Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 14:21 - Печат на цар Борис I Михаил (tzar Boris I Mihail)
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 22342 Коментари: 21 Гласове:
16

Последна промяна: 28.12.2014 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Колкото и да не признаваме прeд себе си, политическия език на българските царе като инструмент на властта бил гръцкия. Едва на Борис Михаил му писнало да пише и говори на гръцки или разполагал с политическа воля за промяна, макар обстоятелствата да налагали гръцкия като еталон за престиж и царственост. Все още е загадка защо Кирил и Методий били натоварени с мисията за изобретяване на азбука от езика на техните северни съседи. На първия мъдър владетел Борис-Михаил му дотегнала гръцката реч и макар след него много държавници, в това число и Самуил да продължили да използват гръцка реч, както в личен план (паметник, който споменава името на майка му Рипсимия), така  и за държавна цел, той въвел реформа на езика, която била продължена от Симеон. Чак до Калоян включителното гръцката държавна реч властвала в българските дворци и едва рухването на Византия под ръцете на латините слагат край на гръцката мода още по времето на управление на самия Калоян - дори той самия в нашата собствена историография е с гръцко име.  Едва когато авторитета на Византия се сринал, изчезнала и политическата мода да се пише и говори на гръцки.
Нека да видим един от печатите на най-великите български владетели, пръв подслонинл учениците на Кирил и Методий, избивани като кучета по полетата на Европа.
Въобще незавидна е била съдбата на ерудитите, както тогава, така и днес. Повече и днес се ценят господарите на коремите и на своите най-низши страсти. Да си господар на долната част на тялотото си е било на почит през всяко едно време и всяка една власт. Това винаги е било характерно за обществата в разпад. Да живее чалгата. Може би защото колкото и да е прост човек, долната част на тялото му не позволява неговата гениалност да се затрие.
Винаги и по всяко време нещата следва да се назовават с истинските им имена, а за периода на Първото българско царство е истина, че политическия живот е бил парализиран от гръцкото езиково робство на съседна Византия, ползваща се привилегията на остатък от империята на Рим.
imageИнтерпретация на един неизвестен и много скромен исторически запалянко

Съкращението е θκεβοη . То наподобява израза  + K[uri]e bohθei tw sw doul[w] , но вместо него в началото стои гръцкото име на Богородица. И тъй като примера касае израза Боже помагай на раба, то в случая е налице молба отправена към Богородица и за това съкращението има вида θκεβοη - богородице помагай.

Боже помагай на раба Михаила монаха земния(недостойния, светския) от дор. γηγενέτας-земен, земнороден, син на земята.

Основна дилема представлява титлата ехон архон. Тя идва от глагола ἔχω- държа, нося. Така че титлата ехон архон се превежда от ἐχόντως-имайки, обладавайки, държейки, бидейки.

Заради религиозната реформа в държавата Борис търпи огромни угризения като държавник и приема монашески сан като отстъпва престола на големия си син Владимир Расате и този печат е от точно този период. По-късно баща му се връща и се превъплъщава от монах, като екзекутор, за да свали сина си и да възкачи неговия брат Симеон. Рекапитулирайки превода на печата е следния:

Боже помагай на раба Михаила монаха земния, носил титлата архонт на българите.

Линк с подобно съдържание:
http://slavonicweb.chat.ru/sl36.htm

Ето и печата в по-голям размер:
image
Рекапитулирайки четенето на печата има следния вид:
image

За обогатяването на колекцията от печати добавям и държавния печат на владетеля
Борис I Михаил

image
Теотоке боити Михаил архонта Боулгариа
Различията между двата печата са в иконографските особености на изображението на Богородица, която в печата на свещенника е представена с прострени ръце върху рожбата си Иисус -дете.

Серията от печати е изключително обогатена с варианта намерен в Дебелт (Деултум) отново на същия владетел.
image


Правя тази редакцияднес на 14.03.14, за да публикувам каноничния образ на князБорис-покръстител от Манастира в Трескавец
image












Гласувай:
16


Вълнообразно


1. ivansimeonow - За произхода на името "бъл...
17.06.2012 20:05
За произхода на името "българи"...
http://ivansimeonow.blog.bg/history/2012/06/17/.969043
цитирай
2. apollon - Считам, че аналогията която тър...
17.06.2012 22:42
Считам, че аналогията която търсите с етнонима на българите и една латинска лексема като вулгарис, значеща още и просташки, е чисто звукова и дължаща се на фонетично сродство, а не на съвпадение на семантиката.
И знаете ли защо тази хипотеза е трудно приемлива от самото си начало - защото не може думата вулгарис със значение обикновен, общонароден и просташки да изчерпи значението на българския етноним. Това е изключено по презумция.
Невъзможно е етноним на цял един народ да се подчинява на просташкото значение на една чуждица.
цитирай
3. christotamarin - Основна дилема представлявала титлата ехон архон..
18.06.2012 11:28
Каква е тази титла - ехон архон?
цитирай
4. apollon - За къв розов пък аз ще ти казвам каква ...
18.06.2012 23:04
От въпросът ти само архонт е титла.
цитирай
5. apollon - :) не съм седнал да дипля нови титли
18.06.2012 23:12
:) не съм седнал да дипля нови титли
цитирай
6. christotamarin - Основна дилема представлявала титлата ехон архон..
19.06.2012 16:37
Това е цитат от статията:

"Основна дилема представлява титлата ехон архон. Тя идва от глагола ἔχω- държа, нося. Така че титлата ехон архон се превежда от ἐχόντως-имайки, обладавайки, държейки, бидейки. "

Пак да попитам: Какво е това ехон? Къде се среща? Каква връзка има ехон с архон? Каква връзка има с печатът на цар Борис?

Знам, че ехон в гръцки е сегашно деятелно причастие и значи имащ. Но се чудя какво прави в статията.
цитирай
7. christotamarin - А видях: гегонотос ехон архон вулгарон
19.06.2012 16:45
Кьорав съм бил.

Обаче тук ехон по-скоро изпълнява някаква граматична роля. Едва ли е знаменателна дума. Гръцки: гегонотос ехон. Английски priblizitelno: having had become.

цитирай
8. apollon - Ще ви обясня какво прави в статия - ...
19.06.2012 20:07
Ще ви обясня какво прави в статия - когато един архонт, цар или крал, какъвто и да е монарх бъде детрониран, изпадне в немилост или по-каквато и да е причина не може да изпълнява функциите си (такива примери в историят има много, иначе нямаше да има регенти на церете) то тогава към същото лице отново се обръщат към ваше височество, тоест веднъж някой бил ли е монарх, към него се обръщат с титлата му, която наследствена и неизкоренима докато е жив. Разбира се при изброените обстоятелства много живи монарси не са оставали, но в случай, че са оцелявали. Но не това е спора. Глаголната форма "exov" няма общо с глагола имам, а с нося в своята преводна част. С това държа да ви поправя, но адмирирам желанието и интереса ви към областите, в които скромно се занимавам. Не гледайте автоматичния превод на гугъл от английски за този глагол.

Ето че полемиката и наддаването за Борис I Михаил започна.
цитирай
9. aristotelis - Посолство на Република България Атина, Гърция
25.06.2012 19:27
http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214
История и География За България
В бронзовата епоха тук се заселват траките, споменати за пръв път от Омир. Те се занимават със земеделие и животновъдство и оставят доказателства за богата култура (Вълчитрънското съкровище). В ХІ-VІ век преди новата ера се появяват първите тракийски държавни обединения, разцветът на които е през VІІ-VІ в. пр.н.е. През І век пр.н.е. техните земи са завладени от Рим, а от V в. са включени във Византия. Постепенно те са претопени от заселилите се през VІ век на Балканския полуостров славяни.

През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.

Под управлението на хан Тервел (700-718 г.) България се разширява териториално и се превръща в голяма политическа сила. При хан Крум (803-814 г.) България граничи на запад с империята на Карл Велики, а на изток българските войски достигат стените на столицата на Византия Константинопол.

През 864 г., по време на управлението на княз Борис Първи Михаил (852-889 г.), българите приемат християнството като официална религия. С това се премахват етническите различия между прабългари и славяни и започва изграждането на единна българска народност.

В края на ІХ век братята Кирил (Константин Философ) и Методий създават и разпространяват славянската азбука. Техните ученици Климент и Наум идват в България, където са радушно приети и намират добри условия за работа. Те развиват богата образователна и литературна дейност. От България славянската писменост се разпространява и в други славянски страни, като Сърбия и Русия. Охрид и Плиска, а по-късно и новата столица Велики Преслав стават центрове на българската, а като цяло и на славянската култура.
цитирай
10. solinvictus - Аполо, не пише никъде Борис, нито ...
27.06.2012 02:30
Аполо,не пише никъде Борис ,нито цар.
Титлата Архон е написана в Библоса

цитирай
11. apollon - Щe ви помоля да не дрънкаме врели ...
02.07.2012 20:14
Щe ви помоля да не дрънкаме врели некипели - разбира се, че още преди библоса има титлата архон, а по твойта логика не би могло въобще един монах да е архонт, но както печата ясно ти натрива носа - възможно е

така че моля стига свещенни щуротии
цитирай
12. apollon - Защо на печата не пише Борис?
02.07.2012 20:19
След своето христианско ръкополагане за свещенник, Борис сменя и приема името си с християно-еврейското Михаил -няма как веднъж ръкоположен и пред образа на Богородица и Иисус Христос той да с представя с неръкополжен именен вариант - логиката е желязна и проста.

Тук давам предварителен отговор за бъдещи питанки, но съм сигурен, че някой ще запита защо Борис не е монах или защо монах Михаил не е Михаил Борис и т. н. Защотковците да отворят големите тухли и да намерят сигурни източници за своите сърбящи въпроси.
цитирай
13. apollon - Като допълнение към темата и за с...
03.07.2012 22:58
Като допълнение към темата и за сравнение добавих държавния печат на разглеждания владетел
цитирай
14. apollon - И накрая допълнението от Дебелт
03.07.2012 23:22
И накрая допълнението от Дебелт
цитирай
15. анонимен - Аплаузи,
04.07.2012 22:02
огромно впечатление и силен респект към някои от коментиращите относно историческите им познания!! Н не виждам какво общо има тук Джеси J ?
цитирай
16. apollon - специално пречистващо htt...
04.07.2012 22:49
специално пречистващо

http://www.youtube.com/watch?v=1x7wrZWDiaU&feature=results_video&playnext=1&list=PL4EA29DDDEB6CD035
цитирай
17. valentor - АполонЕ, Правилно си сложил каи...
17.07.2012 19:19
АполонЕ,
Правилно си сложил каишката „изкуство”.
Ще ми се да тЪ попитам : „вЕрваш ли, че като са се сетили да направят печат на „сар”-я и са останали до там.
Измислили са обратния образ,чрез който многократно могат да възпроизвеждат едно и също изображение=образ, и не са се сетили, че по същия начин могат да се възпроизвеждат всякакви други желани образи=изображения.
Аз не вЕрвам наш,те предци да са толкова тъпи.
А тогава ще при тоЗ „сар” няма монети, книги,списъци,писма,данъчни регистри и именници, а ?
Щото е пълна измишльотина, ето за това.
http://valentor.blog.bg/
цитирай
18. apollon - Не мога да кажа нищо друго, освен ...
18.07.2012 08:29
Не мога да кажа нищо друго, освен благодаря за изразеното мнение Валентор
цитирай
19. apollon - Уважаеми читатели, в статията да се ...
21.07.2012 23:02
Уважаеми читатели, в статията да се приема думата Боже, като заменена с Богородица, освен в случая с примера започващ с Kurie. Моля за извинение за допукнатата банална грешка в хода на подготвянето на статия. Вероятно защото Богородица е посредник във молбите към бога и всяка молитва към нея, всъщност е молитва към Бога.

http://svobodnaplaneta.com/story/18456
цитирай
20. solinvictus - Не се нервирай, въпросите са пос...
10.08.2012 14:03
Не се нервирай,въпросите са поставени от хора които се интересуват ,ако не можеш да отговориш не го прави.След като е еврейско името Михаил и го е приел ,защо БПЦ го е канонизирала с НЕеврейското Борис.Имаш ли данни за това име като този печат само ,че преди да се Покръсти? :)
цитирай
21. apollon - Въпросът ти е неразбираем!!! ...
25.04.2014 13:23
Въпросът ти е неразбираем!!!
Когато се задават въпроси, те трябва да са лесни и прости, за да получиш максимално добър отговор
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466623
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031