Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2009 22:37 - Аргументи срещу най-глупавото мнение за Орфей, изказано от проф. Валерия Фол
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2571 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.07.2009 13:36


Цитат на професорката: Орфизмът, който наричаме тракийски, защото това е една вяра-обредност, която е простряна на много голяма територия през втората половина на второто хилядолетие пр. Хр. Тази вяра-обредност е била разпространена и в Източна Македония. Заради различната историческа съдба на Елада и на Македония, тази вяра там постепенно избледнява. В късните периоди на Елада, с образуването на полисите и след това, там вярата-обредност изчезва, с изключение на някои високопланински места, където населението продължава да я изповядва. Но в Тракия тази вяра се изповядва повсеместно на две равнища - аристократическо и масово и поради това се нарича тракийски Орфизъм. Писмените извори категорично свързват Орфей с Тракия, защото Орфей не е историческа личност, а е метафора на тракийските царе жреци орфици. Човек Орфей, който да се е родил и умрял, няма. С Орфей са назовани и тракийските царе жреци орфици.
Две основни неверни твърдения има в българската тракология. Първото е, че Орфей не е реална историческа личност. Това е невярно твърдение именно, защото е участник в похода на Аргонавтите. Тъй като Орфей не е грък историята за спасяването на аргонавтите веднъж от "чудовището пазещо златното руно" и втори път от сирените, не са преекспонирани по начина, характерен за гръцките герои. Орфей живее едно поколение преди троянската война. Именно глупостта на учените да не вярват на точните описания в епоса и мита за Троянската война забавя учените да открият както самата Троя, така и на свързаните с нея исторически факти в реални археологически измерения. Само фанатичната вяра на Шлиман го отвежда на правилните следи и после лично уверяват голямата томност на описанията на епика Омир. Така, че няма как да се съмняваме във действителната личност на Орфей. Затова просто нямаме нужните доказателства. Втората официална позиция, която както се вижда в цитата правилно не е подкрепена от професорката е, че орфизма е аристократична религия. Това е абсолютна литературна измислица, породена от незнание и запълваща свободния вакуум на бедните исторически сведения. В действителност ако религията на бесите бе аристократична, то това племе надали щеше да бъде най-свободолюбивото и трудно за покръстване от римляните и после от Борис, като мнозина са загубили живота си без никакво съмнение в религиозната докрина на Орфей и вярата им в безсмъртието на човешката душа. Толкова систематично отхвърляйки робството и чуждата експанзия на други религии, та стигнат дотам че ужасяват цялата империя със своята непокорност.
Третата официална позиция е, че заради множеството гръцки сведения видите ли Орфей в крайна сметка да е гръцки герой взаимстван от траките. Този факт прокраднат и загатнат в цитата е просто смешен и не подлежи на коментар.
Мен лично ме е срам да чета авторитетни мнения, базирани върху неправдоподни, но логикоподобни съждения.
image
image
Орфей се бори с бесовете (Цербер)

Тагове:   Орфей,   орфизъм,


Гласувай:
1
01. praktika - Валерия Фол, е толкова компетентна ...
23.06.2009 22:46
Валерия Фол,е толкова компетентна по въпросите на
Тракологията колкото леля от Факултета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 11762443
Постинги: 5241
Коментари: 10195
Гласове: 18620
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930