Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2011 00:32 - Лъжите за слънчевата активност и слънчевото изгаряне
Автор: apollon Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8733 Коментари: 13 Гласове:
17

Последна промяна: 09.02.2014 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В моментите на слънчеви магнитни бури, както и в случаите на периодична протуберансна активност, слънчевата активност не е равна на 100 % или 1. В споменатите случаи слънчевата активност носи винаги стойност по-висока от 100 процента, но за тези факти метеорологичните прогнози по-често мълчат. Следователно излагането на слънце без 100 % слънчева защита и припичането с часове ви подлага на унищожителен изгарящ ефект, при който не само кожата страда, но се учестява пулса, настъпва главоболие, обърканост и замайване в резултат на затруднена концентрация на вниманието, наблюдава се транзиторно намалена способност към запаметяване,  вътрешните органи са изложени на същото възпаление от изгарянето, каквото се настъпва и в кожата.
Защо коментирам подобен въпрос? 90 процента от жените се интересуват колко е полезно припичането на слънцето и от друга страна никоя фирма не предлага защита на своя фирмен фотопротектор на сто процента. Нещо повече, във водата ефекта на слънчевата радиация е е засилен с 30 процента, заради повърхностното положително албедо на водния светлоотразителен слой. Вътре във водата защитата на фотопротектора спада от 95 на 20 процента, което е резултат на водоразтворимите фракции на фотопротектора, част фирмена политика свързана както с по-бързото изразходване на флакона, така и със възможността фотопротектора лесно да се отмива от човешкото тяло, което не би било възможно, ако фотопротектора е създаден изцяло на липофилна основа и би затруднил попиването му в кожата.
След излизането ви от водата вас ви чака второ и огромно разочарование от фотопротекторите - без да нанасяте втори слой навреме защитата на кожното средство е останала само и едва 5-10 процента. И именно поради това дори и с фотопротектор вие изгаряте доста сносно и ефективно. А изгарянето на фона на една 120 % повишена слънчева активност е също толкова силно, колкото и ползването на един некачествен и недостатъчен, обикновен (немарков) фотопротектор.
Следователно от гореизложените факти какви могат да бъдат изводите? На първо място фотопротекторите в нито един от случай нямат 100 % защита, което на фона на изкуствената реклама и абсолютна наглост, че част от фирмите предлагат 100 % защита, намирисва на фирмено лицемерие и желание от тяхна страна да ви изръсят здраво джобовете. Метеоролозите от своя страна никак не са заитересовани да съобщават с колко процента се увеличава слънчевата активност, защото търсенето на тази информация от незнание е сведена до абсолютния минимум. А повярвайте ми, от тази информация наистина зависи вашия живот - от това колко дълъг и спокоен би бил той, защото ефектите на слънцето могат да бъдат феноменално коварни в съчетанието с други фактори.
Какъв е цялостният извод? Модата за пърженето на кожата в плажните тигани отдавна отмина и ако желаете да сте максимално защитени не вярвайте на реклами, уверете се как точно да запазите своето здраве и изберете да се доближите към максималното възможната и достижима за вашите възможности защита.
Кой би бил най-добрия подход за едно перфектно здраве - съхранено и опазено? Без колебание той би бил избягване на прекомерното пържене и свеждането му до абсолютния минимум.
Не забравяйте, че оставянето ви на плажа в периода от 11 часа предиобяд до 16 часа следобяд  води до повишаването на дневната слънчева активност четворно в сравнение с тази в сутрешните часове и следователно този период би бил забранен за плажуване, ако целта ви е да пазите здравето си. Във всички случаи всички живеем в една обществена самозаблуда в резултат на фалшивата ненаучна и наукоподобна реклама и сами сме жертви от манията на фирмите да печелят пари без да разсъждаваме. А решението, че тена е вреден и че тена не е здраве, би спестило повече пари и заблуди, отколкото предполагате.
В заключение дневната слънчева активност допълнително се засилва на планетарно ниво, заради нарастващите последици на парниковия ефект. С други думи не е все едно дали ще се печете в парник или извън него.
Внимание: Интермитентното подлагане на продължителна инсолация е няколко пъти по-опасното от еднократното изгаряне в рамките на едно лято, тъй като то позволява тена да флуктуира по интензитет и това довежда до едно първично и няколко по-слаби изгаряния. Този тип може да се види при спасители и рибари, които половината сезан са работели с бански, след като натрупат достатъчно тен не виждат смисъл да се показват на слънце, а едва след като тена избледнее или по други причини отново се връщат на работа разголени. Следите от неколкократни изгаряния се виждат най-лесно по гърба където са налице рани или няколко концентрични крига от различни по интензитет пигментации. Ето защо интермитентното подлагане на продължителна инсолация крие двойно по-голям риск от рак на кожата, заради по-голямата честота на изгарянията и скъсеното време за тяхното настъпване.
(The insolation of people is something wrong) Автор: Д.Георгиев-Даков

image
Помислете как пържите месото си при този недостатъчен фактор
image
И разбира се за лице ползвайте фактор от 90 нагоре.

image image image image   image
  image image  
image
image image image image
Dermablend

 
 












Гласувай:
17



1. apollon - Дори когато човек иска и желае да ...
13.07.2011 10:50
Дори когато човек иска и желае да бъде полезен, простотията е безгранична. Преди да напиша този коментар получих анонимно съобщение, че е по-добре да си останем в къщи и да не ходим на плаж - идея, която аз не споделям. Разбира се на Бай Ганьо или Бай Ганьовица никой не би могъл да обясни, че продължителното излагане или както е известно като целодневно пържене на плажа в нашите балкански ширини е вредно, че кожата има памет за изгаряните и ежегодните изгаряния на кожата трайно повишават риска от рак на кожата, подкожието и вътрешните органи.
На подобен древноримски брус никой не може да обясни нищо най-вече когато общата му култура и здравния й подраздел гравитират към нула.
На подобен индивид решениято за стоене под чадъра или плажуването с дрехи биха му се видели също толкова смешни и иронични както на едни питекантроп заседнал в своята тоалетна чиния, също както и съзнанието на подобен индивид.

А и в края на краищата плажът не е за питекантропи.
цитирай
2. анонимен - pipinana
13.07.2011 12:36
ako se tarsi manipulazija -ne stava
цитирай
3. apollon - Статията е срещу манипулацията, ...
13.07.2011 12:44
Статията е срещу манипулацията, тъй като именно фирмите, които предлагат и се бият в гърдите, че предлагат 100 % защита, най-жестоко манипулират съзнанието на своите клиенти на фона на абсолютно заблуждаващата реклама.

Бих искал да допълня, че статията би била напълно понятна само за прясно изгорелите от плажа на морето или край реката и басейна. Това е защото докато сами не сме потърпевши няма как да проумеем един съвет или защото на чужд гръб и хиляда изгаряния са малко.
цитирай
4. leonoel - Когато става въпрос за ненарочно ...
13.07.2011 15:31
Когато става въпрос за ненарочно "пържене на плажа", а извършване на всекидневни задължения навън, в периода от 11 до 16 часа през деня, коя е най-добрата защита според вас? Има ли изобщо такава? И какво бихте посъветвали, хората на които се налага да се пекат на слънце тогава, когато е най-силно, но и не е по тяхно желание? За останалото съм съгласна...
цитирай
5. apollon - Най-добрата защита е облеклото на ...
13.07.2011 18:08
Най-добрата защита е облеклото на човека.
За работарите на слънце най-добре да имат горна дреха - тя е техния фотопротектор, а за лице се ползва фактор 100.

Както предполагам знаете госпожо или госпожице - на най-сложните въпроси най-ефектни се оказват простите отговори
цитирай
6. plushok - Преди много, много години .....
13.07.2011 20:05
Ние, по-възрастните, какво да кажем? По наше време се печехме без слънцезащитни мазила и разните му там %, пък вижте - нищо ни няма.
Стига сте се водили по рекламите - тяхната идея е търговска, а не слънцезащитна :)) Всичко е политика, търговия, пари и влияние.
цитирай
7. apollon - Радвам се, че най-после се намира ...
13.07.2011 20:12
Радвам се,че най-после се намира един коментиращ, който разбира написаното без допълнителни разяснения.

Стига сте се водили по рекламите - тяхната идея е търговска, а не слънцезащитна :)) Всичко е политика, търговия, пари и влияние.

Ето това е една целите на статията - да не се водим сляпо като потребители от рекламните послания.
цитирай
8. apollon - Интересно ми е какво ползват тек...
13.07.2011 20:16
Интересно ми е какво ползват текезесарките като фотопротектор - освен потта им те не добавят нищо друго към отруденото си тяло. Но те за жалост някъде изчезнаха.
цитирай
9. plushok - И още нещо ....
14.07.2011 15:07
Сега е много модно да се говори за слънчеви изригвания и магнитни бури.
И как да се пазят хората, как им се отразява и ауууу .... да си стоим в къщи. А на работа ще ходи ..... кой?
Излиза че преди 20, 40, 60, 100 или един милион години Слънцето не е изригвало и кротичко си е ходило по небето.:))))))) Просто тогава нямаше кой да ни каже, нямаше кой хубаво да ни наплаши с това "лошо" Слънце :)))
И да: много ми хареса коментарът ти за бабите ни по полята - те са ползвали фотопро-дрън-дрън 100++, смесвайки го с много пот и никаква осведоменост за вредата от слънчевите лъчи.
А за UV лъчите сме си виновни ние хората. Ако бяхме малко по-умни щяхме да си пазим планетата, нямаше да изтънява озоновия слой и ..... нямаше да има подобна индустрия: леле, каква загуба :)))))

цитирай
10. apollon - Така е за жалост - макар на пръв по...
14.07.2011 15:15
Така е за жалост - макар на пръв поглед нещата да изглеждат като преди, те вече не са същите.
Всъщност призивът на статията не е да си стоим в къщи - само който желае да иронизира и да се прави на интересен на гърба на изказаното мнение може да вижда нещата по този начин - реалния призив е да се ходи на плаж с дрехи или поне да сме си осигурили сянка - тя е нашта 100 % защита, но какво да се прави като и това е срамно за българина, нещо повече - той лично счита, че пърженето и мургавия тен са здраве. Уви разочароваме го.
цитирай
11. apollon - Стара мода съм няма как - приличам на ...
14.07.2011 16:23
Стара мода съм няма как - приличам на онези дето се пекат със шалварите на плажа до вкисване и кипене без никакво събличане.
цитирай
12. apollon - http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/03/18/skritite-fakti-na-naukata.306359
09.02.2014 11:47
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/03/18/skritite-fakti-na-naukata.306359
цитирай
13. apollon - Диета при Psoriasis
10.12.2014 00:33
http://www.legeartisbg.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/33-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/265-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-psoriasis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464693
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031