Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 12:42 - Ново научно откритие за хората със затлъстяване и пациентите със захарен диабет
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1936 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.11.2009 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изкуството на медицината в полза на хората

Димитър Георгиев

Метформин увеличава десетократно своите ползи при пациенти с инсулинова резистентност, включени в патологичния кръг на метаболитния синдром, когато медикаментът се приема преди първата кетоацидозна криза. Това е така тъй като линично повечето пациенти с инсулинонезависим захарен диабет се диагностицират като такива често след първата кетоацидозна проява. В по редки случая глукозните нарушения биват открити при скрининг след кръвно-захарно изследване. Трябва също да се уточни малко известния факт, че хора с интензивна редукция на наднормено теглото могат да имат симптоми на орална кетоза и присъствие на ацетон в урината. 
Тъй като метформинът има антифлогистични ефекти успоредно с намаляване на високата кръвна захар и нейното нормализиране, той е превантивно средство, което запазва функционалностите на увредения ендокринен панкреас и прекъсва порочния кръг на болестта, само ако бъде взиман при пациенти с екцесивно наднормено тегло или тези с нарушен глукозен толеранс.
Приемането на метмформин при метаболитен синдром без или със изява на на диабет, но задължително преди настъпването на кетоацидозна криза, увеличава шансовете за пълното възстановяване на функцията на панкреаса. Приемът на метформин при нормален кръвнозахарен профил не е решка на изкуството, напротив, това е превенция на патологичните каскади при диабета. Единствено изискване за лекарите, които прилагат метформин при пациенти с изолиран метаболитен синдром без глюкозни нарушения е, че той по трудно се понася от здрави пациенти, които са по-чевствителни към неговия хипогликемичен ефект. Ето защо за да се избене този фармаколоичен ефект в конкретния случай е необходимо медикаментът да се титрира, да бъде даван веднъж дневно и да задължително да се приема постпрандиално, което намалява до нула хипогликемичните инциденти.
Показания на метформин за превенция на диабет в рисковите групи:
1. Метаболитен синдром без нарушен глюкозен толеранс.
2. Метаболитен синдром с нарушен глюкозен толеранс.
3. Изолиран но ексцесивен тип затлъстяване.
Важно предупреждение към хората с наднормено тегло е, че употребата на висококалорийни храни като мазни меса, сметана, млечен шоколад, наситени мазнини, сметана, сиропирани сладкиши и други, увеличат десетократно риска от новоявил се неинсулинозавиисим захарен диабет при пациенти със затлъстяване. Допълнително изискване за приемът на медикамента е кетотелата да бъдат нормални или слабо завишени, тъй като самият медикамент води лактатна ацидоза. Все още не е проучена каква е интеракцията на кетоацидозата и лактатната ацидоза при пациенти с метформинова терапия и за да се избягват подобни инцидетни, съществува иизискването кетотелата на пациента да бъдат в нормалните референтни стойности.

Еволюция на приоритетите:
image





Тагове:   ново,   откритие,   диабет,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14496199
Постинги: 5337
Коментари: 10423
Гласове: 19325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930