Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2018 19:35 - Александра Лисовска като Хюрем султан (Roxalana, Роксана)
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8803 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 29.03.2018 20:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Най-великата жена на Анадола е Хюрем султан (Roxalana, Роксана). Хюррем е първата жена, ангажирала се с изграждането на няколко значителни обществени сгради, от Мека и Йерусалим и първата, направила дарение за построяването на джамия в Истанбул. Тя строи още училища, лечебници, болници, бани и обществени кухни за изхранване на бедните. Това само показва, че европейските съпруги на османските султани са носители на много по-силен цивилизационен заряд в ядрото на Османската империя и предопределили модернизма на една от най-консермативните политически системи. 
Хюррем Султан умира на 18 април 1558 г. и е погребана заедно със своя съпруг в тюрбе, намиращо се край Сюлеймановата джамия в Истанбул.
Арабите вземали за съпруги по възможност повече жени. Така цялото напрежение от семейния живот оставало да бъде отнесено от конкурентките, а мъжа можел да запази своето спокойствие. Многоженството било разрешено от религията и се стремяло да даде свобода на мъжа от зловредния женски нрав, но засилвало непоносимостта и злобата между жените, които се вкоренявали като отровни гъби в добродетелите на потомството. Така отмъщението, егоизма и злобата се превърнали във висши еталони за нрава на подобни патриархални общества. 
 В света на арабите трудно може да се говори за женска власт, камо ли за женско царство. Но изключения от това правило все пак има. И това е започналия през 1541 година женски султанат. 
Създателка на женския султанат е революционната чужденка и иновярваща Александра Лисовска, известна още като Хюррем султан. Благодарение на силната омраза в змийското гнездо на султанския харем, тя успява да стане любимка на султан Сюлейман и чрез любовта си към него да победи всички свои врагове. 

Тук се представят няколко портрета на най-влиятелната жена в Турция, която заради своя украински произход е наричана още Рокселана.
Харемите варабския свят са необходимост, за да се появи наследника на трона, но от друга страна конкуренцията между жените на султана са повод за невиждана омраза и безподобни злини.
Разбира се като говорим за най-великата султанка и башханъма -Хюррем султан, не означава, че тя е най-безгрешната. Жестоката борба за влияние в харема, опитите да бъде приравнена с ранга на робиня, интригите на хасеки Махидевран и Хафса Валиде султан, както и опитите да бъде отровена, пребивана и унижавана, правят от Рокселана една истинска противничка и враг на споменатите лица до степента на пълното им физическо отстраняване. 
image
image
image
image
 Съпругът на Рокселана -Сюлейман Великолепни (с голямата бяла чалма)
image 
image

Изцяло зависима от харема, Хюррем успява да стане независима със средствата на самия харем, защото силата на жената е в осъзнатите зависимости, които превръща от свои пороци в свои преодолени предимства. 

Женското царство на султана се представя от най-високата позиция: Валиде Султан – майката на владетеля, наричана още Рейс на жените в харема и неговите съпруги или Джарийелер (наложниците), само при Мурад трети тя се нарича Кадън ефенди: Кадън Ефендилер (официалните жени), Икбаллер (жените без потомство) и фаворитките – Гьозде или Пейклер (Одалъклар). Към фамилията се отнасят султанските дъщери (Ханъм или Хатун Султанлар), както и неговите снахи -Гелинлер. 
При смяната на властта предишната Валиде отива в някой от старите сараи (Ески сарай), а майката на настоящия султан се ползва с почетната титла до сина си в Топкапъ Сарайъ. Господарят - Хюнкяр ползвал най-големите и просторни стаи в Топкапъ - двореца на Високата порта, а в следващите хубави стаи била настанявана Валиде султан, която управлявала харема, но често и много други функции в султанския палат. На подчинение на Валиде султан били дори такива високи длъжности като  Садръазама (министър-председателя или великия везир), хасодабашъ - личния секретар на султана и Садарет Каймакамина (секретарят на Дивана) .  
На следваща позиция в йерархията стои  жената на султана, която го дарява с първи син (Хасеки). Титулът е „Кадън Ефенди“ примери : 
Сюлейман I Кануни (в Хуррем Султан), Селим II (в Нурбану), Мурад III (в Сафие Султан), Ибрахим Лудия (в Телли Хасеки), Мехмед Ловеца (в Гюлнуш Султан), Ахмед III (в Еметуллах Кадън), Мустафа III (в Рифат Кадън), Абдюлхамид I (в Рух-шах), Абдюлмеджид (в Серефраз), Абдюлхамид II (в Мюшфика и Сали- ха Наджие) . Отричането на женските права -мизогиния тръгнало от Корана и от Айша - Айша – любимата жена на Мохамед, заради участието на Айша в т.нар. Първа гражданска война или Камилската битка.

Мизантропията към жените в арабския свят е продиктувана от тяхната неспособност да воюват, да се грижат сами за себе си и да управляват според вярванията и религията на мюсюлманите, но това не пречи в определени частни случаи жените да вземат инициативата и да провеждат своите амбиции в управлението и обществения живот. Пак според тези вярвания изкусителната женска природа е източник на хаос и объркване, което в разрез с управлението, обществения ред и политиката. 
image 
Изглед от Истанбул, Босфора и султанския дворец със Св.София

Валиде - майката на султана носи пряка отговорност за наследниците на трона. Валиде е тази, която избира държанката или кандидатката за султана. Тя е заета с организиране на обучението на младите жени в еротичното изкуство. Това се осъществява от по-опитни калфи, които обучават наложниците във всички аспекти на културата, религията, образованието и държанието в султанския двор. 
Бахнаамето е сборник от похвати и книга за сладострастието. Тази книга отговаря на ислямската Кама Сутра. В нея е описана рецепта за продължителна ерекция и потенция в случаите когато султана в резултат на болест или други обстоятелства не може да остави наследник. 100 едри червени мравки, залети със сусамово масло и оставени 20 дни на слънце, след което се втриват в гениталиите и слабините. 
Украсяването на ръцете с къна е ритуал, характерен за исляма. Пастата с арсен служела за депилация с помощта на мидени черупки. А контрацепцията се постигала с коитус интеруптус. 

Достойна заместничка на Хюррем била Нурбану- принцесата на светлината. 

Препоръчвам филмовата версия с български субтитри на историческата сага за любовта на Сюлейман и Хюрем - жената, успяла да победи харема със силата на любовта си. "Великолепният век":
http://www.dailymotion.com/video/xgi3to_yyyyyyyyyyyyy-yyy-1-yy-yyyy-1-y-yy-yyyyyyyy_shortfilms 


Ако трябва да сравним образите на Хюрем султан (Роксолана) и Махпейкер, то Хюрем е подтикната от инстинкта за самосъхранение на себе си и своите деца в интригите на двореца, докато Махпейкер отблъсква със жестокостта да се добере до властта, жертвайки кръвта на собствените си внуци и близки. 

За всички които следят сериала, изпуснали са серия или желаят да гледат няколко епизода наведнъж, могат да ползват услугите на вибокса - нарочно не съм написал точното име на сайта, за да не се преустанови качването на новите серии.

форуми: 
https://www.kaldata.com/forums/topic/190416-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%8E%D1%80%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%BD/


http://www.youtube.com/watch?v=w1Y07j1NakA

Гласувай:
12
0


Вълнообразно


1. kvg55 - apollon,
26.03.2018 19:38
Интересна история.
цитирай
2. apollon - Благодаря!
26.03.2018 19:50
Благодаря!
цитирай
3. lexparsy - Много интересна и и малко популярна ...
27.03.2018 04:59
Много интересна и и малко популярна информация споделяш.
Още по-интересно е от кой век и кой и с какви взаимни интереси султани и шейхове са с западно-европески произход.
Моля сподели ако знаеш!
Също ми е интересна темата са смисъла и произхода на танца "Бели Денс", който по-късно е забранен и изопачен...
цитирай
4. apollon - Султани с европейски произход
27.03.2018 07:43
Sultan Murad I"s mother = Byzantine Horofira = Nilьfer Hatun

Sultan Bayezid I"s mother = Bulgarian Maria = Gьlзiзek Hatun

Sultan Mehmed I"s mother = Bulgarian Olga = Olga Hatun

Sultan Murad II"s mother = Byzantine Veronika

Sultan Mehmed II"s mother = Serbian Despina = Hьma Hatun

Sultan Bayezid II "s mother = Greek Cornelia

Sultan Selim I"s mother = Pontian Greek Aisha

Sultan Suleiman I"s mother = Polish Jewish Helga = Hafza Sultan

Sultan Selim II"s mother = Ukrainian Jewish Roxelana = Hьrrem Sultan

Sultan Murad III "s mother = Jewish Rachel = Nurbanu Sultan

Sultan Mehmed III"s mother = Venetian Bafo = Safiye Sultan

Sultan Ahmed I"s mother = Greek Helen = Mandan Sultan

Sultan Osman II"s mother = Serbian Evdoxia = Mahfiruz Sultan

Sultan Murad IV"s mother = Greek Anastasia = Mahpeyker Kцsem Sultan

Sultan Ibrahim I"s mother = Greek Anastasia = Mahpeyker Kцsem Sultan

Sultan Mehmed IV"s mother = Russian Nadia = Turhan Sultan

Sultan Sьleyman II"s mother = Serbian Catherine = Dilaşьb Hatun

Sultan Ahmed II"s mother = Polish Jewish Eva = Hatice Sultan

Sultan Mustafa I"s mother = Greek Evemia = Emetullah Sultan

Sultan Ahmed III"s mother = Greek Evemia = Emetullah Sultan

Sultan Mahmud I"s mother = Ukrainian Alexandra = Saliha Sultan

Sultan Osman II"s mother = Serbian Marie = Sehsьvar Sultan

Sultan Mustafa III"s mother = French Janet = Mihrişah Sultan

Sultan Abdьlhamid I"s mother = French Ida = Şermi Sultan

Sultan Selim III"s mother = Genoese Agnes = Mihrişah Sultan

Sultan Mustafa IV"s mother = Bulgarian Sonya = Sineperver Sultan

Sultan Mahmud II"s mother = French Rivery = Nakşidil Sultan

Sultan Abdьlmecid I"s mother = Russian Jewish Suzy = Bezm-i Alem Valide Sultan

Sultan Abdьlaziz I"s mother = Romanian Besime = Pertevniyal Valide Sultan

Sultan Murad V"s mother = French Wilma = Sevkefza Sultan

Sultan Abdьlhamid II"s mother = Armenian Virgin = Tirimьjgan Sultan

Sultan Mehmed V"s mother = Albanian Sophie = Gьlcemal Sultan

цитирай
5. lexparsy - Направо ме шашна. . . аз от анализа на ...
27.03.2018 11:19
Направо ме шашна...аз от анализа на четенето по темата си мисля за факта че инвазията от Мала Азия в Европа се случва непосредствено след кръстоносните походи...
А тогава "Илюминато-Темплиерите" сключват таен съюз с арабите... те ги научават даже как се прави войска от хашиши...
Ако имаш информация и интерес моля сподели :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 11670003
Постинги: 5238
Коментари: 10181
Гласове: 18607
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031