Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 10:13 - Някои средства на избор при лечение на дислипидемии и жлъчни заболявания, регулиращи и затлъстяването
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2274 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2009 14:41


Някои средства на избор при лечение на дислипидемии и жлъчни заболявания, регулиращи и затлъстяването

Д. Георгиев

Съществува един основен принцип: лошото затлъстяване е равнозначно на лошия холестерол и още повече, наличието на затлъстяване винаги и на 100 % е свързано с висок плазмен холестерол.
Прекомерният внос на мазнини чрез храната е характерна черта за съвременния начин на хранене и стил на живот, което може да се приеме като порок на цивилизацията и развитото общество.По настоящем, болшинството хора не могат да избегнат повишения диетичен внос на мазнини в храната и са подвластни на световните тенденции за употреба на готова и полу-готова храна в заведенията за бързо хранене.Повишеният внос на въглехидрати/захароза, фруктоза,глюкоза,лактоза/също влияе негативно в липидната обмяна. Прекомерният внос на липиди води до блокиране на функцията на червата, черния дроб и жлъчния мехур, които представляват, респективно входно, междинно и изходно ниво на мастния метаболизъм.

Основен начин за отделяне и елиминиране на липидите, е ентеро-хепаталния метаболизъм на тези съединения.Недостатък в липидния метаболизъм е, че тънките черва се явяват едновременно входна и изходна врата за внасяне и елиминиране, а така също и за депониране на липидите, което е често срещано явление при хора с наднормен боди-мас индекс/BMI/. С други думи при ексцесивен внос на липиди в организма/което е резултат от нарушения и грешки в диетата/, се затваря порочен кръг, при който излишъкът на внесените мазнини се натрупва в субмукозният слой на червата.Надхвърлянето на липидния трансвер довежда до депониране на ендогенни мазнини в оментума, като в същото време се затруднява отделянето им от черния дроб, чрез жлъчния мехур и червата до фецеса. Това довежда до мастна чернодробна дисфункция/стеатоза/

Основен проблем при усвояването на мазнините е в блокирането на липидната обмяна на следните нива: входно-изходно ентерално ниво, централно-черен дроб с развитие на стеатоза, блокиране на периферните мастни депа/подкожна мастна тъкан и висцерална мастна тъкан/ с развитие на инсулинова резистентност, блокиране на изходното /елиминационно/ ниво на жлъчните пътища и накрая метаболитен пренос и синтез на масти от въглехидрати.

Три са основните терапевтични мероприятия при установени дислипидемични нарушения в кръвта, доказани по клинико-лабораторен път, а така също и при заболявания, протичащи с влошен мастен профил като АХ/артериална хипертония/, ИБС/исхемична болест на сърцето/, МСБ/мозъчно съдова болест/, Захарен Диабет Т1 и Т2

1/Рестрикции по отношение вноса на мазнини с храната

2/Ограничаване на рисковите фактори като злоупотреба с алкохол и цигари.В случаите на генетична предиспозиция или носителство се налага употребата на липостатични средства като статини и никотинова киселина.

3/Подобряване на използването/утилизация/ на мастите в черния дроб, подобрена екскреция и елиминация на метаболитно инертните липиди през хепатално-билиарните пътища и червата, подобрени условия за редовна дефекация с прием на есенциални мастни киселини.

В случаите, когато няма генетична обремененост а са налице последици изцяло като резултат на грешки в диетата и вече са се развили клиничните синдроми на хиперлипидемия, не е наложително облигатна употреба на статини.

Клиничните наблюдения в моята лекарска практика показват добри клинични и лабораторни резултати при съвместна комбинирана терапия при пациенти страдащи от хиперхолестеролемия/ над 5,5ммол.л./ с билковите продукти Рапахолин Ц (Rapacholin C),Радирекс (Radirex) и ПективитЦ. От 165 обработени диспансерни с хипертонична сърдечна болест 40 от тях са направили лабораторни изследвания за холестерол и им е била назначена тарапия с РапахолинЦ и Радирекс. При тези пациенти бе отчетен спад в нивото на холестерола под 5,0 ммол/л , което е потвърждение за употребата на тези препарати за лечение на висок холестерол в кръвта.

 

Освен отличното повлияване на чернодробната и жлъчна патология и осигуряването на редовен и усилен чревен пасаж, тези препарати имат синергично действие по отношение на инхибиращото действие в/у холестеролния синтез и улеснената елиминация на масти през хепатожлъчно –ентералния път.Наличието на активен въглен в РапахолинЦ, обуславя адсорбцията на холестерола в лумена на червото.А присъстивието на ментово масло в препарата обуславя неговото антисептично, прокинетично и холикинетично действие.Съществен принос в разработването на рапахолин Ц като лечебно средство е че активния въглен е блокиран и инактивиран в таблетната фарма от ментовото масло., което възпрепятства инактивирането на фармакологичното действие на екстракта от черната ряпа и артишока. Антрахиноните, които са активния принцип на действие в екстракта от корен на ревен в препарата Радирекс, са изключително силно адсорбируеми от активния въглен, което налага разделното приемане на Рапахолин.Ц и Радирекс в рамките на деня. И трите препарата могат да се прилагат заедно, за секвенциран дневен прием, като се проявява взаимно потенциращ ефект.Схема на приложение:

1/Рапахолин Ц 4 таблети сутрин.

2/Пективит Ц 6 таблети обед.

3/Радирекс 2-3 таблети вечер.

Това има директно отношение към интензифицирания нощен ритъм на хепатален синтез на липиди и напълно отговаря на физиологичните особености.В случаите на тежки дислипидемии и генетични дефекти, към тази схема може да бъде добавен статин или Niacin/никотинова киселина/ с цел подобряване и ускоряване на терапевтичната ефективност.

Освен адсорбционният ефект на активния въглен, черната ряпа и корена от ревен по литературни данни подтискат синтеза на холестерол и ускоряват елиминацията на инертните липиди чрез фецеса.Фитотерапията на дислипидемиите е удачна в случаите, когато са налице противопоказания за терапия с основните класове липостатични медикаменти, като статини и фибрати.В случаите, когато е уместна употребата на статини и фибрати, те могат да бъдат прилагани съвместно с фитотерапевтични средства без това да намалява действието на използваните медикаменти.Фитотерапията на дислипидемиите трябва да трае минимум 6 месеца с контрол на лабораторните показатели на общ холестерол, HДL- холестерол,LDL- холестерол, триглицериди на всеки 2 месеца.
Рапахолин Ц влияе върху жлъчните пътища като подобрява реологичните свойствата, състава и количеството на жлъчния сок.Той оказва холеретичен, холагонен и противовъзпалителен ефект.Съвместната му употреба с Радирекс увеличава елиминацията на мазнини при изходното ниво на colon intestinum et crаssum/тънко и дебело черво/.
Тези два продукта се произвеждат от полската фирма Хербапол. Нейните продукти са безвредни, екологично чисти и напълно достъпни-ценово за пациента.Рапахолин Ц е с цена 4,50лв. и съдържа 30 дражета в блистер а Радирекс е с цена 2,20лв. за 10 таблети.
Eдна добра алтернатива на посочените помощни средства са продуктите съдържащи урзодезоксихолева киселина (Ursofalk). В момента аналог на радирекс на пазара е Лаксилин със същия мек и хармоничен ефект.
За жалост радирекс и рапахолин вече не се намират на аптечния пазар, макар до скоро да бяха налични.

 

 





Тагове:   холестерол,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14530411
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930