Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 21:37 - Уникално място посещавано от император Гай и Александър Македонски
Автор: apollon Категория: Технологии   
Прочетен: 3888 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 26.05.2009 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Живописните скални образувания непосредствено над населеното място Жребичко представляват уникално творение на природата вследствие на интензивното водостичане и естествения наклон на скалния скат. Солидната силикатна скала не позволява развитието на дървесна растителност, поради което върху оскъдната почва се развиват сукуленти, лишеи и мъхове, които задържат стичащата се вода и придават допълнително очарование на местността. Сякаш скалите са покрити с мек тревист килим. На площ от 30 декара се простират полегати скални тераси с мек и топъл керемиден цвят на скалата. Очертаната по този начин местност, която е разположена над Жребичко в източно направление.
Аргументите за обявяване на защитената местност са:
1. Наличието на уникални скални форми.
2. Уникален скален терен.
3. Уникална тревиста растителност, формирана от силикофилни растителни съобщества.
4. Непосредствено съседство с стария архитектурен резерват на Жребичко. 
5. Невероятна живописна гледка с открит хоризонт т височина към цялата Тракийска низина и Стара Планина. Допълнителен хоризонт към вътрешността на Западни Родопи.
В тази връзка е удачно предложението скалните тераси над Жребичко да бъдат обявени за защитена местност както заради наличието на уникални растителни видове, които не се срещат на други места, така и заради красивите ерозирали скални форми и уникалния изглед над сърцето на България. Подобен визуален хоризонт както към Родопите, така и Тракийската низина и Стара Планина почти не се открива на други места. От това предложение следва да се заинтересува Министерството на Околната Среда и сдружението Зелени Балкани, а така също и Община Брацигово. Непосредствената близост на местността до архитектурните старини на населеното място могат да бъдат чудесна атракция за родни и чужди туристи и по този начин да се съживи замрелия поминък на населението. 


Справка за Жребичко:

Жребичко е много старо селище. Охранявали са го запазените и до днес стени на Малкото и Голямото Иванкови калета и крепостта Коринград. Най–старият документ за селото е от 1451 г. когато султан Мохамед I го включва в списъка на селата ,дарени на неговия пръв везир Халил паша.Според преданията старото му местонахождението е било в местността Бачище но името му се свързва с легендата за изгубено жребче което стопаните намерили на мястото на сегашното село след тежка зима. Тази легенда отново насочва към древните траки най-изкусните коневъди в античния свят. Известни са десетки археологически находки с изображението на тракийски конник -монети мраморни скулптурни барелефи рисунки.Началото на просветата се счита към 1840г като за първи училищни помещения служили частни къщи а след това черковната килия която заедно с църквата била съградена в 1850 г.

Културни и природни забележителности: Множество факти сочат, че в околностите на с. Жребичко се е намирало тракийското светилище на Дионисий — бог на младостта, растителната сила и виното. Според записките на Светоний, то е било посетено от Александър Македонски и Гай — баща на император Октавиан Август. Също така там се намира и параклисът посветен на Свети Илия, построен през 1886 от Никола Кузев за здравето на сина му Стефан.
 

image

 

    image


    image

      image


      image
      image
      image

        image

        imageimage
        image
         

        •  
        •  
          imageimage image image




        Гласувай:
        1



        1. анонимен - krasivo e:)))))))))))!!!
        25.05.2009 23:53
        krasivo e:)))))))))))!!!
        цитирай
        2. skribezium - Идилия!
        26.05.2009 09:18
        Идилия!
        цитирай
        3. apollon - Радва ме, че ви харесва. Да наистина ...
        26.05.2009 09:25
        Радва ме, че ви харесва. Да наистина е идилия - там, където времето е спряло и влизаш в света на безвремието. От тази гледна точка престоя там е опияняващ.
        цитирай
        Търсене

        За този блог
        Автор: apollon
        Категория: Изкуство
        Прочетен: 14510580
        Постинги: 5337
        Коментари: 10427
        Гласове: 19330
        Архив
        Календар
        «  Април, 2024  
        ПВСЧПСН
        1234567
        891011121314
        15161718192021
        22232425262728
        2930