Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2009 21:45 - Растението Opuntia ficus-indica (L.)Miller - гост от Мексико с изключително полезни свойства
Автор: apollon Категория: Новини   
Прочетен: 4490 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.06.2009 00:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Растението Опунция фикус-индика е интродукт и естествено растение от региона на Мексико, което поради лесното си вегетативно размножаване и масовото си развитие в условията на ариден климат е разпространено на много места по света. Прави впечатление изключителната му издържливост дори и при климатични области със снеговалежи и минусови температури. В тези области вегетативните части на растението често измръзват и новите растения се появяват от семената на кактуса в един случаи, а в други снежната покривка понякога запазва от измръзване цели вегетативни части, които по-късно дават началото на новите леторасли.
Интерес представлява високата адаптивност на растението и липсата на пречки за неговото развитие.
Малко хора знаят, че растението е използвано в ритуалите на ацтеките за Бог Кетсалкоатъл. В този смисъл то е връстник на ацтеките и пряк техен посланник в наше време. 
Полезните качества на растението се използват при употребата му за храна като зеленчук - наречен нопалес, от плодовата и вететативната част се приготвят лекарства за отслабване - Нопаслим, всички части на растението са пълноценен източник на целия спектър витамини и соли. Растението често служи като живи бодливи прегради и плетове, през които евентуални нашевствени в частна собственост биха били особено затруднени. Освен за хапване, Опунция става и за лекуване на диария и стомашни болки. А сокът от Опунция, който прилича на гел, може да бъде използван като балсам.
Нужно е също така да спомена къде е разпространен у нас този вид кактус. Среща се адвентивно на много места по сухи и припекливи хабитати, където растението няма конкуренти в Южна България. Среща се дори във високите планински склонове на Родопите, Стара Планина, Средна Гора като оцеляло от изоставени дворни градини и напуснати имоти. Аз лично съм го срещал в големи количества на остров Болшевик, остров Свети Тома или известен още като змийския остров, покрай морските брегове. Веднъж появила се колонията, нищо не е в състояние да я унищожи. Достатъчно е да се запази едно семе, за да бъде възстановена изцяло колонията след време.
Eдин интересен факт е свързан с много малко кактуси и сред тях е род Опунция. Явлението е менофертилност. При това явление растенията образуват плодове и семена със собствения си цветен прашец, който е в състояние да опложда близалцето. Това явление се среща само при някой кактуси, къде то е и Опунцията. При някой видове пъпките въобще не се отварят при недостиг на светлина, така че опрашването и оплождането се осъществява в затвореният цвят - това се нарича клейстогамия.
Опунцията може да бъде и дърво, но в нашите географски ширини не достига такива размери, поради условията на умерено-континенталния климат и застудяванията. Първоначалният листен филодий се видоизменя в ксилемна тъкан и метаморфозира в стъбло от дървеесен тип. Вместо него крайните филодии запазват своята трофична и фотосинтетична активност и играят ролята на видоизменени листа. Това показва, че ай-ранните прародители на род Опунция са били дървесни и храстовидни видове с истински листа, които по-късно се модифицират в стъблени листоподобни филодии.
Opuntia ficus-indica (L.)Miller
image

Ето и моята лична опунция, снимана привечер с около 15 цвята:

image

image

imageimage

image

image

image








Гласувай:
1



1. apollon - zatova che e s vkus na domat vodjat ...
11.06.2009 15:47
zatova che e s vkus na domat vodjat ploda kato zelenchuk i go narichat nopales
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14515804
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930