Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 23.02 17:10
С какво е полезна Бамята? Posted on мар. 22nd, 2019 by Здравей Категории:
- Статии
- Хранене
Източник: https://www.mercola.com/
Ботаническо име: Abelmoschus esculentus или Hibiscus esculentus
Много хора не оценяват достатъчно бамята поради нейната слузеста тъкан. Бамята обаче, е известна със своята богата хранителна структура и по-специално, с нейното съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Този зеленчук произхожда от семейства тревисти растения с мъхести стебла, розови или лилави цветчета и плод, наподобяващ диск. Той е сроден с памук, хибискус и ружа.
Това шушулчесто семенно растение е достъпно през цялата година и по-специално през лятото. То вирее най-добре в топъл климат и е естествено зелено, но някои разновидности имат и червен цвят. Някои видове имат гладка повърхност, докато при други е по-груба. Тъй като бамята е трудна за дъвчене, тя обикновено се задушава или вари преди да се яде.
Бамята е широко използвана навсякъде по света и е позната под няколко имена. В някои части на света тя се нарича „дамски пръсти“ поради удължената си форма. На други места е позната като „гъмбо“ („gumbo”), което се предполага, че идва от думата „кингомбо“ (quingombo), което е португалско изопачаване на думата „килобо“ (quillobo). Последната дума е оригиналното име на бамята в Африкански страни като Конго и Ангола. Във Франция, тя е позната като „гомбо“ (gombo), докато в Испания е наречена „киймбомбо“ (quimbombo). В Индия я наричат „бинди“ (bhindi), а в източно Средиземноморските и Арабските страни „бамиес“ (bamies).
ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТОБамята е ниско калорична. Една порция от 100 грама бамя съдържа само 30 калории и е без всякакви наситени мазнини и холестерол. В същото време обаче, тя има високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Фибрите в бамята са били свързани с много ползи за здравето като например, оптимална храносмилателна функция, ниски нива на холестерол, намален риск от сърдечни болести и контролиране на теглото. Тъй като храните богати на фибри представляват по-голямо предизвикателство за храносмилането, ще се чувствате по-заситени когато се храните с тях.
В същото време, бамята e богата на хранителни вещества. Едно от тях е Витамин С – около 36% от дневната препоръчителна доза. Увеличаването на приема на храни богати на Витамин С може да помогне за поддържане на вашия имунитет, за предотвратяване на вредното въздействие на свободните радикали в организма ви и за регулиране на кръвното ви налягане.
Бамята е също много добър източник на В витамини, като например витамин В6 (Пироксидин). Това хранително вещество помага за метаболизма на мазнини, въглехидрати и амино-киселини, подпомага здравето на вашите лимфни възли и може да допринесе за регулирането на нивата на кръвната захар. Бамята е също добър източник и на други В витамини като ниацин, тиамин и пантотенова киселина (Витамин В5).
Високи стойности на Витамин А и флавоноиди като бета каротин, ксантин и лутеин също могат да бъдат намерени в бамята. Тези хранителни вещества са свързани с доброто зрение, здравата кожа и лигавици, и дори със засилена защита срещу образуването на рак.
Бамята също предоставя витамин К и фолиева кисилина. Витамин К участва в процеса на кръвосъсирване, а заедно с витамин D и калций, поддържа здравето на вашите кости. Фолиевата киселина е полезна при бременните жени, тъй като помага за развитието на плода. Други минерали, които също се намират в този зеленчук са желязо, калций, манган и магнезий.