Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2017 04:50 - Ботанически грешки
Автор: apollon Категория: Забавление   
Прочетен: 3206 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 08.03.2018 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В линкът даден по-долу се представя растението Veronica barrelieri, а всъщност става дума за вида Veronica spicata L. subsp. spicata:
http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/ac%20VII%20601-700/Copy%20%2899a%29%20of%20species.htm
Orchis mascula (L.) L. e представен от Кирил Нанев с грешно определен снимков материал на Anacamptis coriophora (L.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase. Грешката е фатална, тъй като освен видово е допуснато и родово разминаване.
image
Още един гаф на Кирил Нанев - този път е объркал Iris pumila с жълтоцъфтящата форма на  Iris reichenbachiana. Основната разлика при рейхенбахиана е, че прицветниците имат кил, ясно видим на фотографиите, който прицетниците на пумила нямат.
ето линк: http://www.bgflora.eu/Images/Iris%20pumila%201%20BUL.jpg
image
image

Друга фатална грешка - автора Кирил Нанев е объркал Astragalus glycyphyllos с
Astragalus cicer и вместо под името на последния да фигурира негова снимка са изпраскани снимки на Astragalus glycyphyllos. Вижте линка за доказателство:
http://www.bgflora.eu/Images/Astragalus%20cicer%201%20BUL.jpg
image

Публикувам кореспонденцията си с автора на сайта, за да покажа на читателите на този сайт и въобще, че интернет пространството въобще не е меродавно и вярно място. Ето защо справки по каквито и да е проблеми следва да бъдат правени внимателно, тъй като само специалиста знае как да различи грешното от вярното.

Уважаеми Г-н Нанев,

вършейки работа по свои частни проекти отново без да е целенасочено попадам върху ваша втора грешка относно определянето на вида Латирус венетус, където очевидно без да искате или вкаран от чуждо заблуждение сте публикували снимки с номера 3,4 ,5,6 и 7, принадлежащи на вида Lathyrus laxiflorus (Desf.) O.Kuntze.

Така под шапката на Lathyrus venetus се оказва още един вид, което не е прецизна работа и заблуждава читателите на вашия сайт.
Ето защо бих искал да попитам вие специалист ли сте или ботаниката ви е хоби? Ако имате нужда от професионалната ми помощ с удоволствие бих могъл да ви сътруднича.
Нека да погледнем по-нататък с некомпетентността. На този сайт видът Ophrys scopolax е определен правилно, но не и подвида:http://www.bgflora.eu/Ophrys%20scolopax%20BUL.html
Авторът е превел описанието на подвид орхидея апиформис, а снимките са на подвид корнута. Ето и снимките като доказателство:
image
Сред снимките на растението Corydalis solida дава и снимка на коренно различен вид с цели прилистници, който принадлежи на Corydalis cava - ето фотосите доказателства:
image
image
Огромна е грешката допусната от К. Нанев като определя снимката на Centaurea orientalis като Centaurea managetae - ето доказателствата:
imageimage
Ендемитът калцифил Centaurea managetшae няма регистрирано разпространениев Софийско и не е намиран там поне до ден днешен.
Вместо правилно да определи снимките на Lathyrus pratensis L. К. Нанев посочва Lathyrus setifolius: ето доказателствата
Lathyrusimageimageimageimage
Безумна грешка е направена и по отношение определянето на Allium ursinum, но независимо от външните прилики вместо едносемеделно, на снимката фигурира двусемеделното Cornus sanguinea - ето фотографското доказателство:
image
Подобна небрежност е проявена и в определянето на silene asterias, но на снимката фигурира вид на род Dianthus -карамфил- ето и доказателството:
imageimage
Eто вижде оригиналния вид:
image
Необяснимо защо на снимката на Allium melanantherum Pancic стои Allium margaritaceum (Allium guttatum)  -ето го доказателството:
image
Нещо повече - тук е представена снимка Allium melanantherum Pancic var. bulbiferum Ceschm.
Dianthus urumoffii е определен вместо Dianthus corymbosus:
imageimageimage
И накрая ясния и често разпространен вид Silene alba e погрешно определен върху снимката като Silene dichotoma.
image
В румънски професионален сайт за флората на Трансилвания се прави грешката да се представи Anchusa officinalis L. като Anchusa stylosa M.Bieb.:
http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/acXI%20fagaras%20marius/Copy%20%2812%29%20of%20species.htm
image
image
Още една грешка се открива при определянето на вида Arenaria procera Spreng., който всъщност е грешно определен:
http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/acX%20final%20ghira/Copy%20%2815%29%20of%20species.htm
За Справка: Tutin, T. Flora Europeae volume 1, Pp. 140-142. Dear Colleague, I am diasagree with the determination of taxon Arenaria procera Spreng. If you want collaboration with me I would clarify this taxon, because it is very interesting and deserve a original publication. I expect your answer soon. Sincerely yours
Всъщност снимания вид е със втори локалитет в Европа и се среща само в Източна Европа. Неговото определяне следва да се съгласува с фотографа за по-качественото определяне, но дори и по снимката растението може лесно точно да се определи.
image
Eто това е Arenaria procera.

Следва ново 20. В линка, който следва са дадени последните 7 снимки на Galium glaucum L., а предишните са на Galium volhynicum Pobed.:
http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/ac%20VI%20501-600/Copy%20%2844%29%20of%20species.htm
imageimageimage
Това е нов вид за флората на Румъния от род Аренария подрод Еремогоне.

В линка, който следва са дадени снимки на Minuartia verna L. ssp. collina, но те всъщност принадлежат на Minuartia verna L. ssp. verna, тъй като подвид колина се характеризира с жълтооцветени прашници:
http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/XZY/Copy%20%28102%29%20of%20species.htm
В друг сайт ботаника Ахтаров определя хибриден вид, но всъщност това един типичен екземпляр на Centaurea orientalis L.:
http://www.nmnhs.com/e-natura/types-bulgaria/type_id_bg-SOMXXXXX0067.html

Eдин вид е неправилно определен в сайта за българската онлайн флора:
http://www.bgflora.net/families/brassicaceae/alyssum/alyssum_borzaeanum/alyssum_borzaeanum_4.html
Вместо ендемичния Alyssum borzaeanum Nyaradi това е вида Alyssum corymbosoides Formбnek:
 imageРедките растения са изключително трудна материя и трябва човек и дори специалиста да внимава.

Д-р Александър Бадариу неправилно е определил Minuartia verna L. ssp. collina (Neilr.) Domin, тъй като на снимките ясно личи таксона Minuartia verna L. ssp. verna. Основната разлика е, че Minuartia verna L. ssp. collina има жълти прашници, докато сниманото растение е с розови прашници, което е типично за Minuartia verna L. ssp. verna.
Линк към критичната бележка:
http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/XZY/Copy%20(102)%20of%20species.htm
Гласувай:
9
0


Вълнообразно


1. herba - Rhodiola rosea...
06.03.2018 15:41
http://e-ecodb.bas/rdb/bg/vol1/Rhorosea.html
На илюстрацията да, Rhodiola rosea е, но на снимките какво е? Писах им няколко пъти, нищо не помага. И тя, Антоанета Петрова, също така мълчи. Това е БАН, недопустимо, ужас!
цитирай
2. apollon - Радвам се, че сте оценили достат...
06.03.2018 16:19
Радвам се, че сте оценили достатъчно високо този постинг, за да го коментирате. Бих се радвал ако се представите и имате желание да работите по някакъв проект.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 11927103
Постинги: 5245
Коментари: 10213
Гласове: 18652
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930