Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 22:43 - Противоречивото отношение на гърците към амазонките
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4096 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 07.10.2010 12:06


Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Имиджът на амазонките в древността и днес е изключително голям.
Най-много сведения за този народ са ни оставили древните гърци. За социалното съзнание на елините, където на почит са приоритетите на социума, полиса, рода и семейството, явлението на амазонките е било сензация. От друга страна геройството и мъжеството на тези жени са покорявали съзнанието на войните елини, които не могли да поберат в своите представи обичаите на този странен народ, което е отвъд границите дори и за нашите съвременни представи.
В древността няма друг народ пред който елините да са оставали без думи и в пълно учудване освен от самите амазонки. Това е защото чувствата на елините към тези жени е било противоречиво - те хем са били изпълнени с възхита към амазонките, заради тяхната саможертва, героизъм, суровост и мъжество, хем са били презирани от гръцкото общество, заради суровите и противообщствени обичаи, свързани с убийствата на женисите си и собствените си синове.
Името амазонки произлиза от суровите обичаи на жените-воини, които убивали синовете си и мъжете в плен, от които преди това зачевали и така се прославили като жестоко и противообществено племе. На гръцки думата "мас" означава обществен. Етимологията на думата амазонки, произлиза от отрицанието в гръцкия език с приставката "а" и корена на думата мас, което в превод от гръцки значи противообществени. Аналогията, че те живеят без мъже и оттук произлиза тяхното име е неправилна.
В рекапитулация точния превод от гръцки на името на амазонките, значи противообществени, а не мъжемразки или "живеещи без мъж".
image
В заключение, макар противообществени и "живеещи без мъже" да значи едно и също на практика, както става ясно от тълкованието в етимологията на тяхното име, тези жени са били обект на интерес от страна на гърците не с това, че са живеели дълго време без съпрузи, а че са изменили греховно и тотално
на обществените закони според разбиранията на елините. По скоро основният проблем е разлагането на обществения принцип, отколкото безбрачието, тъй като за да продължат рода, те са използвали мъжете, крадейки генетичен материал за своето бъдещо женско поколение.

Стратегията на амазонките:
Каква била печелившата стратегия на амазонките и кое ги прочуло толкова мащабно в историите на народите от древния свят?
На първо място били техните обичаи - живеели без мъж и убивали всяка една своя мъжка рожба. Може да се хипотезира, че това племе се е развило още от времето на матриархата, когато култа към жената бил на почит и се тачел от всички в племето. Една от причините за залеза на матриархата може би бил опита на жените да се сдобият с върховната власт. Стратегията и modus vivendi на амазонките имат аналог в поведението на женския паяк тарантула и дори драстично превъзхождат този пример.
На второ място бил техният военен камуфлаш - те се обличали в мъжки дрехи и в мъжки доспехи, поради което били по нищо неразличими от станалите мъже в битка.
На трето място печелившата им стратегия се добивала с най-много актив, поради това, че и до днес не е прието жените да бъдат войни.
Всички тези печеливши стратегии карали противниците на амазонките да  имат истински страх от тях.
Ето защо, за да надвият тези страхове, много гръцки герои се изкушава да пленят амазонка и да я поругаят, за да възвърнат честа на мъжкия пол.
Най-силната и строгата племенна традиция - да убиват мъжете, от които са заченали, по най-добър начин е съхранил войнското майсторство на този народ от жени. В това отношение тази стратегия е още по-силно съхраняваща и поддържаща имиджа им на страховити воини. Тези традиции така силно приличат на маниерите на женския паяк черната вдовица, която след кратко оплождане убива и изяжда мъжкия (съпруга си).

imageimageimageimageimage
image

Тласкани от своя социален инстинк, изведен на първа и най-висша морална линия, гърците напълно отхвърлят обществените порядки  традиции на амазонките, но водени от своя естествен инстинк да се прекланят пред геройството и саможертвата в името на социалното благо, те са склонни да зачитат героичния подвиг на тези жени. С други думи гърците не приемат, но и не отхвърлят примера на амазонките, който както и в нашето съвремие, предизвиква естевствено учудване и изумление. Последните археологически проучвания на територията на днешна Колхида - Грузия, наистина удостоверяват гробове на жени с пълно бойно снаряжение.




Гласувай:
2



1. enige - Да,
08.10.2009 23:26
в общество, създадено от мъжете за мъжете, да си жена-воин и да създадеш собствени обществени правила е много антиобществено.
цитирай
2. apollon - о моля ви - не го избивайте на еман...
09.10.2009 11:40
о моля ви - не го избивайте на еманципация -излиза че за момичетата няма живот в едно общество, така ли

поздрави на всички с това

http://soundcloud.com/magri/dj-ilko-live-roxy26-09-09
цитирай
3. анонимен - Щапаров Младши:
07.10.2010 03:46
Тълкуванието на Аполон е напълно правилно,понеже Амазонки=Амазоки/без носовката/,Амъжики/Немъжики,Немъжки,Неомъжени/.
цитирай
4. apollon - Благодаря Щапарски Хермесе - много ...
07.10.2010 11:53
Благодаря Щапарски Хермесе - много мило
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14532700
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930