Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2021 23:18 - Моргана – кралицата на войните и мъртвите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 938 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 13.03.2022 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
https://apolidorius.wordpress.com/2012/02/04/моргана-кралицата-на-войните-и-мъртви/
imageimageimage

Моргана е призрачно по своята проява келто-ирландско божество на мъртвите, войната и плодовитостта. При северните народи войната е най-бързото средство за благополучие и благоденствие, а за да има войни, хората и боговете се грижели да има достатъчно войни – условие за благоденстващ живот. Това е сами по себе си един викингски модус вивенди.  Произходът на името е изцяло индоевропейски от mors- смърт и khan – владетел, напълно сходно с англосаксонското gain – печеля, владея и сходно с гр. γάνος– слава, всички със сходно семантично ядро. Вариантите на името Morrigan, Morrigna, Morrighan и Morrioghain само затвърждават тук изложената ми нова теза. Sirona  – гало-келтско божество на водата и лечебните извори, което е разпространено както в Източно-централна Галия, така и в Дунавския лимес.  Нейните атрибути са водните змии и техните яйца.  Аналог на божеството са клас индийски женски божества Apsaras, които от своя страна са аналог на нимфите.  Името е със санскритския корен sara – течение, поток, езеро и идва от санскритската дума sarani –  поток. Морските нимфи сирени, общо 3 на брой,  които са полужени-полуптици имат идентичен именен произход със Сирона. Luxobius е гало-римски бог на водата, светлината и лечебните извори. Счита се, че е част от култа на Lugus. Virotutis e келтски епитет на бог Аполон. Известен е от Fins d’Annecy (Haute-Savoie) и от Jublains. Apollo Virotutis означава бог на „всички  мъже“ или бог на мъжете на племето от келтското teutis- народ, племе.

Belisama е келтска богиня в Галия и Британия на водата, езерата, реките, огъня и светлината.  Счита се, че е консорт на келтския  Беленос, името на който произлиза от азиатски божества- северозападното семитско божество Baal и акадския Belu, адоптирани с гръко-романското окончание -enos(enus). Семитският  Baal е бог на дъжда, гръмотевицата, плодовитостта и земеделието, господар на рая.

Coventina е романо-британска богиня на водата. Името и произлиза от англо-френското covent и старофренското cuvent, производни от латинските форми convent- събиране, сливане (за води).  Това ни дава основание да се счита, че Ковентина е божество на съхранението и събирането на водите от изворите.  Един от надписите на името Covventina ясно говори за събирането и съхранението на водите от латинското conventus – събиране, което е и основното съдържание на култа към това водоносно божество. Култът на Ковентина е сходен с този на божеството Condatis.





******
Мисъл на деня
Религиозните фанатици са по-страшни от терористите, защото оправдават собствените си действия и обстоятелствата независещи от тях с волята и решеенията на Господ. От тази гледна точка една специална група религиозни фанатици като джихадистите вече са напълно еквивалентни на терористите.

И накрая една мисъл на Ева, която играе Йовка - на общ план преиграваш, на среден план доиграваш, а на близък план нищо не играеш.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage



Гласувай:
5



1. aidriell - Религиозните фанатици са такива, ...
07.04.2021 17:33
Религиозните фанатици са такива,защото някой руши моралните норми и устои на света това в което те вярват.Например брак може да има само м/у мъж и жена.Някоя бавноразвиваща генно увредена решила че иска да става лесбийка и да се ожени официално за кучето си и да му сложи пръстен. Еди кой си мъж искал и той да се ожени за още трима мъже и да си осиновят момченца за да ги обличат като момиченца.Примери хиляди и не само искат ами и го прокарват чрез закони и парадират с това. Няма нищо по страшно и деструктивно за нашият свят от слабоумните глобалист-комунисти още наричани още леви-либерал демократи или 'прогресивни сили'.Това религиозните фанатици независимо религиозната деноминация са чисти като сълзи пред прогресивните. Прогресивните просто не квалифицират и не стават за хора в никакъв аспект. А волята на Висшата сила си е там няма кой-какво да се оправдава .Това ,което правиш на другите ти се връща обратно. За това нямат вина нито терористите нито фанатиците те са просто вид инструмент в ръката на Бог и не единственият.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465198
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031