Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 01:36 - Българският език умира ежеминутно
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7808 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 19.11.2009 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не е ли главна грижа на всеки внук да съхрани и запази всичко оставено от дедите му - какво по-добро дело от това да съхрани тяхната памет и да остави жив в ръцете на децата си собствения си език. Днес българският език презиран от богаташи и бедни, от държава и от държави, от учени и от неуки, от патриоти и ренегати, постепенно изчезва от лицето на земята с ежеминутната  смърт на множество диалектни думи, със смъртта на техните притежатели. Някои от тези диалектни думи идват от далечните зори на създаването на Дунавска България, други са прекосили Цяла Азия, за дас лужат достойно и чест на българина. Къде са тези думи сега. Надменността и официозното лице на книжовния език надменно е отхвърлил тези диалектни думи от своето клистално чисто лоно. Но ние никак не можем да кажем, че лоното на диалектното слово е мръсно, напротив, то е чисто и живо. Една малка страна като нашата, на своята малка територия е отгледала безбройни диалекти, сякаш в България живеят хиляди народи. И сега улисани в кич, в ежедневие, в псевдокултура се питаме къде са нашите диалекти и диалектни думи, къде ни е богатството, къде ни  е езика. Ставаме свидетели как съседни народи заради скорошната си държавност създават законови нововъведения да измислят нови особености на азбуката си, за да бъдат различни - типични примери в това отношение са Черна Гора и Македония. Питам ви, когато свърши нашето богаство, от къде ще посегнем, за да вземем - от празното и загубеното не може да се изкара богатство. Виждам, че мното добри хора дават пари, за да спасят човешки живот и това е прекрасно. Но същите тези меценати са слепци, защото те нямат нужда от езика си. Вече много българи станаха англофони и франкофони - вече не е нужно да са българофони. Излишно. Така и тези меценати - без да сравнявам безкористните им цели и желания да спасяват хора, те са слепци, защото не виждат как родния им език гине и не парите им, а слепотата им е главната причина омерзения българаски език да си отиде сам.
Всяка диалектна дума е наследена история, жива памет, истинска еманация на живота на българина, диалектната дума има непреходно значение, непресъхващо познание, изобретение на ума, богатство на словесността.
Слепци сме всички ние, щом не ни е грижа как тихо мълком езикът ни напуска своите обитатели, без те да забележат. Да - учиращите имат нужда да бъдат спасени. А когато се спасят думите, езикът, диалектите му, няма ли да спасим не само личности, но и цели села, родове, фамилии, народности, цели истории, цели предания, цялата българска памет.
Има всякакви организации в България, но няма организация, която да пази богатството на езика. За сметка на това в съвременното училище се опазва богатството на неграмотността.

Защо няма организация, която обогатява и пази езика на българина? Ако сега издигна лозунг за защита на чалгата съм сигурен, че няколко луди бизненсмена, че основат фондация.
Много хора мразят диалектите, но те не подозират, че в тях се крият забравени думички от старобългарския език. Това е защото езикът е най-консервативната част от битието на човека, то е нашата социална ДНК. Ако я загубим трябва да почнем наново, а отвътре ще бъдем празни.
Моля ви помогнете ми да подедем инициативи за опазването на българските думи, българските диалекти, тъй като в тях се крият последните останки на старобългарския, а той въпреки че е така пренебрегван е нашето наследство, което не бива да губим.
Занимавайки се с етимология аз осъзнавам, че езика крие много повече истинска история от фалшификатите написани по този въпрос досега - да не говорим, че няои от самите древни източници са създадени, за да бъдат фалшификати.


Който има повече имения нека да направи сайт - където да се опазват думите, които в българския език имат три произходни корена - тракийски, старобългарски и диалектен и където всеки може да дава примери за български изчезващи думи.


 

image
Българският език умира, а ние спим безпаметно след всеки делник.



image Акростихът на нашата азбука и цялата мъдрост на народа ни е:

Азбуката знае да говори: добро е да се живее много на земята, но с мир и просвета.

С мъдростта на нашата азбука ние можем само да се гордеем.






Тагове:   език,


Гласувай:
6



1. анонимен - apollon !!!!
19.11.2009 09:10
Шапка ти свалям за написаното .Малско са хората които мисля за съжаление и повече са продажниците.Да трудно се намират на днешно време патриоти!
Благодаря ти!
цитирай
2. анонимен - Липсва ни любов към словото
19.11.2009 10:52
"Фило" "Логос" - това е качество, което може да бъде разпалено у всеки. Наша е отговорнстта, че не сме го направили за децата си, за младите
Езикът е нещо живо.
Подхранва се от общността, която го ползва - признава за свой...
Щом обществото ни е болно, и той - боледува...
Това е естествен и неотменим процес
И да плачем, няма да променим нищо
Всеки носи отговронст за това - доколко и как употребява родния си език
цитирай
3. анонимен - АКРОСТИХ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА
19.11.2009 21:13

“Аз Буки Веди Глаголи
Добро Есть Живити Дзяло Земли
Иже Како Люди Мислите
Наш Он Покой
Ръци Слово Твърдо"

"Спомни си буквите, учи се да говориш
Добре е да живееш здраво на земята
защото както вие хора вярно мислите
Той е нашата опора!
Изричайте словото с твърдост!"

цитирай
4. анонимен - Венцислав Пенчев
21.11.2009 10:55
Доживях да видя мнение на човек , относно българския език , което съвпада с моето. Най-после да се появи някой , който да защити истинския български език в неговото многообразие и красота.Диалектите са истинският , вкусният , живият език. Те са историята , битът, културата , въобще богатството на един народ. Французите например казват когато говориш на книжовен език , че говориш като речник, т.е. изкуствен си , не си истински .Подкрепям изцяло автора на статията.
цитирай
5. apollon - Благодаря и аз Венцислав за мнен...
21.11.2009 16:07
Благодаря и аз Венцислав за мнението ти - така искренно и спонтанно изразено - може би не е лоша идеята да влезеш и да се регистрираш в блог.бг, за да споделяме общите си интереси тук и да защитаваме българският език - но разбира се трябва също да се реши под каква форма да е тази защита
цитирай
6. apollon - наистина е радостно когато дожи...
21.11.2009 16:07
наистина е радостно когато доживяваш до нещата :)

за жалост българския език не доживява и отговорността е наша
цитирай
7. анонимен - Bulgarsjiat Ezik e ...BASTARDIZIRAN!!
21.11.2009 17:38
B.Ezik e bastardiziran zashtoto: 1/.Upotrebiavat se CHUZDHI dumi vmesto Bulgarski: situatsia, region, manager, fan, detail, conscience, adequaten,i mnogo drugi... 2/.Proznasiat se napravo GROZNO: seven OUp, mEnIger, detAil, Otawa (vmesto Atoua, po Angliiski), BostAn, i.t.n. 3/.Mozhe niakoi chuzhditsi da se upotrebiavat, kato WEEK-END, CASH FLOW, zashtoto te sa stanali mezhdunarodni... 4/. Kade e BAN da opravi HUBAVIA BULGARSKI Ezik? Gorkiat Otets PAISII......
цитирай
8. apollon - за жалост повече българи не знаят ...
21.11.2009 17:42
за жалост повече българи не знаят колко сложен, многообразен и труден е техния собствен български език
цитирай
9. анонимен - BEDNIAT BULGARSKI EZIK
30.07.2012 08:09
Az ne sam balgarin no mileia za bulgrskia ezik. beden dnes blagodarenie na nesposobni reportiori i vestnikari! Koia chuzhda duma ne znaiat da ia prevedat, ia pishat na loshi angliiski proiznoshenia. Znaiat li te che angliiskiat ezik, vapreki zhe ima 26 bukvi, ima 44 zvuka! Mozhe li s bulgarskite 29 bukvi da se proiznosiat 44 zvuka? No tuka a vinovna Bulgarskata Academia na Naukite, koiat e...spala vsichkite tezi godini!! V Czeckia i Frantsia chuzhditsite ofitsialno sa zabraneni. Zashto ne i v Bulgaria? Dictatura my e maikata....
цитирай
10. apollon - Napalno sam saglasen s vas - dori ...
02.08.2012 00:33
Napalno sam saglasen s vas - dori latinicata izmestva ezika ni
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14531031
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930