Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2021 12:02 - Никой народ не се е освободил С А М от Османската империя
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5878 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 05.03.2021 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има чудесно свидетелство на... Марк Твен ("бащата" на Том Соер и Хъкълбери Фин) за красотите на "турското присъствие" на ТРИ КОНТИНЕНТА.

Това е новина от... 1867г. Тогава Марк Твен описва полу-световно пътешествие с американска група, която накрая посещава Русия и Османска Турция, в т.ч. Истанбул, Сирия и Божи Гроб. Това е първата му книга, почти забравена днес - "Глупаци в чужбина". Книгата е хумористична, с изключение на редовете за османска Турция. Кой да знае, че ще стане актуална!

"Ако има на света поробен народ, то това е този, който страда тук под нечовешката тирания на Отоманската империя. Иска ми се Европа да позволи на Русия да поунищожи малко турци - не много, но толкова, че ако някой за в бъдеще поиска да види Турция, да не може да осъществи мечтата си без кирка и лопата. Сирийците са много бедни, но въпреки това са смазани от една данъчна система, която би докарала до лудост всяка друга нация." (Твен не е посщавал България, б.а.)

Ето как се събират данъците:

"Пашата не си прави труда да назначава бирници. Той пресмята на колко трябва да възлязат данъците от даден окръг. А после дава на някого правото да ги прибере срещу откуп. Той събира богаташите и този, който даде най-много, плаща веднага на пашата и получава целия окръг, а след това го разпродава на по-дребни риби, те на свой ред го продават на разбойническа шайка от още по-дребни риби. Тези последните принуждават селянина да докара нищожната си реколта в селото на свои разноски. Там претеглят зърното, заделят от него за различните данъци и остатъкът се връща на производителя. Но бирниците отлагат работата си от ден за ден, а през това време семейството на селянина умира от глад. Най-сетне нещастникът, който не може да разбере играта, казва: "Вземете една четвърт, вземете половината, вземете две трети, ако искате, само ме пуснете да си вървя!" Това състояние на нещата е възмутително.
Тук хората са добри и природно интелигентни и ако получат образование и свобода, ще бъдат щастлив и доволен народ. Те често се обръщат към чужденците, за да разберат дали светът няма някой ден да им се притече на помощ и да ги спаси. Султанът пръскаше пари като дъжд в Англия и Париж и сега поданиците му плащат за това."

Кланета в Дамаск:
"...мавзолея на петте хиляди християни, изклани през 1861г. в Дамаск от турците. Казват, че по тези тесни улички няколко дена текла кръв, че мъже, жени и деца били посичани безразборно и стотици трупове гниели из целия християнски квартал...Жаждата за кръв обхванала и планинските райони Хермон и Антиливан и за кратко време още двадесет и пет хиляди християни били изклани, а имуществото им разграбено. Как мразят християните в Дамаск, а и в цялата турска империя! И колко скъпо ще платят за това, когато Русия отново обърне оръдията си срещу тях!
"...и се надявам, че когато Русия отново е готова за война с тях, Англия и Франция ще сметнат, че е възпитано и разумно да не се намесват."

Ако знаеше Марк Твен, че Турция ще стане "главен съюзник" на родината му, по думите на не един неин президент! И че Буш старши ще обяви Турция за втора родина! И че ще отлагат признаването на Арменския геноцид (за Българския не става и дума)! А Русия, докато воюва с ислямистките главорези, ще продължава да е главен враг на САЩ!

Но, сега е нова Кримска война, Турция и Западът - срещу Русия. През 1853-56г., в първата Кримска война, съюзници на Турция са Англия, Франция, едно италианско кралство и едно немско графство. Сега богът на богатството Манон, пак събра стари приятели. Какво тук значи някакъв разпнат. 

Свръх-прагматизмът не веднъж е водил англосаксите до късогледство.
Ще цитирам по памет друг спомен на Марк Твен.
Той присъствал на банкет в най-елитната военна академия "Уест Пойнт". Дошъл ред на тостовете и първият оратор казал "Ние сме англо-сакси и когато нещо ни потрябва, отиваме и си го вземаме." Това толкова се харесало на публиката, че всички останали оратори го повторили. Твен отбелязва, че тия думи значат "Ние сме крадци и разбойници и се гордеем с това". Дали нещо се е променило?

Нас вече ни взеха, РАЗОРЪЖИХА и намалиха до преди Първата Световна Война. Не ние им трябваме, а ТЕРИТОРИЯТА.

Сега ПАК искат да вземат Крим и Русия.


ПП:
Да би имал още време Левски, може би и да успееше да направи прецедент - да се освободим сами. Но не даде Бог. Без него задачата става невъзможна. Както след всеки пророк и месия, и след Дякона започват разногласия и ежби.
НЕГОВОТО място Н И К О Й не може да заеме. Геният му е навеки НЕПОВТОРИМ.




Гласувай:
12



1. elenkokoschkov - БРАВО!
03.03.2021 13:34
:):)!!
ПОЗДРАВИ!
цитирай
2. krumbelosvet - Българолюбецът - германско отроче.
03.03.2021 13:36
се е изминусил под поста.
цитирай
3. danielpetef - Напълно споделям позицита ти. Х...
03.03.2021 23:17
Напълно споделям позицита ти.Харесах постинга,но модерацията която си сложил е слабост и неуважение на правото ми да изразя мнение.
цитирай
4. krumbelosvet - Не знаеш ли, колега danielpetef,
04.03.2021 08:16
че има хора, които просто се изакват под чуждия постинг? Не от добро въведох "модерация" преди година. А съм в блог.бг от 6 години.
цитирай
5. kvg55 - krumbelosvet,
14.03.2021 02:03
Ха-ха-ха!
Нищо не се е променило.
И с Левски не сме щели да се освободим.
Оръжието е било неравностойно.
А и предатели, винаги ще се намерят.
цитирай
6. krumbelosvet - Планът на Левски
14.03.2021 02:30
е през зимата да се затворят проходиъе наБалкана, да се обяви мобилизация на всички боеспособни мъже, да се вземе ВОЕНЕН ЗАЕМ (от коя банка, това е слабо място), да се ЗАКУПИ ОРЪЖИЕ и т.н. С Него начело, и тоя невъзможен план е имал шансове. Но не и БЕЗ него.
цитирай
7. krumbelosvet - да
18.12.2023 07:03
кюрдите до днес не могат да се освободят.
цитирай
8. krumbelosvet - да
26.01 03:29
Кюрдите до днес са под ятагана.
Англичаните ги оставиха като трън в петата на Турция, Сирия, Ирак... И никой не се наема да ги избави от Т Р И държави.. Ние се оказахме късметлий, че не сме били пръснати под три държави...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953543
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031