Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2010 14:56 - Кризата в Гърция с ново бъдещо продължение в Източна Европа - банковото бъдеще на частните банки
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2926 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 11.07.2010 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кризата в Гърция има своето ново продължение през зимата на 2010, когато търговските обороти на страните от Източна Европа с Гърция значително се снижават. Гръцката криза все още не е приключила -кризата на държавния сектор се отрази значително и драстично на икономическите загуби в частния сектор. Следователно стабилизация след европейската финансова инжекция от 110 милиарда евро получи държавния сектор. Частните банки в Гърция, голяма част от които имат широка клонова мрежа и в съседна България продължават да бъдат в необявена криза, която тепърва щ бъде опостявана при обявяване на финансовото състояние и на активите и пасивите на банките. При това всички те работят на промоционални лихви, които не с покриват с държавна гаранция от държавните финансови институции в случаи на фалити. Възстановяване на депозити се предвижда само за стандартни лихвени депозити, обявени от националните банки на съответните страни.
Гръцките банки имат определени финансови неблагополучия. Риск във връзка с кризата в Гърция могат да носят банките Емпорики, Алфа, Post.bank, Pireus.
Eвропа би била отново изненадана от предстоящи събития в частния банков сектор с нов спад на курса на еврото, поради нвъзможност за точна прогноза на събитията на регионалната банкова система в Източна Европа.

С изграждането на широка мрежа от филиали на гръцките банки в българските градове из цялата страна, България се е превърнала с помощта на взетите решения от българските политици, като евентуална мишена за износ на криза извън държавните граници на една страна в друга съседна страна.
По този повод българското правителство не направи нищо, за да бъдат компенсирани икономическите загуби от износа на криза от Гърция, от икономическите загуби по време на разгара на гръцката криза и от нарочното забавяне на инфракструктурнто развитие по границите на двете страни. С други думи България е доволна и не се оплаква от износа на криза от Гърция.
Заради приятелските настроения между двете правителства и стремежа да се запазят добросъседските отношения между двете страни, българското правителство не е взело мерки относно евентуални фалити на гръцки банки в страната, както и не е взело позиция по защита на интересите на българските граждани и тяхното материално състояние, тъй като при евентуални фалити, загубите на банките ще бъдат платени с авоарите на българските граждани. Това става на фона когато от устата на принципала на правителството се чува, че държавата няма пари.
Трябва човек да не може да мисли, за да разбере за какво иде реч. Уважаеми политици, заащитете гражданите на които служите и към които имате морални и законови ангажименти.
На фона на огромната дупка в гръцкия бюджет - тя е доста по-голяма от тази в българския, се очаква, че получената помощ от ЕС в размер на 110 милиарда евро ще стабилизира финансовите разплащания само за период от една година. Ако популистки и националистически настроеното гръцко правителство не съумее да въведе финансова дисциплина, парите от помощите няма да покрият кризата, въпреки изискваните мерки от ЕС, ще се наложи ново рефинансиране.
image




Тагове:   ново,   бъдеще,


Гласувай:
5



1. penchoan - Българските банкери са на ясно, че ...
10.07.2010 22:25
Българските банкери са на ясно, че предстоят фалити на банки и гледат да се нагушат колкото може повече и по-бързо. Депутатът Минчо Христов съобщи, мисля беше през февруари т.г., че законът за банковите кредити е така променен, да не гарантира обезщетение на вложителите (или гарантира само 10% от вложенията, не си спомням точно).
цитирай
2. apollon - да -чудесно решение на държавата - ...
10.07.2010 23:52
да -чудесно решение на държавата - доколкото знаем българската държава е длъжница на гражданите по времето на кредитните милионери, тъй като съвсем малко длъжностни лица бяха подведени под отговорност - очевидно идва нов епизод на пирамидите.
цитирай
3. apollon - Веднъж вече се е случвало хората да ...
11.07.2010 00:26
Веднъж вече се е случвало хората да плачат за парите си
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14534669
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930