Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 11:48 - Честата употреба на мечо грозде при бъбречно болните води до рак на дебелото черво и диабет
Автор: apollon Категория: Новини   
Прочетен: 3948 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.05.2011 13:51


Честата употреба на билката мечо грозде, която се използва за дезинфекция на урината при бъбречно болните пациенти, води до интестинален рак и на неговата найчеста форма - рак на дебелото и правото черво (ректум). Това се дължи на съдържащия се в листата на мечото грозде гликозилиран хидрохинон, на чието действие се отдава антисептичното  антибактериално действие на урината след консумацията на отвара от билката. 75 % от хидрохинонът се отделят с урината, но около  25 процента от хидрохинона се отделя през лигавицата на дебелото черво в чревния лумен, което създава условията за улеснена канцерогенеза. Арбутинът има две важни физиологично свойства, свързани с блокиране на ензимните активности на тирозиразата, чийто лъжлив субстрат вместо тирозиновия субстрат на меланина е самия арбутин и също така на гликозилиращите и гликогенолитичните ензимни каскади. Все още не е доказан на сто процента продиабетогенния ефект на арбутина, но неговия принос в диабетната генеза и пикова генеза следва да се подозира активно.
Основен механизъм на канцерогенното действие на арбутиновата молекула е нейното деглюкозидиране и бактериално окисление на хидрохинона, в резултат на което окисления хидрохинон има лесната склонност да се превръща в свободен радикал. Предполага се, че точно такъв е и механизма на продиабетогенното му действие чрез увеличаване на оксидативния стрес върху бета-кретките на лангерхансовия островен паренхим на панкреаса.
Вече в отделен постинг бе коментирано вредното биохимично действие на подбела и приноса на билката върху увеличената честота на рака на черния дроб.
Поради изтъкнатите обстоятелства дезинфекцията с мечо грозде следва да се провежда в минимални дози и най-много веднъж годишно, за да се избегнат възможните вредни въздействия.
Арбутинът се използва и като избелващ тъмните петна на кожата агент в козметологията, но там риска от неговото приложение е нищожен в случаите на спазена превенция от излагане на слънчевите лъчи.
поради изтъкнатите съображения не се препоръчва самолекуване, самоназначаване и приемането на съвети от неопитни и некомпетентни лица във връзка с приема на билкови продукти от дрогериите и аптеките.

Алкалоидът арбутин има склонност да образува свободни радикали в организма, на което се дължи и едно от основните му терапевтични действие - дезинфекция на уринарния тракт
image


Тагове:   Мечо,   биохимия,   води,   рак,   черво,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465441
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031