Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2017 17:43 - Християнски идеи в ръцете на човешкото безумие
Автор: apollon Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1783 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 09.07.2017 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Християнството може да бъде бомба ако недобросъвестни хора използват неговите чисти идеи по манипулативен начин. И тъй като християнството първо дава идеята за богочовека, който се е възродил, можете да си представите какво би се случило, ако някой световен политически лидер се загледа в ноухауто на Християнството и реши да впрегне постулатите на тази религия за свои собствени политически цели. Така всеки луд световен лидер, а всички знаем че властта развращава и не оставя човешкия властващ ум с напълно чисто и неалиенирано съзнание, може да посегне към централната религиозна идея и се обяви, че той е "Новият Христос" и е възкръснал, в качеството си първо на човек, второ на лице със способности и таланти, но не последно място с възможности огромна власт, съсредоточена в ръцете му. Ще кажете, че всеки, който твърди такова нещо е луд, но колко са напълно здравите световни лидери без никакви налични ментални тегоби, дефицити и отклонения. Представете си световен лидер с огромна власт, който желае да се сдобие с абсолютна власт и използва за целите си религиозната формула на Християнството, което винаги е ходело ръка за ръка с политиката. Нима не  възможно и все едно в света не е ставало той да се сдобие с агресивен и активно действащ репресивен апарат. Нима не е възможно да осъществи тоталитарен култ на личността. Нима не е възможно неговата личност да се превърне в тотем и всички заедно да го следват, да убиват от негово име, да вършат престъпление в светлото име на неговите идеи.
Ето защо макар да не отричам раждането и съществуването на святи хора и на светци, както и на свещенния праведен живот, гений и божественост на Христос, смятам, че философията на тотемизацията на човешкия индивид крие в себе си огромни рискове, които макар да са естествен резултат от подчинението и от преклонението пред тартора и лидера на всяка общност, водят до максимални изкривявания, особено когато говорим за големите световни общества където количествените натрупвания се превръщат в качествени такива. Особено и когато говорим за този особен вид религия, когато нейната същност е вплетена в политиката. Аз напълно разбирам такива религиозни доктрини, които никога досега не са били плод на раздори и не са причина дори за една капка кръв като Будизма например. Ето това е доктрина, която макар месена в политиката, стои изначално извън нея и не е причина за човешка смърт, а същевременно е на разположение на милиарди хора от хилядолетия насам. Това за мен е религиозен абсолют.
Следователно в човешкото ни разбиране за Християнството има нещо коренно сбъркано, както в нашето възприятие на идеите му, така и в негово следване и реализация. В този смисъл Папата така и не поема нужната религиозна и политическа отговорност за извършените престъпления спрямо човечеството - инквизицията, мракобесието срещу науката, гоненията и умъртвяването на инакомислещите.
Подчинявайки се на свободната човешка воля в опита на християнската религия да бъде провеждана изцяло на човешките разбирания и по човешката воля за въплъщението и действието на "Светия Дух", Христос едва ли е съгласен с това, което ние хората се опитваме да си наложим един на друг като представи и догми за неговото учение, когато то се отличава с изключителна правдивост, доброта и хуманизъм, а излиза, че нашето човешко приемане на идеите е изкривено от свободната ни воля, независимо от волята на божествения абсолют. Ето в това е и най-голямата трагедия на човешкото битие, ясно описана в Стария завет - невъзможността и пълната недосегаемост за общение между Бог и човек.  Ние имаме само представата и собственото си обяснение за абсолюта, но нямаме дори тенденцията да се доближим до волята на абсолюта, тъй като изначално сме направени греховно и свободни по воля. Как тогава всяка една религия да реализира една човешки достъпна и разбрана религия - макар любовта да е свещеннодействена, ризата не е достатъчна. Няма го разбирането и волята на абсолюта. Има единствено едно изкривено човешкото разбиране. Дори словото, което е дар от Бог се използва от нас за собствената ни себичност и да подсилва само собствените ни разбирания и собствената ни воля.
Знаем, че в този свят всичко може да се манипулира, да изглежда привидно лъжовно и неистинно, да бъде незаслужено наклеветено, оплюто и поругано. Същите тези действия се случват и с религиите.
И в този смисъл аз ви призовавам да се замислите. Представете си например един световен водач с еврейски корени, на който някоя недобросъвестна организация или личност внуши и вмени живота и пътя на Христос. Какво би се случило? Нима това не е опасна практика. Може би най-опасния възможен сценарий за цялото човечество.
Представете си, че същия този човек се увенчае със статута на Христос, покорил с добродетели огромна част от човечество. Представете си, че се обяви и прокламира за възкръсналия Христос в общата парадигма на принадлежността на този лидер към човешкия род и в претенциите му да бъде и да иска  да е Божи Син. Представете си, че освен да изпълнява делото и пътя на Христос, той се идентифицира с общия им еврейски произход и започне да възмездява правосъдие и да съди според собствената си мярка - абсолют. Тази претенция да се основава на твърдението му, че е възкръснал. Нима може да бъде доказана подобна претенция. Можем само да се учудим колко човешки несъсършенства има в реализацията на една религия.











Гласувай:
6


Вълнообразно


1. apollon - https://www. youtube/watch?v...
10.03.2017 20:53
https://www.youtube/watch?v=Yt7O0tUY1hA
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464780
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031