Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.03.2021 18:24 - Защо Бойко го е страх от руската ваксина
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1460 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни около Спутник-V се вдигна шум след като от БСП предложиха България също да закупи от руската ваксина. Разговорите за допълнителни ваксини са актуални, тъй като обявената в родните медии „ударна” ваксинация постоянно се спъва.

За мен е загадка защо българските власти заложиха на АстраЗенека при положение, че ефективността на британско-шведската ваксина е по-ниска от тази на конкурентите и не надвишава 60-70%, а при най-рисковите групи тя даже пада под 20%. Дори да изхождаме от принципа „по-добре слабата АстраЗенека отколкото нищо”, сметките пак не излизат – АстраЗенека не смогват да покрият търсенето и се създава дефицит, заради който „ударната” имунизация пак спря на пауза. С такива темпове появата на колективен имунитет можем да чакаме с години.

В тази връзка идеята за закупуване допълнително и на руски ваксини звучи доста логично и нужно ако искаме истинска ударна ваксинация, която не зависи от проблемите на АстраЗенека. Има обаче едно голямо НО. Едно гигантско политическо НО.

Спутник-V, въпреки че е по-добра от конкурентите си, е руска ваксина, а следователно тя е политически неправилна и западните политици и пропагандисти просто я ненавиждат. Колко я плюха тази руска ваксина, а сега тя е на път да бие по популярност и Пфайзер и АстраЗенека. За пропагандистите това е просто недопустимо!

Българските власти, които така раболепничат пред Брюксел и Вашингтон, разбират за какво става въпрос и не смеят дори да си помислят за Спутник-V. Дори дефицита на ваксини и очакваната четвърта вълна на коронавируса не са достатъчни, за да преборят робската психология на управляващите. Ами ако ЕС ги обвини, че са путински агенти задето купуват Спутник-V? Белите господа от Европа може да ни се разсърдят! Какъв ужас!

Формалното оправдание на гербаджийската власт е, че Европейската комисия не е одобрила Спутник-V и затова той не може да се използва от страните-членки. Слаб аргумент, тъй като например Унгария ползва руската ваксина, дори въпреки заплахите със санкции, които ЕС искаше да въведе срещу Будапеща. Унгарците обаче повече ги вълнува въпроса как да се справят с коронавируса, а не дали европейските чиновници са доволни. В крайна сметка Унгария не се огъна и санкции срещу нея не въведоха. И ваксини си осигуриха. Чехия е на път също да получи Спутник-V, тъй като ситуацията с пандемията там е тежка, а западните ваксини не стигат. От Прага все по-силно се чуват гласове, че трябва да се забрави за геополитиката и да се мисли за борбата с пандемията, в която Европа явно се проваля.

На този фон европейската агенция, отговаряща за лекарствата, проявява удивителна мудност и умишлено бави въпроса с регистрацията на Спутник-V. В един момент от там заявиха, че руснаците не били пускали заявка за регистрация, но от Москва показаха електронната заявка, която подадоха в края на януари. Така че топката в момента е в полето на европейците. Проблема в случая не е в ефективността на руската ваксина, която вече доказа качествата си, а в това, че тя е именно руска. На европейските и щатски политици никак не им се иска Спутник-V да се появи в Европа и европейските граждани да я ползват, защото това ще създаде положителен образ на Русия, а западните пропагандисти са категорично против подобно нещо. Все пак такива огромни средства се влагат в създаването на негативен медиен образ на Русия, затова всяка алтернативна гледна точка е загуба на пари.

Що се отнася до Бойко и гербаджийския му кабинет, те ще продължават да се ослушват и да чакат команда от Брюксел, който да им каже какво е разрешено, а какво не. Спутник-V в крайна сметка ще попадне в Европа (рано или късно) и тогава може би София ще се престраши да поръча руската ваксина, само дето може да се окаже в края на опашката и да се наложи да чака. Ама нали е най-важно да сме изпълнителни и европейските шефове да са доволни от нашата покорност…                




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3234449
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930