Постинг
01.02.2021 00:00 -
За бигора и родопските баници
Автор: apollon
Категория: Рецепти
Прочетен: 1905 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 09.02 17:55

Прочетен: 1905 Коментари: 0 Гласове:
6
Последна промяна: 09.02 17:55

Някой има ли представа каква е етимологията на думата бигор и нейния произход?
Тази дума има неизвестен произход?
За родопските баници
Българските кори са компрометирани. Брашното не е както трябва. Затова се използват сръбски кори за баница или турските Юфка.
Правите баница със яйца сирене и кисело мляко, но към плънката прибавяте бланширани листа от алабаш или червено цвекло, които предварително се бланшират и се нарязват без дръжките.
Някои запържват бланшиираните, изцедени и нарязани листа с масло, но това свива текстурата на листата и ги прави по кожести. Именно заради по добрата текстура, листата трябва само да се бланират и изцедят.
Тази дума има неизвестен произход?
За родопските баници
Българските кори са компрометирани. Брашното не е както трябва. Затова се използват сръбски кори за баница или турските Юфка.
Правите баница със яйца сирене и кисело мляко, но към плънката прибавяте бланширани листа от алабаш или червено цвекло, които предварително се бланшират и се нарязват без дръжките.
Някои запържват бланшиираните, изцедени и нарязани листа с масло, но това свива текстурата на листата и ги прави по кожести. Именно заради по добрата текстура, листата трябва само да се бланират и изцедят.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене