Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 18:26 - Доказателства за родствената връзка на Ебар от Кьолмен с цар Хебризелм
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1800 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.02.2010 18:40


Ако приемем, че най-ранното възкачване на престола на царя с името Хебризелм е през 415 година и знаейки датировката на надписа в Кьолмен около 6 в пр. Христа, можем да окачествим връзката между двете личности в пряка родова близост през 2-3 и съвсем рядко при едно поколение. Ебар е име ва тракийски аристократ известно от надписа от Кьолмен, а името Хебризелм се превежда като "потомък на Ебар". По всяка вероятност двете исторически личности имат пряка родова връзка.

Името Аброзелм се споменава едиствено в произведението Анабазис [VII 6,43] на Ксенофонт. С това сведенията за него се изчерпват. Тези сведения на Ксенофонт са получени в качеството му на пряк свидетел на политическата обстановка в царството на одрисите, във връзка с неговото посещение през 400-399 пр. Хр. По времето на Севт II той е одриски аристократ, негов приближен и преводач при преговорите му с Ксенофонт през зимата на 400-399 г. пр. Хр.
Хебризелм е цар на одрисите за периода от 394-384 г. пр.н.е., запазил добри политически отношения с Атина.
Може ясно да се твърди, че Аброзелм и Хебризелм са едно и също историческо лице, с разликата, че името е транслитерирано различно преди и след встъпването му като цар на траките.

Тук се предлагат две теории за етимологията на неговото име. Една е, че името произлиза от еври - широк, всестранен и зелмис - потомък, което в превод означава "потомък на народа". Но личното име Ебар от надписа на надгробна плоча, намерена в село Кьомлен, Преславско, в типично тракийска и българска именна традиция превежда значението на името като "потомък на Ебар", тъй като синовете могли да приемат  имената на бащите си. Именно защото втората теза е съгласувана доказателствено с едно от малкото писмени тракийски свидетелства, бихме могли да приемем за напълно сигурна втората теория за името. Не е реалистично да приемем, че царят носи античното име на река Марица, тъй като вече е известно със сигурност, че Името Хебар или Хебър е лично тракийско име. Очевидно става въпрос, че Хебризелм е потомък на Ебар. Тъй като първоначално Хебризелм е пълномощник на Севт II, очевидно е също така, че той не е част от царската династия, а в последствие е придобил статута на монарх, поради държавни заслуги или узурпиране на престола. Аргумент в полза на това твърдение е факта, че той не оставя свои наследници на царската власт.
Наличието на характерно тракийско име Ебар категорично ни подсказва, че етимологията на името следва да се представя като "потомък на Ебар". Нещо повече, Хебризелм е потомъкът на аристократа Ебар, погребан в Кьолмен, като Ебар е засегнат с пряко обръщение в каменния надпис, а Хебризелм само косвено.

Много рядка монета на цар Хебризелм.
image
Друг важен аргумент за връзката на Хебризелм с Ебар, е че тракийското селище съществувало преди днешното село Кьолмен в периода 6-3 век пр.Хр. е влизало в състава на Одриската държава.

image


Тракийското селище Geistoi
Това изчезнало и все още неидентифицирано селище е известно от надпис на съд от колекция, притежавана от цар Котис : 
Kotyos ex Geistoi; Kotyos ex Sauthabas; Kerseblepto ex Ergikes. Очевидно става дума за различни занаятчийски центрове. Името на селището проихожда от  Geistas, което на тракийски означава желан, а в родителен падеж и със гръцка инскрипция названието е Geistoi.
Сведение за това къде се намира селището напълно липсват. Тагове:   ЦАР,


Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 12048046
Постинги: 5255
Коментари: 10223
Гласове: 18691
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930