Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2013 19:29 - За противоречията в Светата Библия
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6067 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 28.12.2013 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Second Name (El Segundo Nombre на испански) е испански филм от 2002 година. Основната цел на филма, който някои смятат за фантастика, е да осъди нечовешкото отношение на авраамитите към човешкия живот. Те са секта, която цели да жертва най-милото в доказване на любовта към Господа и признаване и подчиняване към неговото върховенство.
По същество филма е баазиран върху анализа на картина на Караваджо, където сценария на филма разглежда изопачена версия на юдейския Стар завет, където не ангела спира ръката на Авраам, а той заповядва и изпълнява божията воля, насърчавайки колебаещия се Авраам да жертва първородния си син в името на Господ. Доказателство за тази несподелена и некоментирана в Светото писание версия е, че Исаак не се връща заедно с баща си и не слиза от планината, с което реално екзекуцията е извършена.
image
Жертвоприношението на Исак от Караваджо.

В действителност по-внимателния анализ на картината на Караваджо, поставя художника не само в светлината на безупречен артист, но и в вгражда в художествената концепция ролята на философ. Официалната версия поддържа преставянето на ангела като изразител на Божията воляда се запази живота на Исаак.Плезещият се овен е символ на присмехулното и оскърбително поведение на дявола, който е изобразен от десницата на Авраам, сякаш по-близо до сърцето на объркания баща. Намесата на ангела е изобразена в позиция на поучаване и безразличия, защото с лявата ръка той сочи към деянието, а с другата вместо да дърпа колебливаната ръка на Авраам, изпънатата му дясна ръка сякаш показва насърчение. Погледът на ангела на изразява загриженост, а напротив - строгост и решителност.

Кое налага необходимостта от саможертвата на първородния любим син. На първо място това е древния финикийско-семитски обичай да се жертва живота на първородните деца, за да се покажеи изпита вярата към върховния бог Баал. Само и единствено тази жертва както в езическото преклонение към Баал, така и в добре премълчаваното и прикривано битие на християнството е доказателство според някои за пълната отдаденост, служба, вяра и любов към Бог.

За живота на Исаак не се среща нито една дума след случката в планината с баща му Авраам. Новият християнски морал очевидно е допринесъм за промяна и сериозна доктринална редакцияна Стария Завет, където към същата история се добавя нов пасаж за намесата на ангела господен. Забележете обаче, че ренесансовия почерк на Караваджо сякаш отхвърля и е в противовес на тази версия. Очевидно преди 500 години художникът е знаел от пъва ръка, тоест от ръката на самите евреи, че делото на Авраам е било свършено докрай и че намеса на ангел не е съществувала. С тези противоречиви интерпретация, последвали само от простото рацчитане на картината на великия италиански художник можем да разберем много повече за великото лиицемерие на църквата, отколкото от тоновете лъжи, изписани от религиозните фарисеи. Сякаш някой нарочно е поправял и пренаписвал противоречията в Библията, за да не се пропука нейното ядро и да не се накърни логическата връзка на нейните разностранни идеи, господствали през хилядолетията. Защото без никак да преувеличаваме Новият завет е философски контрапункт на Стария завет. 

Накрая адът на Авраам е предаден на преден план и за да се засили трагизма, Караваджо поставя на заден план идиличния и спокоен живот на ежедневието, където дилемите на Авраам не приръстват.

Но нека се върнем отново на картината от Караваджо. Авраам е представен като опитен старец с олисяла изцяло глава - символ на мъдрост. Символ на годините е също бялата брада. Централната позицията на тялото му в картината, заема главния контрапункт на неговата колебливост - той не гледа жертвата, негова кръв от безсилие и уплаха, от огромно объркване. Приведената поза на тялото издава неговата неувереност, немощ, несигурност. Жалката човешка природа е придадена майсторски, колебаеща се между стадните императивни инстинкти на племето и родствената милост, жал, респекта от най-любимото създание, отгледано от него самия. Нещо повече, праведността на Авраам, изпълнявайки волята на социума и племето, е от полза за всички и носи одобрение и пълно опрощение, издига се до пределите на героизма, без да се разглеждат основите на фанатизма, диващината и антихуманизма. Благото на Авраам в Божието послушание е благо за цялия юдейски клан и доказване на пълна вярност и съпричастие. Дори овенът символно начало на дявола плези език от неедоумението на човешкото грехопадение, използвано като оправдание и проба за човешкото боголюбие.

Какъв е смисълът - колиш първородния любим син, следователно изпробван за истинската ти любов към Бог. Нищо друго не може да плати това доказателство, макар това деяние да не води реално до отпадане на вроденото и срастнало с човека природно грехопадение по произход от Адам и Ева.

И накрая идва българската изненада в изобразителната традиция на цялата тази библейска притча. Изглежда българската иконопис е съобразена с тенденциите на ренесансовата религиозна живопис, тъй като канона на Караваджо и на иконата на свети Аврам от село Радуил, Самоковско е спазена относно присъствието на овена в иконографията, и поучително сочещата лява ръка на ангела, погледа на авраам, обърнат към ангела и новия момент на завързаните не само ръце, но и очи на Исак.

image
Сходствата с Караваджо са поразителни. Канонът е сходен и спазен и при двете изображения. Тъй като Исак е един от 25 пророка, почитани в исляма, наред с баща му, Авраам е представен с чалма на главата, наред с ореола на християнски светец и затова на лицето не са изтръгнати очите му.
Напомням на читателите, че другото гръцко фалшифициране на Библията е споменаването на Филипи вместо на Филипопол.

Основния проблем на противоречие е морален. Християнството взаимства юдейската религия за човешка праведност и я внася в своята тъкан така, че Бог дотолкова възлюби света и хората, та даде свое единороден син като агнец за изкупление греховете на грешниците. С това се реализира и най-големия корупционен морал в религиозната общност. Стига се дотам в цинизма на папските решения, че срещу пари се опрощават грехове и се купува невинност. В юдейството божията любов в религиозния фанатизъм се доказва само с жертвата на пълвородния син. Християнството взима тази идея и директно я озаконява вменявайки в действията на Господ и жертвания от него единороден син. Ето това човешко изкривяване и вменяване на мисли и желания у Господ, напълно противоречиви с неговите действия и реалния морален абсолют се оказва християнската мистификация на фалшифицирания обновен юдейски стар морал. Ето това е абсолютната корупция на чистите и святи идеи, както и въвеждането на стари обществени норми в напълно нова облик на морала с неговата девалвация.
Значи същия този Господ няма да позволи на Авраама да убие Исаак, но Авраам верен на стадния си инстинкт и вътрешните си демонични гласове, ще жертва сина си като добър юдеин, а сам Госпос ще пожертва Исуус за спасението на света. Абсолютна корупция.

http://medchurches.livejournal.com/3599.html
imageimageimage














Гласувай:
7



1. get - - И, Да - и, Не ?! - уважаеми Аполон ...
03.10.2013 13:43
- И, Да - и, Не ?! - уважаеми Аполон !

- Трактовката на цялата сюжетна-символност страда от едностранчивост ? - според мен(?) тъй като се тръгва от ПРИСЪЩИЯТ Опортюнизъм(религиозен) - присъщ й, за фройдистката трактовка на Библията(изразяваща се в "едипов комплекс" !).
- Такива едни позиции са присъщи й, на направление в Културологията - представител Рене Жирар(Renе Noеl Thеophile Girard - социален антрополог) - с неговата теория(подход) в едно от основните му произведения: Насилие и свещенност(La violence et le sacrе;(англ.)"Violence and the Sacred." ! ... в контекста на това се разработва и една друга религиозна традиция известна ни като, Scapegoating (на руски: "Казьол отпущения") ? - това пък съотнесено към един от основните юдаистки празници "Йом кипур"(Ден на искуплението) с много странната молитва(с наричанията си) "Кол Нидрей" ?!

- На мен по-близки са ми схващанията по въпроса изразявани от Валтер Буркерт(Walter Burkert) ? ... това пък съотнесено, към теоритизиранията на Конрад Лоренц(Konrad Zacharias Lorenz) с книгата му:"За агресията" ... Но силно съм скептичен ... поради отравната фундаментална познавателна база (?) "фройдизма" - почиващ на "несъзнателното" с присъщите му "комплекси" ?!

- В тази връзка и какво искам да подскажа ... полезно е да се прочете и осмисли, Какви са причините довели Чезаре Ламборозо и особено (за мен по-значимият) Макс Нордау - да пишат за "Израждането"(нем. "Entartung"/англ."Degeneration" излязла 1892 г.) ?!

- С уважение !
цитирай
2. apollon - Основния проблем на противоречие е ...
03.10.2013 20:32
Основния проблем на противоречие е морален. Християнството взаимства юдейската религия за човешка праведност и я внася в своята тъкан така, че Бог дотолкова възлюби света и хората, та даде свое единороден син като агнец за изкупление греховете на грешниците. С това се реализира и най-големия корупционен морал в религиозната общност. Стига се дотам в цинизма на папските решения, че срещу пари се опрощават грехове и се купува невинност. В юдейството божията любов в религиозния фанатизъм се доказва само с жертвата на пълвородния син. Християнството взима тази идея и директно я озаконява вменявайки в действията на Господ и жертвания от него единороден син. Ето това човешко изкривяване и вменяване на мисли и желания у Господ, напълно противоречиви с неговите действия и реалния морален абсолют се оказва християнската мистификация на фалшифицирания обновен юдейски стар морал. Ето това е абсолютната корупция на чистите и святи идеи, както и въвеждането на стари обществени норми в напълно нова облик на морала с неговата девалвация.
Значи същия този Господ няма да позволи на Авраама да убие Исаак, но Авраам верен на стадния си инстинкт и вътрешните си демонични гласове, ще жертва сина си като добър юдеин, а сам Госпос ще пожертва Исуус за спасението на света. Абсолютна корупция.
Много хора се обадиха на лични с молба за обяснение на противоречията - ето го обяснението. Ако то ви се вижда малко, здраве да е.
цитирай
3. apollon - защо някои си мислят, че трябва да ...
03.10.2013 20:37
защо някои си мислят, че трябва да гледат филма, за да имат отношение към противоречията в Библията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470646
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031