Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2009 15:47 - Ако са ви правили рентген като кърмаче на 6 месеца, не се учудвайте, че на двадесет и пет имате стерилитет
Автор: apollon Категория: Технологии   
Прочетен: 9260 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2009 17:36


За жалост престъпната практика да се рентгенографират децата на шестмесечна възраст продължава да се извъшва на територията на нашата страна като задължителна профилактична мярка срещу тазобедрените луксации, която на всичкото отгоре има задължителен характер. При това обучението и вярванията на лекарите вървят в такава посока, че повечето неотклонно спазват и дори препоръчват рентгенографията на тазобедрените стави при кърмачета на шест месеца. Считам, че това е едно престъпление пред човешката природа. За сега единственото рентгеново противопоказание си оставя бременността. И този факт признат от медицината, ще бъде използван като мой основен контрааргумент на нечовешката практика да се снимат деца на 6-месечна възраст.
Основната теза, която трябва да развием тук, за да опровергаем цялата медицинска общественост по света и в частност България е защо и по какъв начин рентгенографиите  на 6 месечна кърмаческа възраст причиняват стерилитет в зряла възраст при децата. Налага се да го направим в името на зравето на бъдещите поколения деца. Налага се защото лекарите масово препоръчват тази процедура вместо масово да има отлив от нея поради нейната нецелесъобразност и основно заради нейната вреда.
Изкуството на медицината изисква да се противопоставим на подобно рентгеногарфиране на деца в кърмаческа възраст. Може би ако се замислим обезоръжения от природата и техниката Хипократ надали би препоръчал на своите пациенти рентгенографията. Първия основен принцип в медицината е "Primum non nocere", която от времето на Хипократ гласи "преди всичко не вреди". Вторият важен принцип е лекаря и пациента да се придържат към естественото състояния на нещата и да се избягват новите и неутвръдени методики в масовата практика. Ето че основните принци на медицината си противоречат с практиката на медицината. Във всяко едно изкуство има подобни парадокси за жалост. То затова едно изкуство е изкуство, защото винаги е имало и ще има по-изкусни мастори и по-неизкусни майстори.
Ще започна с логичният факт, че между физиологията на вътреутробния плод и 6-месечното кърмаче, не съществуват принципни различия, които да правят възможно ясното разделение, че при бременни не може да се правят рентгенографии, а при 6-месечните това е възможно и разрешено. Нещо повече, относно рентгеновото облъчване плодът в трети триместър на бременността е по-защитен от рентгеновата радиация, заради коремната стена на майката, отколкото това е възможно при шестмесечните бебета. С други думи рискът от ретгеновото лъчение и за двете групи е сходен и дори еднакъв. От тази гледна точка нищо не освобождава от отговорност и не оневинява допусканата досега грешна практика да бъдат снимани децата на 6 месечна въраст. По време на рентгеновото облъчване заедно с тазобедрените стави се облъчват и половите гонади, тъй като те са на едно и също ниво и няма как да бъдат напълно защитени. 
И тук идват специалните уточнения. Близки последици от манипулацията на рентгеновото фотографиране не съществуват в каквато и да е била форма. Опасни са за съжаление далечните последствия, които се развиват след години и се изявяват още по-късно в зрелия период на индивида. Много от вас ще попитат на какво се дължи това. Този феномен е извествен на медицината с израза "ефекта на минималните промени". Тъй като уврежданитята при рентгеновото лъчение са на субклетъчно, молекулярно-разпознавателно и биохичино ниво, за да се проявят тези минимални промени е необходим известен латентен и сравнително дълъг период за изявата на тези увреждания. След изтичането на латентния период тези минимални промени проявявят своето увреждане във намаления фертилитет на гонадите. Минималните последици от вредна или рискова медицинска манипулация или процедура винаги се проявяват отлагателно, дискретно и неочаквано без никаква логична връзка с новопоявилия се период, тъй като човек не може да я допусне. Но когато поразсъждате, че не може да създадете усовия за развитие на минимални увреждания при облъчването на гонадите на 6-месечно бебе кърмаче и това да не се отрази на появилия се в късна и зряла възраст стерилитет, тогава нещата звучат съвсем по-логично.
Какво да кажем и за "Здравната каса", която по престъпен начин и използвайки вменените и от закона правомощия е направила тази процедура по рентгеновото заснемане на тазобедрените стави задължителна по закон, което задължава медиицинските специалисти да я изпълняват стриктно и под заплахата от парични глоби. Ето как подобно необмислено и неглижирано престъпление да се снимат 6-месечни кърмачета се озаконява дори и от органите на здравеопазването. При положение, че непрекъснато с времето естествения рациационен фон на земята расте, при положение, че непрекъснато се говори за трайно и заплашително нарастване на броя на неоплазиите на глава от населението, не се прави нищо за ограничаване и рестрикциониране режима на назначените рентгенови изследвания.
Медицинската общественост е длъжна да отмени рентгенографиите при 6-месечни кърмачета като задължителни с цел профилактика и ранно лечение на сублуксациите и луксациите на тазобедрената става. Държавата е длъжна да усили контрола и строго да прецизира показанията и противопоказанията на рентгеновата процедура и изследване, за да опази ефективно здравето на своето население.
Извън принципите на Хипократ трябва да бъдат поставени лекари, препоръчващи рентгеното изследване на деца под 1 година, защото риска от увреждания е същия, както при вътреутробното развите на плода.
Да не говорим, че всеки един опитен педиатър и ортопед могат да поставят диагнозатата на тазобедрената сублуксация или луксация само по нейните видими клинични белези. Да не говорим за огромния брой други процедури и възможности за обективизиране на луксациите на тазобедрената става при деца. Да не говорим за липсата на всякакви рискове при профилактичното носене в тази възраст на коланчето на Павлик, с което се предотврътяват условията за развитие на луксации и сублуксации. Но най-обезпокоителен е факта за  стремглавото растене на стерилитета и масовото налагане на инвитро процедурите и на изкуственото осеменяване при младите двойки съпрузи.
Крайната препоръка в края на тази статия и пълното избягване на рентгенови назначения при деца под 1 година и възбрана на рентгенови изследвания в този възраст в областта на гонадите. Гонадните клетки и тъкани са изкючително чувствителни към всякъкъв тип физични или химични въздействия, поради което често пъти без никакви видими причини и на фона пълно здраве, може да се наблюдава идиопатичен стерилитет.
Ето какво е и официалното мнение на медицината:
Ето защо, ще се спрем на преимуществата и недостатъците  на рентгена, на съществуващите методи на изследване.
  • Бременността – това е единственното сериозно противопоказание за посещаване на рентгеновия кабинет. Понякога лекарят може да забрави да попита пациентката  за това. А тя трябвя да помни, че детето в утробата на майката е десетки пъти по-чувствително към рентгеновото облъчване (а така и към всякакви други въздействие), отколкото възрастния човек. Трябва да се помни, че бременността се явява относително противопоказание при провеждане на достатъчно безобидната МРТ (магнитно-резонансна томография). Данните от последните години показват, че даже УЗ (ултразвуковата диагностика), която се извършва десетки пъти по време на бременност,  може да се окаже въздействаща на здравето на бъдещото дете.
  • Ако изследването е назначено от стоматолог, то няма смисъл да се отказваме или да се търсят други методи на изследване. Денталният рентген е практически единственият начин да се получи изображение на зъбите и да се оцени тяхната вътрешна структура. Без него съвременната стоматология е немислима, а качеството на лечение пряко зависи от качеството на рентгенограмата на зъба. Освен това, дозовите натоварвания при съвременните цифрови методи за диагностика са минимални и правилно провеждане на изследването (ефективна защита с екрани) за другите органи извън границите на изследване са почти нулеви.
  • При заболявания на главния мозък първоначалното предпочитание трябва да се дава на компютърната томография (КТ), като по-икономичен и бърз метод (времето на изследване на пациента при КТ е обикновено няколко пъти по-малко, отоколкото при МРТ). Но даже и тук има избор. Например, може да се направи УЗ-диагностика! Обаче трябва да се има в предвид, че пълноценно УЗ-изследване е възможно само в първата година на живота на детето, когато още не е зарастнало мекото теме на новороденото, през което се извършва и изследването. При възрастните понякога също може да се ограничим с УЗ. Например, защо да се прави КТ при подозрение за обемно образование на мозъка, ако отначало това може да се потвърди или опровергае с помоща на едномерна ехография (ехоенцефалография). Трябва също да помним, че МРТ обикновено се прилата в случай на необходимост за уточняване на резултатите от КТ. Обаче, ако съществуват подозрения за наличието на поражения на мозъка в областа на задната черепна вдлъбнатина, ствола, дребноогнищните или дифузни поражения на бялото вещество (например, множествена склероза, енцефалити, лакуларни инфаркти), е необходима оценка за състоянието на вътрешночерепните артерии (артерии, артериовенозни малформации), то тогава е целесъобразно да се започне веднага изследване с МРТ. Тук парамагнитните контрастни средства позволяват по-ефективно да се открива патологията на централната нервна система.
  • Изследването на органите на гръдната клетка (бели дробове, сърце, средностения) обикновено започват с обзорна рентгенография. По нея се определят показанията за използване на УЗ, МРТ, КТ или радионуклидна диагностика. УЗ-диагностика се назначава при откриване на течност в  плевралната кухина, за откриване на пристенните и наддиафрагмени образования, уточняване на състоянието на лимфатичните възли по огромните съдове на средностението. МРТ се използва за ясното разделяне на съдовите и тъканните структури, течноста, възможноста за уточняване на свойствата на туморите в процеса на контрасно усилване, прорастването им в съдовете, междинните органи, отсъствието на лъчево натоварване на пациента. Обнадеждаващи са данните за визуализация на патологичните изменения в лимфоидната тъкан. Обаче такива недостатъци на метода като отсъствие на визуализация на бронхо-алвеоларната тъкан, продължителност на изследването (от 40 мин и повече), клаустрофобия в 30-50% от пациентите, по-висока себестойност на изследването, отколкото при КТ, все още задържат използването на МРТ в пулмонологичната практика. По-рядко се прилагат радиоизотопни методи. Например, сцинтиграфия с техниций – при подозрение за тромбоемболия ва белодробната артерия.
  • Ако е назначено рентгенологично изследване на коремната кухина, позаинтересувайте се не може ли това да се замени с други методи, например, ендоскопия, УЗ, МРТ. Ако е проведено вече УЗ-изследване (обикновено с него започва и изследването), значи рентгеновата диагностика в дадения случай ще бъде по-информативна за откриване на особеностите на патологията. При това е необходимо да се поинтересуваме от самия метод на изследване. Най-голямо дозово натоварване дава обикновено рентгеноскопията, но без нея не винаги се получава правилна диагностика, а от тук и лечение. Особено това се отнася при неотложни състояния и случаи на онкологични заболявания. Понякога по-информативна е радиоизотопната диагностика, позволяваща да се откриват някои структурни изменения (особено на черния дроб и далака), които са невидими при рентгенологичните или ултразвуковите изследвания. Като цяло трябва да се отбележи, че именно в диагностиката на заболяванията на коремната кухина съществуват най-много възможности за избор на различни методи за изследване.
  • В урологията освен УЗ-изследване, алтернативни методи са МРТ или ЯМР-томография за радионуклидната (радиоизотопната) диагностика. Всичките тези методи имат свои показания и област на приложение в урологията. Умело оперирайки с тях, лекарят е способен да постигне максимална информативност и безопасност на изследването за осигуряване на най-точна диагностика и лечение на пациента.
  • При изследването на скелета (костите и ставите) рентгеновата диагностика отново е най-информативна. Съществуват  съответните изключения. Например, иза малки деца обикновено рентгенография на ставите не се извършва. Много майки знаят, че се прават прегледи на тазобедрените стави на малките деца. УЗ-диагностика при подозрение за патология ще бъде по-информативна и безопасна.
         И така, както се вижда изборът на методите за лъчева диагностика е достатъчно широк. Лекарят се ръководи от от избора за най-ефективния метод за диагностика, съчетаващ в себе си всички преимущества при минимум недостатъци. Ако изборът е неголям, то предпочитание имат най-новите съвременни дигитални методи за изследване, тъй като те отговарят на изискванията за максимална информативност при минимални въздействия на пациента.
         И все пак окончателното “за” или “против” остава за пациента. Той може винаги да се откаже от всякакво изследване. Но нека помним думите на великия Авицена: “Сега сме трима – Вие, аз и болестта. На която страна Вие ще застанете, тази страна и ще победи. Ако Вие застанете на моя страна, като лекар, Вие ще сте здрави, ако застанете на страната на болеста, тя ще победи “. И накрая искам само да напомня, че по времето на Хипократ и доста преди него пак са се раждали деца, които за огромна радост не е имало кой да ги снима, но те пак са прохождали и са ставали здрави индивиди и на всичкото отгоре са оставали за голяма радост и здраво потомство. Аз лично считам, че по-голяма престъпление е да оставиш човек стерилен, пред участта да не можеш да му помогнеш в неговата инвалидност. Или с други думи с помощта на рентгена ние възпрепятстваме предпоставките за инвалидно на индивида, но му създаваме друг тип инвалидизация - стерилитета.





Тагове:   здраве,   медицина,


Гласувай:
0



1. анонимен - Apollon !!!!
09.06.2009 17:48
Това което чета ме ужасява!:((((((((
цитирай
2. apollon - предоставям ви скриваната истина
09.06.2009 17:49
предоставям ви скриваната истина
цитирай
3. анонимен - нооооооооооо
09.06.2009 18:56
това е престъпление!
цитирай
4. анонимен - klaris
11.06.2009 18:55
Ще те опровергая. За проверка на тазобедрена луксация на синковеца използваха ехограф, тази пролет.
Все още в някой райони битува мнението, че за да има прави крака, когато порастне, кърмачето трябва да се повива, т.е. да му се пристягат краката. Всеизвестен е факта, че за да се развиват правилно, а също така и да функционират след време,тестисите се нуждаят от среда с по-ниска от телесната температура.
цитирай
5. apollon - масова практика е децата да се сн...
11.06.2009 19:09
масова практика е децата да се снимат - това е разпореждане на касата. В това отношение вашия случай е единично явление.

За повиването сте права. Но тук то не е предмет на разглеждане.

Много добре, почти като лабораторен специалист и биохимик сте усвоили условията за нормалната сперматогенеза - поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14528122
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930