В курорта Агиос Георгиос на Маронея е открита подсилена микенска крепост, считана от някои изследователи, че е носела името Исмарос, но крепостта не е част открайбрежно селище. Ismaros днес  е малко селско пристанище, намираща се на крайбрежния път между Маронея и Xylagani.
Снимки от антична Маронея:imageimage
Мозайка от антична Маронея
image

На мозайката в близък план ясно се забелязва декоративен елемент, наречен палмета, който е изключително характерен за тракийското изобразително изкуство.








Тагове:   Омир,


Гласувай:
8



1. haralanov - Интересно наистина...
06.09.2010 10:03
Но е за хора интересуващи се от История.
цитирай
2. apollon - Благодаря Харалане, но нека ти н...
06.09.2010 11:40
Благодаря Харалане, но нека ти напомня, ч историята е изкуство и е била обект на музата на изкуството като Клио например - гръцката муза на историята и на епичната поезия
цитирай
3. анонимен - Честит празнииик!
06.09.2010 14:19
Честит празнииик!
цитирай
4. apollon - мерси - и на теб
06.09.2010 17:35
мерси - и на теб
цитирай
5. анонимен - палмета- стилизиран палмов лист от фракийска фурмова палма
07.09.2010 08:39
"На мозайката в близък план ясно се забелязва декоративен елемент, наречен палмета, който е изключително характерен за тракийското изобразително изкуство" !
?!
Само палметите с прототип Финиковата палма раждаща Фурми.любимото Фракийско ядене на Финикийците(Фракийците)

* палмета-стилизиран палмов лист,като декоративен елемент
цитирай
6. dimitardeliyski - Много бързаш, адаш!
25.04.2014 17:16
Марон не е дарил одисеевци от гостоприемство, а от благодарност, че не са убили него и семейството му, когато унищожили свещения град на киконите. Омир не казва, че виното е исмарско, а че е скрито в избата от очите на всички в къщата. Планината Исмарос е един угаснал вулкан, освен огромни камъни от върха до морето няма нищо друго. Гърците не знаят къде е била античната Маронея, само предполагат. Снимките, които си свалил от Google Earth, не са на античната, а на римската Маронея, включително мозайката. Амфитеатърът е от ІІІв.пр.Хр., по оригиналните скамейки има издълбани римски имена. Ако си надвиеш на ината и ми пишеш на адрес deliya44@abv.bg ще ти пратя снимките, които направих там веднага след откриването на пътя през Маказа. От КПП "Маказа-Нимфея" с кола си точно за един час на брега на Бяло море при Маронея, ако преди това си го проучил добре с програмата Google Earth. Дядо ти Димитър Делийски.
цитирай
7. apollon - не знам как да коментирам това. На ...
25.04.2014 17:32
не знам как да коментирам това.

На старци не се обаждам и не пиша. На дядовци също. Нищо не искам да ми показваш - просто не се държиш възпитано, това е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14530834
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930