Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2014 19:03 - Как може положението на България да се подобри?
Автор: apollon Категория: Новини   
Прочетен: 6148 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 19.09.2014 00:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвсем обикновен, скромен и логичен реваншизъм - мечтая да видя шотландците свободни хора извън робството на Великобритания. Така ще се получи ефекта на бумеранга при който Англия неколкократно разделя българия на Македония, Румелия и Кнажество България.

Задължително е развитието на ядрената индустрия - независимо от цената. Защо? Защото ядрената енергетика предоставя икономическа независимост, обект е на националната и военната сигурност и води до дългосрочни ползи по износ на енергия и стабилизация на икономиката.  Няколко правителства бяха купени от стратегическите интереси на САЩ да не се строи Белене. Това е пагубно за България.
Наскоро ми зададоха въпрос. Как може положението в България да се промени и как лично аз мога да допринеса, в случай, че съм на мястотото на съвременните престъпници за подобряване състоянието на държавата? Дълго обмислях съдържанието и формата на отговора. И стигнах до извода, че нито формата, нито съдържанието могат да попречат на погрешното и глупаво възприемане на идеите от конкретни единици читатели- идеи, които биха помогнали на нас българите. Какво би следвало да се направи за българската икономика, за да бъде възстановена изначално нейната работеща и генерираща приходи форма.?
Особеното географско разположение на България оформя физикогеографското разделение на България на два икономически райони  - Северна и Южна България.
Какво бих направил аз ако имам шанс някога да бъда министър-председател на България. На първо място бих възстановил предприятията за консервна промишленост от Белово, през Пазарджик, Стамболийски - най-големия консервен комбинат на Балканите, Пловдив, Бургас и няколко нови в Чирпан и Сливен. Това би довело до усвояване на реколтата в тези райони, изкупуване на българската продукция и премахването на посредниците, което би стимулирало покачване себестойността на селскостопанската продукция и намаляването на пазарните цени. Българите ще купуват българска продукция, произведена от български суровини. Българските производители на зеленчуци и плодове ще печелят по-добре с премахване на прекупвачите от търговската верига. Новите български предприятия ще увеличат заетостта на населението и ще намалят безработицата в национален план.
Консервната промишленост е традиционно добре развит отрасъл в България, който е пряко свързан в стимулативно отношение със селското стопанство. Тенденцията за стимулиране на консервната промишленост ще даде тласък на самоосигуряващите се стопани да укпорняват дейността, да предават по-големи количества от своята продукция и да бъдат дълготрайно заети в селското стопанство. Стимулирането на животновъдството следва да бъде подкрепено с нормативна база за данъчни облекчения  и стимулиране на потребителя да закупува качествени български продукти.
Втората най-важна стъпка в една родобюлива кауза на истинския министър-председател на България е прокопаването на множество тунели между Северна и Южна България през  Шипка и Казанлък(по стар танков път), което би стимулирало вътрешнотърговския обмен, би съкратило времето за доставки, би намалило транспортните разходи и би стимулирало външнотърговския износ както между България и съседните страни, така и между самите съседни страни на България.
Само тези две стъпки биха променили коренно икономиката на България и биха стабилизирали фенансовото състояние на страната, решавайки множество социални въпроси като безработицата, социалното благополучие на хората и съкращаване разходите по раздаване на социални помощи.
Възкресяването на консервната ни промишленост ще спре вноса на подобни продукти и ще редуцира вноса на суровини - плодове и зеленчуци от южните ни съседи - Гърция и Турция, които печелят на гърба на некадърно управляващите икономиката на страната.
Навремето имах една учителка по география Динева, която беше най-страшния преподавател на земята - изкарва целия клас на дъската - ако не й отговориш както тя иска, ти пише двойки всеки час. Тази учителка има повече акъл да управлява икономиката на България от всеки един политически престъпник, управлявал до ден днешен държавата.
Ще завърша с едни особено подходящи редове:
РАЗОРАВАНЕ НА ПУСТИНЯ
от Владимир Виденов
Във глухата пустиня на духа
страхът е вледеняващ,
мъглата гъста е и лепкава
като туткал,
виделината е мираж –
погледнеш ли го, се стопява,
мъждука мракът –
зъб на тютюнджия – пожълтял...
Във глухата пустиня на духа
един народ загива
и химнът на една държава
става реквием;
Родино, за да те превърнем
пак в зелена нива,
е нужно днес 
пустинята да разорем.

Наивно е да се смята, че някой политик би се отказал от своята комисионна, за да проправи път на подобни идеи. Следователно политическия модел в макромащаб е сбъркан, за да не се получават нещата.
За жалост европейската политика спрямо България е антибългарска, защото не стимулира към увеличаване на заетостта на българите, вместо това стимулира изплащане на помощи за малцинствата, за да не пътуват по европейските страни, тъй като са значително ксенофобски нежелани.
За последните 10 години в България съществува трайна тенденция за увеличаване на безработицата и намаляване на заетостта, което се превръща в държавна политика за изгонване на българите от собствената им страна. Това е и причината за поредицата от накателни вотове по най-ниско равнище на гласуване за партийната система в България. Това е и единствената най-сериозна причина да се твърди, че правителството на страната провежда антибългарска политика.
Икономическите мерки, които могат да окажат положителен ефект върху икономиката не зависят нито ЕС, нито от Русия, нито от която и да е друга сила, а само от свободната воля на престъпници от нашите собствени редици.
http://forthenature.org/cases/39
http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/04/29/2290351_vas_dade_zelena_svetlina_na_tunela_pod_shipka/
image image
image
image http://bagtc.com/bg/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8/5/%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%95%D0%9A%D0%A2+%D0%A2%D0%A3%D0%9D%D0%95%D0%9B+%22%D0%A8%D0%98%D0%9F%D0%9A%D0%90%22
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=146319
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1001670


Четири варианта за обходен път за тунела под Шипка. Стар танков път край Казанлък може да се окаже решаващ

Четири варианта на обходен път за тунела под Шипка бяха обсъждани в Казанлък от представители на общинската администрация, кметовете на населените места, през които се предвижда да преминава трасето на обходния път, общински съветници от Комисията по устройство на територията. В дискусиите участва и инж. Диана Манева, експерт от Агенция "Пътна инфраструктура". Тя запозна присъстващите с различните варианти на обходния път за тунела под Шипка, който трябва да изведе увеличения поток от автомобили на основната пътна артерия за Бургас и София.
Един от четирите варианта, който на пръв поглед е най-лесен за осъществяване, стана повод за голяма дискусия по време на обсъждането. Вариантът за обходен път засега - това е съществуващият път през селата Дунавци и Шейново. При този вариант на трасе на обходен път от тунела под Шипка в казанлъшкото землище се очаква огромен трафик от София за Бургас. Този трафик ще затрудни и натовари изключително пътя, преминаващ през казанлъшките села. Това от своя страна ще наруши и затрудни нормалния живот в тях. Особено ще се утежни ситуацията на живеещите в Дунавци, тъй като при този вариант обходният път и огромният трафик практически преминават през селото. Отделно от това, пречка ще е и преминаването през жп-прелеза, където се очаква да се образуват километрични „тапи".


Извън тези четири обсъждани варианта,


всеки от които носи и своите недостатъци, общинският съветник от групата "Експерти за Казанлък"- строителният инженер Цветан Шиков, който е и председател на ПК по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт в Общинския съвет, припомни за наличието на работен проект за обходен маршрут още от 80-те години, който може да реши проблема в много голяма степен и може да облекчи ситуацията около селата, които ще са най-засегнати от увеличения трафик. Това е познатият като бивш танков път, който започва от паметника „Септемврийци" на север от Казанлък до Крънското ханче и стига до разклона на с. Копринка.
Този път е част от разработван от общинската администрация в средата на 80-те години на миналия век проект за Западен обход на Казанлък . По това време инж. Шиков е бил ръководител на отдел "Архитектура и благоустройство" в Община Казанлък и е взел активно участие в разработката му. Според Шиков,

Възможностите на стария танков път са два:


те да извеждат до двата входа за село Копринка - този, за стария път, и другия, пу на запад - на главния път за София. Между тези два входа има т. нар. местност „Чешмите", като на това място, според общинския съветник, може да се осъществи връзката чрез изграждане на „детелина" за включване в главен път 1-6 София-Бургас. Именно тази „детелина" би могла да избегне сериозните „тапи" в движението. При този вариант, обаче, се очакват

сериозни отчуждителни процедури на имоти.

Това е скъпо мероприятие и отчуждителните производства са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура" респективно Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Затова общинският съветник от "Експерти за Казанлък" предлага на местната администрация да намери този проект за Западен обходен път на Казанлък и да търси съдействие чрез Областната администрация за неговото използване за нуждите на изграждането на обходния път за тунела под Шипка и за лобиране пред АПИ и МРРБ. Отчуждителни производства ще са необходими и за изграждане на пътно съоръжение над същствуващата жп линия София-Бургас. Съгласуването на това пътно съоръжение с НКЖИ също ще отнеме от порядъка на 6-8 месеца.

Мотивите:

Ще излезе по-евтино, ще се съкратят и сроковете. Освен всичко друго, старият проект за Западен обходен път на Казанлък ще даде информация на общинската администрация за размера на площите, които ще попаднат в отчуждителните процедури. Това пък от своя страна ще позволи да се направи и приблизителна сметка за нужните средства за тяхното отчуждаване, за които ще се търси финансиране от АПИ и МРРБ. Спешното изваждане от архивите на този проект от страна на Община Казанлък би й дало предимства пред държавните институции за намирането на средствата за всичките тези процедури. Освен това, по този начин няма да се забави като цяло реализирането на проекта и ще се спазят всички срокове, свързани с реализацията на тунела под Шипка в началото на 2015год., са мотивите на общинския съветник Цветан Шиков.
При всички останали варианти става дума за значителен дискомфорт на населението в селата около обходния път за тунела под Шипка или за бавно изграждане и забавяне на процедурите. Допълнителна трудност ще са и съгласувателните процедури с БДЖ, ако се стигне до варианта изграждане на пътно съоръжение над жп-прелеза, който следва трасето на обходния път. Другите варианти, освен този, са неизграденият все още път Шипка - Голямо Дряново, Горно Сахране и Гердеме, съществуващият сега второкласен път Шипка - Шейново - Дунавци и преминаването през гр. Казанлък в посока София или Бургас. Погледнато от всички посоки, предложението на общинския съветник от „Експерти за Казанлък" изглежда твърде разумно и най-прагматично.
Инж. Диана Манева от Агенция „Пътна инфраструктура" бе категорична, че до момента експертите и специалистите в АПИ и МРРБ не са знаели за съществуването на този проект за западен обход на гр. Казанлък, за който Цветан Шиков е информирал. Тя каза, че въпросът е основно технически и също препоръча на общинското ръководство на Казанлък, докато се изгражда обходен път на Габрово за тунела под Шипка, да се намери възможност и начин за изготвянето на работен проект, на базата на проекта за Западен обходен път, който да бъде обсъден с експерти от АПИ.


Изграждането на тунела под Шипка

е един от най-важните национални обекти, част от Трансевропейски коридор, включен за финансиране в европейската програма „Транспорт" - 2007-2014 година . Плановете на МРРБ и на Агенция „Пътна инфраструктура" предвиждат стартирането на проекта за изграждането на тунел под Шипка да започне в първата половина на 2013 година. След преминаването му през Националния експертен съвет и одобрение от МРРБ, предстои остойностяване на отчуждените имоти. След приключването на процеса по остойностяването на имотите, с решение на Министерския съвет се обявяват самите отчуждителни процедури. След като приключат и те, се издава разрешение за строеж на същинския проект и изграждане на обекта. Реалното начало на строителството на тунела под Шипка се очаква да стартира през 2014 година. Тръжната процедура за обходния път на Габрово и тунела под Шипка вече е готова. Проектът е одобрен и индикативната стойност е 135 млн. лв., в които влизат обходът на Габрово и тунелът.


Тунелът под Шипка е определен като национален приоритет


и повече от 110 години е цел на поколения мечтатели от Габрово и Казанлък. Ражда се по времето, когато младата българска държава набира икономическа мощ и европейско самочувствие и е документиран на 16 март 1897 г. Тогава градското общинско управление в Габрово провежда свое извънредно заседание, на което се взема решение да се направят проучвания на Шипченския проход относно прокарването на железопътен тунел. С начинанието са ангажирани тогавашните народни представители Христо Манафов и Иван Пецов.
Към идеята за прокопаване на тунела се присъединява и казанлъшката градска управа, а през декември 1897 г. Народното събрание одобрява внесеното предложение за прокопаване на тунела, но последвалите политически боричкания осуетяват реализацията на проекта.

В най-новата ни история идеята за изграждане на съоръжението под Балканае възродена от кмета на Габрово Иван Ненов, като през 1994-та дори символично е направена и първата копка.


В казанлъшкото землище, като част от дейностите за тунела под Шипка, ще бъдат изградени три тунела. Най дългият е  3220 м, другите са по 90 и 290 метра.

Изграждането на път през Стара Планина над Казанлък

Казвам всичко това, за да се види какво политиците не правят. Следователно българските политици са роби на други разрушителни планове за страната без значение дали са Ран или ЕС.













Гласувай:
12



1. astrojozi19 - Именно антибългарска политика
04.07.2014 18:20
За съжаление точно това правят политиците, ще изгонят способните и грамотни хора от тази държава.Не виждам светлина в тунела........
Жозета
П.С. поздравления за темата.
цитирай
2. apollon - Благодаря Жозета за мнение. Всеки ...
04.07.2014 22:25
Благодаря Жозета за мнение. Всеки млад човек има право на бъдеще и той може да избере свободно къде да пребивава.
цитирай
3. apollon - Ето какво казва петия директор на ЦРУ
05.07.2014 13:51
Прогнозата, която разтърси света!
Статия която събра над 6800 харесвания във Facebook и провокира над 50 коментара!!


Алън Дълес е 5-ят директор на ЦРУ (1953-1961) и ръководител на американските тайни служби в Европа по време на Втората световна война. През 1945-та година той пише една изповед, на която тогава никой не е обърнал особено внимание. Днес тези думи изплуват от миналото и се превръщат в едно от най-страшните пророчества за света. Вижте ги.

„Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората.Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.

От литературата и изкуството ние например постепенно ще изтръгнем тяхната социална същност, ще отучим художниците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, киното ще изобретяват и прославят най-ниските човешки чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с едн а дума, каквато и да е безнравственост.



Прочети всичко само ТУК
цитирай
4. tit - прощавай, но дълбоко се съмнявам Дълас да е писал нещо такова.
05.07.2014 22:55
Поне - едва ли е бил с всичкия си!:))
Гугъл води към "Победа-тайната стратегия на Рейгън за разбиване на СССР" на Питър Суайцър. Било документалистика. Нямам време да чета и сравнявам. Освен това съм убедена, че загубихме Студената война и повече не ми е нужно! Но А. Дълас да говори за народите ...и другите там... Много напомня на прословутите Секретни протоколи на намквисибяха!:))
Пиша този коментар с всичкото ми уважение към профила ти!

Първо, темата на постинга е в десятката.
Второ - консервни комбинати и сега има. Нямаме стандарт на живот.
Производителността и качеството не могат да конкурират вноса. Средствата по различните програми на ОСП на ЕС се отнасят към нови, сега възникващи предприятия и така трябва да бъде. Лошата новина е, че новите предприятия, вместо да се конкурират с по-старите местни, както е навсякъде, се сблъскват със същата конкуренция от вън, от която страда бившия "Иван Лилов" да речем /ако още го има/.
Това са бели кахъри. Проблемът е по-дълбок. Но пишман икономистите, които се вихрят по разните му ефири даже не го зачекват.
Забележи, че винаги се говори само с едри щрихи - да стимулираме производството, да подкрепим работодателите и ...дрън, дрън!
Че работодателите в България имат най-изгодните условия в целия бял свят - безумно евтина, направо безплатна работна ръка! Какво повече могат да направят политиците за тях?
Да принудят хората да си плащат, за да ги наемат на работа?:))

Неее, уважаеми Аполон! Проблемът е инкрустиран, тъй да се каже из целия ти постинг.:))
apollon написа:
Втората най-важна стъпка в една родобюлива кауза на истинския министър-председател на България е прокопаването на тунел между ....

Ти предлагаш пряка намеса на Държавата в Икономиката!:)))
Това е светотатство в очите на всеки либератианец!:р
Те искат по-малко държава, ако може - хич да няма държава!
И обслужващият ги персонал, яхнал управлението на клетата ни, победена държава им изпълнява исканията!
Икономическата система е, която трябва да се промени!
цитирай
5. apollon - Радвам се, че взимаш отношение, ...
05.07.2014 23:20
Радвам се, че взимаш отношение, никой не е казал, че сме длъжни да правим окончателно решение - то се отлага както виждаш, без нищо да се решава.
цитирай
6. tit - о - поправих си граматическите грешки и коментарът ми е минал за одобрение...т.е - в момента го няма!:))
05.07.2014 23:59
Мисля, че погрешно се слага знак на равенство между силна държавна власт и тоталитаризъм. Не съм сигурна, че е "грешка".:)
Няма прости, окончателни решения. Нашият план "Маршал" трябва да си го извоюваме сами. Тази война ще е страшна, но имам вярата, че ще я спечелим!:)
цитирай
7. apollon - тук приемам и други предложения за ...
06.07.2014 11:21
тук приемам и други предложения за стимулиране и подобряване на състоянието в България. Имаш ли такива?
Знам, че се играе чужд политически сценарий за липса на държавната инициатива, но това е пагубен вариант - все едно кораб без кормило и без капитан или по-скоро капитан кукла-палячо.
Както виждате при един инфраструктурен проект като южен поток при добро договаряне от наша страна с явна полза за географската ни карта, се правят инсинуации в двете посоки - колко вредно и колко полезно е осествяването на този поток.
цитирай
8. apollon - Само едно леко отклонение от темата ...
06.07.2014 16:18
Само едно леко отклонение от темата - в момента заради наводненията и обилните дъждове прохода Хаин боаз е затворен, което прави особено и изключително натоварено преминаването на тировете през прохода Шипка, който е тесен и непригоден за търговски превози. Въпреки това фирмите избират да пътуват през него, за да пестят от транспортни и времеви разходи. Няма кой освен държавата чрез държавни и близко до нея частни фирми да построи тунела. Но държавата наистина е абдикирала от своите задължение и затова хората често пускат наказателен вот на изборите негласувайки или пускайки празна бюлетина.
цитирай
9. rustam - Много точен анализ,
09.07.2014 19:34
за съжаление доста безрадостен като перспектива. А относно пътищата за подобряване на България, има един, макар и утопичен вариант. Това е, примерно, излизане от ЕС и преориентиране на икономическите ни връзки с някои от страните от БРИКС.
цитирай
10. apollon - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%A1
10.07.2014 16:08
Всеки неутралитет е скъпо платен и всяка зависимост -едно явно и недобре прикрито робство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466580
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031