Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2018 09:21 - Да забранят със закон частните болници или тяхното държавно финансиране
Автор: apollon Категория: Новини   
Прочетен: 6195 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 04.04.2018 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес по радиото чух Гайдарски с цяла свита приглашенци да коментира защо и как 2500000 българи не плащат здравните си вноски.
Много просто академик Гайда  - който си плати здравните осигуровки трябва някакси да бъде стимулиран, например с безплатни профилактични прегледи при 5 специалиста, които той желае. И как може безработни хора да плащат здравни осигуровки. Вие просто сте смешни.
Само нашите "многоумници" могат да измислят държавно-частен хибрид като българските частни болници. Работят на частно, а получават държавно финансиране директно от държавния бюджет на Република България при това съвсем законно и целесъобразно, но това за всички е ясно, че е не никак законно.
Пазарните принципи на частните болници не позволяват често пъти да бъдат спазвани медицинските принципи, тъй като частния интерес преследва на всяка цена паричния интерес, а това въобще не съотвества на медицинските и морални принципи. Защото напоследък в медицината се оказва, че всичко е пари.
Държавата извършва методично и друго престъпление - позволява на хората да нямат здравни осигуровки, невнесени от работодателя и от тях самите, а това противоречи на член 52 точка 3, в която Държавата закриля здравето на гражданите. Как ще гарантираш и закриляш здравето на гражданите, като произвеждаш и създаваш условия за появата на неосигурени лица. Егаси закрилата.  Така че граждани, бъдете спокойни - вас никой не ви закриля - време е да поработите сами над своята здравна и правна култура. 
Тъй като сме непочтени във всяка изпълнима дейност, ние не можем да допуснем казественото изпълнение на дейността, както от държавния, така и от частния сектор. 
Уважаеми Г-н министър, вие не може да управлявате държавните учреждения, та камо ли частните такива, които като частни субекти въобще не могат да бъдат задължени да бъдат под вашия контрол. Следователно какво контролирате вие. Нищо и вашата роля е реквизитна. 
Новите частни болници задължават своите лекари да изписват лекарства под сумата от 30 лева - всеки разумен човек знае, че подобно лечение е извън всякакви стандарти на медицината, по скоро на нормалната медицина. Ако се случи по-скъпа терапия, частната болница кара лекаря да заплати за лечението на пациента. Частникът има и такива неписани правила. 
Излишно е да казваме, че частните субекти източват касата, която няма пари за държавните болници, та камо за частните. Още по друг е въпроса, че либерализацията на медицинския пазар разреши частнит болници, чийто директори вече са медицински милионери.
Още по-сериозен е въпроса с обезкървяването на държавните болници от страна на лекари-специалисти и тяхното пренасочване в частните болници, което измества нормалния работен климат на здравеопазването на страната и създава допълнителни изкривявания. Това беше и целта на идеята на правителството, която се прокрадна да спре откриването на нови частни болници. Но това е само още една импотентна идея, защото истината е, че само крутата мярка по закриването би имала уеднаквяващ ефект върху системата. 
Хаосът е виден - частните заведения предендират за по-добро обслужване санитаризирайки и лустрирайки интериора на болниците си. Държавните руини заемат сгради от фонда на Тодор Живков и не се реновират самоцелно от министерските глави, за да могат да приватизират целия пазар. Пречи им само конституцията, но пазара на медицината върви в тази посока. По принцип пазар на медицината по света не съществува, на пазар на медицината се прави само у нас. 
Има и някои правни страни - министъра следва да има участие в капитала на всяка болница и да има право на вето в преустройстовото на всяка частна болница, ако е решил да ги запазва. Ако болния има претенции към лечението, той можед се оплаче на арменския поп. Ако болния има претенции към държавна болница, той може да се обърне към другия арменски поп - министъра.
Защото уж в конституцията пишеше, че здравеопазването е дело на държавата.
Вие преценете кое е правилно и чакам мнения трябва ли и не трябва да вземат мерки в посочената във заглавието насока. 
Чл. 52. 
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
(2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
(3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
(4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
(5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.
Както виждате нищо от това не се валидизира в истинската му степен, особено твърдението:  Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет. Защото държавния бюджет отива и дори се излива като продънена кофа в частните бюджети на болниците. 










Гласувай:
12


Вълнообразно


1. haralanov - Eдин въпрос
01.04.2018 09:49
А, който има пари и иска по-добро и по-качествено медицинско обслужване?
Той няма ли правото на избор да отиде и да се лекува в частна болница?
цитирай
2. apollon - Който има пари пари би следвало да не ...
01.04.2018 10:21
Който има пари пари би следвало да не мисли само за себе си и само за своите пари, а гледа, че и след него остават хора, останалата част от обществото и би следвало да има мъничко солидарност и съпричастност. Би следвало да няма държавни и частни стандарти на медицината, а само едни - тези от античността, откакто Хипократ е лекувал за цената на един петел. Разбира се тези антични стандарти не са приложими изцяло днес. Поне е нужно да останат някои основополагащи се принципи. Няма по лошо или по добро обслужване. Има само истинско или фалшиво обслужване. И това е общия медицински стандарт за всички страни по света.
А както богатия, така и бедния трябва да знаят, че не се ли подчиняват на минималните знания на собствената си медицинска култура, всеки лекар би могъл да злоупотреби с тях. А истината е, че най големия проблем се корени в изключително ниската здравна култура на субектите - бедни или богати. Парите не гарантират спасение.
цитирай
3. kvg55 - apollon,
01.04.2018 11:00
Частните болници не трябва да се финансират от здравната каса.
цитирай
4. apollon - Това е особено сериозен и може би най ...
01.04.2018 11:12
Това е особено сериозен и може би най главен проблем - радвам се, че разговора тръгна в тази избистряща посока.

Частните болници не трябва да се финансират от здравната каса - това е тръна в петата или пирона в ковчега.
цитирай
5. apollon - Радвам се, че става такъв добър р...
01.04.2018 11:22
Радвам се, че става такъв добър разговор.
Поздрав на всички четящи и коментиращи

https://www/watch?v=2KE_ERZV01s
Схемата за държавно-частно цоцане е ясна на всички.
цитирай
6. apollon - http://www. floraiberica/flo...
11.04.2018 15:49
http://www.floraiberica/floraiberica/texto/pdfs/10_129_10%20Scandix.pdf
цитирай
7. vladtepes - За частните болници
16.04.2018 13:22
Има частни болници, които нямат аналог в държавното здравеопазване като Вижън на д-р. Шандурков - извършват уникални очни операции, за които нито една държавна болница няма оборудване и подготвени специалисти. За да се спре финансирането им трябва да има аналогични възможности за лечение в държавните болници. Повечето частни болници наистина могат да бъдат изключени.
цитирай
8. apollon - и съвсем правилно сте преценили, че ...
16.04.2018 20:50
и съвсем правилно сте преценили, че трябва да бъдат изключени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465067
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031