Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2021 09:44 - Започнаха консултациите при президента Радев. Какво стана ясно от срещата му с "Има такъв народ"?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.07.2021 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
София, 23 юли, 9:45 ч., Иван Върбанов /

Започнаха консултациите на парламентарно представените партии при президента Румен Радев преди връчването на мандат за съставяне на правителство.
Очаквано и логично първата среща бе с победители от парламентарните избори на 11-ти юли - ПП "Има такъв народ".
В сградата на Дондуков 2 влязоха за разговор с държавния глава трима представители на политическото ръководство, водени от зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов. Лидерът Слави Трифонов не присъства.
Тук бе и вицепрезидентът Илиана Йотова.
След приветствените и встъпителни протоколни думи чухме реалните позиции и изявления на двете страни.
Тошко Йорданов обясни, че ИТН осъзнава ясно своята отговорност. Изтеглили са варианта на първия кабинет заради персоналните атаки, като така са проявили разум. Сега ще представят свой втори вариант на кабинет. Разчитат, че политическите партии, които канят на разговор ще проявят разбиране и ще излязат от своите тяснопартийни разбирания, за да се постигне единомислие. В противен случай, ако не се получи консенсус, Йорданов посочи ясно, че би могло да се отиде отново на предсрочни парламентарни избори.
Президентът Радев видимо не хареса последната опция, поради което взе думата, за да акцентира върху необходимостта от това партиите да постигнат съгласие в името на приоритетните задачи пред страната, които не биха могли да бъдат свършени от служебен кабинет. Подчерта необходимостта от съставянето на редовно правителство и интензивна работа на изпълнителната власт и законодателната. Призова да се работи в посока на постигане на тази цел, а идеята за нови избори да бъда оставена засега.
Тошко Йорданов омекоти тона си, като заяви от своя страна, че позицията на партията му е същата. Даде ясен сигнал, че ще очаква на срещите на политическите ръководства на партиите - партньори да се постигне резултат по посока на постигане на ясно мнозинство за излъчване на правителство.
Държавният глава все пак излъчи и посланието, че няма смисъл в съставянето на безпринципни коалиции. Водещата и единствена хипотеза, по думите му, на този етап трябва да бъде усилието за постигане на мнозинство за конституиране на редовен кабинет.
Ясно е, че сега трябва да се изчака какъв ще бъде резултатът от консултациите между "Има такъв народ" и поканените партии - партньори.
Резултат, който ще трасира развитието или буксуването на процесите в страната.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2558139
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930