Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 08:06 - Произход на тракийските селища в земите на Долен Дунав и Карпати
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3155 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.03.2011 14:02


Origin of the thracian settlements in the lands of Misia, Dacia and Carpathes
Dimitar Gerogieff-Dakov
Произходът на окончанията деба, дава, даба, дауа, деуа, таба заблуждава множество лаици по темата тракология, които го свързват с индийското "дева" със значение на божество.  В това предположение единственото вярно е, че окончанията имат индоевропейски произход, но за жалост това не е истинското значение. Името на северните тракийски селища с окончанието деба произлиза от индоевропейската дума dhew(in)a или dhew-eina и буквално значи извор.
Някой би могъл да възрази защо при еднакво звучене така категорично се отхвърля значението на дева като божество. Макар огромната роля на божествата в социалния живот на хората, от прагматична гледна точка за реалното функциониране на селищата, те не са играели директна роля. Най-важното за функциониране на едно стабилно и постоянно поселение е прекия достъп на древните селища до пресноводни ресурси. Едва след това се намесват религиозните обвързаности при предварителното подсигуряване с есенциални източници. Това не е пречело в древността много водни източници в периоди на воден недоимък да придобиват свръхценностен характер и да се отъжденствяват с божествен култ. Така в крайна сметка можем да преведем значението на окончанието деба като "селище с извор (изворна вода)". Както показва и картата никое от населените места с окончание деба не прави изключение да се намира в непосредствена близост до естествен питеен източник - река или минерален извор.
Различията в наименованията на селищата категорично потвърждава различни пътища на поселение. Така на пример общностите на юг от Хемус е възможно да са проникнали от Мала Азия, а тези на север от Хемус - от Скития и Индия. Това обяснява защо имената на селища с окончание пара са етимологично близки с ирано-персийската по произход дума "бара" със значение малка рекичка; вада, поток, застояла вода, локва.
Автор: Д.Георгиев-Даков

image


Сорин Олтеану разграничава културното влияние на гръцката и латинската култура спрямо географската територия на Балканите като някои културни граници съвпадат със солидните орографски бариери на Балканите.





Тагове:   дава,   деба,   даба,   дауа,   деуа,   таба,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14535351
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930