Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 00:16 - Автентичното Панагюрско златно съкровище
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 17439 Коментари: 26 Гласове:
16

Последна промяна: 17.06.2012 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Публикувам някои автентични снимки на съдове от Панагюрското съкровище по молба на автора им Г.Панайотов, тъй като във виртуалното пространство не съществуват реално направени и естествени снимки на съдове, а вместо тях има фотоси от книги и съдовете изглеждат сякаш са изкуствени. Реалният досег до магическото им въздействие се вижда на някои снимки когато наблюдателя е вперил упоително очи в блясъка и формите на златото.
Можете да натиснете върху снимките за детайлно увеличение на изображението.

image
Изображение на богинята Атина с неин надпис и характерните й атрибути -егида в лявата и шлем в дясната ръка.
image

imageimageimageimageimageimage
image
image
image
image
image
image
image
image

 



http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00261.GIF
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00284.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00264.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00265.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00266.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00269.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00271.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00270.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/0DSC00283.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00272.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00273.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00263.JPG
http://files.myopera.com/zenkatraleos/blog/DSC00285.JPG

imageimage

http://www.youtube.com/watch?v=PQrvLK-600Y&feature=related 













Тагове:   съкровище,   панагюрище,   злато,   gold,   tresure,


Гласувай:
17



1. apollon - Special songs for the readers of my blog
26.05.2012 00:51
http://www.youtube.com/watch?v=z1iLdJE-Nsw&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=hE0PPLZStLo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ynGgDTGLDZs&feature=related
цитирай
2. aristotelis - Може би върху съдовете пише на български език или на тракйиски!
26.05.2012 16:37
На какъв език пише върху съдовете който изобразяват гръцката митология и са били изработени от гръцки майстори в град Лампсакос през 4-ти век преди христа? Срамно ли ви е да кажете че са гръцки и пише на гръцки език? Нещастни кутигури, утигури, оногутугури, палячовци, клоуни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
3. apollon - мога най-категорично да ти кажа, че ...
26.05.2012 17:33
мога най-категорично да ти кажа, че съкровището е българско и категорично не е гръцко, защото е в България. А вие гърците например не може да преглътнете, че Филип и Александър не са гърци. Та именно македонците правят на пух и прах гръцката държава.

Предупреждавам те, че етническите ти обиди накрая ще ти направят лоша услуга. В крайна сметка има модераатори в този сайт.
цитирай
4. aristotelis - Гърция се закани че мики-мауседония ще види Европа и Нато през крив макарон и с набит вибратор на гъза!
26.05.2012 18:32
Македония без грим Д-р Божидар ДИМИТРОВ,
ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ ПОМИЯРИ И ЧЪРВУЛИ ТРАКО-БЪЛГАРО-МИКИ-МАУСЕДОНЦИ КОМПЛЕКСАРИ !

Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от немалка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.

цитирай
5. apollon - Само че тъпако не обясняваш защо на ...
26.05.2012 18:37
Само че тъпако не обясняваш защо на гърците Филип и Александър ще им се налага да нападат великите им южни съседи елините. Малко акъл се иска за тази работа, но как да го имат като се е преместил в краката им.
цитирай
6. apollon - модераторите да ме извинят относно ...
26.05.2012 18:39
модераторите да ме извинят относно провокаторското и подстрекателно говорене на Аристотел
цитирай
7. aristotelis - Проф. Богдан Богданов, История на ...
26.05.2012 18:41
Проф. Богдан Богданов, История на старогръцката култура Александър Велики

Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики.
Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри.От Вавилон Александър ръководи и организира завоюваната империя. Задачата и амбицията му са огромни. Мечтае да сближи гърците и ориенталците, за да ги обедени в една нация. Затова предприема зрелищни мерки. През 324 г. пр. Хр. в Суза гигандска сватба свързва хиляди гръцки войници с персийски девойки. Самият Александър вече е женен за персийската принцеса Роксана. Въпреки това, подобно на персийските владетели с много жени, той взема за жена Статира (дъщеря на Дарий трети) и Парисатида ( дъщера на Артаксерикс трети). Целта му е да основе нова гръцко-персийска династия. В империята поощрява създаването на гръцко-азиатски колонии. Отваря градовете за всички, независимо от националността им. Персийски чиновници влизат в имперската администрация. Освен това 30 000 новобранци са обучени по гръцки методи и се вливат в армията. Не всички гърци са благосклонни към подобрен опит за сливане: те не желаят да приемат, че вчерашните им врагове "варвари" (т.е. не гърци) се смятат за равни на тях. За два века царствата, произлезли от завоеванията на Александър, преживяват разцвет. През този период, когато се смесват приносите на гърцкия свят с тези на Изтока, се развива блестяща цивилизация. Тя се нарича "елинистична", защото гръцката култура триумфира.
Най-напред тя се разпространява в градовете - те се покривт с храмове, зали и театри. Жителите възприемат облеклото и езика на гърците, научен от чиновниците, търговците и войниците.
цитирай
8. aristotelis - Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език също като Исус.
26.05.2012 18:43
Гърция се закани че мики-мауседония ще види Европа и Нато през крив макарон и с набит вибратор на гъза!

Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език също като Исус. Докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин. „Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха..Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
9. apollon - Династията на Александър прете...
26.05.2012 18:44
Династията на Александър претендира, че са племенници на Пелей и на Зевс

Това е заради литературните увлечения на александър - влюбен в Илиада и двамата си кумира - Ахил и Херакъл, но това не значи историческа истина.

Отново те питам защото като Филип и Александър са гърци ще нападат съседите си елини и ще ликвидират държавата им? Просто е - защото не са гърци.
цитирай
10. aristotelis - А бе че си тъп и прост няма съмнение! През онова време гръцките градове-държави си съперничат помежду си за надмощие......
26.05.2012 19:00
Проф. Богдан Богданов, История на старогръцката култура
Александър Велики

В двора на столицата Пела Александър получава образование от големия философ Аристотел. Той разпределя времето си между физическите упражнения, уроците по музика и медицина и четенето на Омировите творби "Илиада" и "Одисея". Очарован е от техните герои и най-вече от славния воин Ахил. След като налага волята си над Гърция, (през онова време гръцките градове-държави си съперничат помежду си за надмощие) особено като срива разбунтувалите се Тива, през 334 г. пр. Хр. Александър продължава делото на баща си, като поема риска да остави гръцките градове без контрол, той събира армия от 35 000 гърци, за да нападне Персия. Предвидени са припаси само за един месец. После войските трябва да снабдяват на място. Царят на персите Дарий трети знае, че се подготвя нападение, но не мобилизира цялата си армия.
Напредването на Александър обаче е светкавично: първите персийски части са разбити при река Граник. След това през 333 г. пр. Хр. в долината Исос гърците удържат мъчителната победа срещу 150 000 войници на Дарий. Царят избягва, като изоставя на бойното поле съкровищата си, част от армията и семейството си. Гръцките колонии в Азия са освободени. Финикийските градове се подчиняват един след друг, само Тир се предава след седем месеца упорита съпротива.
Тогава Александър се отправя към Египет, където е посрещнат като освободител и коронован като фарон. Там основава Александрия.
цитирай
11. aristotelis - Проф. Богдан Богданов, История на старогръцката култура Александър Велики
26.05.2012 19:03
От Вавилон Александър ръководи и организира завоюваната империя. Задачата и амбицията му са огромни. Мечтае да сближи гърците и ориенталците, за да ги обедени в една нация. Затова предприема зрелищни мерки. През 324 г. пр. Хр. в Суза гигандска сватба свързва хиляди гръцки войници с персийски девойки.
Самият Александър вече е женен за персийската принцеса Роксана. Въпреки това, подобно на персийските владетели с много жени, той взема за жена Статира (дъщеря на Дарий трети) и Парисатида ( дъщера на Артаксерикс трети).
Целта му е да основе нова гръцко-персийска династия. В империята поощрява създаването на гръцко-азиатски колонии. Отваря градовете за всички, независимо от националността им. Персийски чиновници влизат в имперската администрация.
Освен това 30 000 новобранци са обучени по гръцки методи и се вливат в армията. Не всички гърци са благосклонни към подобрен опит за сливане: те не желаят да приемат, че вчерашните им врагове "варвари" (т.е. не гърци) се смятат за равни на тях.За два века царствата, произлезли от завоеванията на Александър, преживяват разцвет. През този период, когато се смесват приносите на гърцкия свят с тези на Изтока, се развива блестяща цивилизация. Тя се нарича "елинистична", защото гръцката култура триумфира.

Най-напред тя се разпространява в градовете - те се покривт с храмове, зали и театри.
Жителите възприемат облеклото и езика на гърците, научен от чиновниците, търговците и войниците.
Най-великолепният град на времето е Александрия, населена с 1 милион жители. На входа на пристанището има фар, висок 120 м. На върха му гори огън, видим през ноща от 50 км. Този фар се смята за едно от Седемте чудеса на античния свят. Смята се, че останките му са открити на дъното на пристанището на Александрия през 1995 г. Градът е най-вече огнище на много развита елинистична култура.
цитирай
12. aristotelis - Македонија е земја со грчко име, српска црква, бугарски народ и јазик, 25,7 отсто Албанци од кои 120.000 фалсификат?!
26.05.2012 19:05
Македонија е земја со грчко име, српска црква, бугарски народ и јазик, 25,7 отсто
Албанци од кои 120.000 фалсификат?! Ич не ни е лесно! :) Загрижен Македонец
Този текст е публикуван в македонския вестник „ Вечер “ в рубриката „Думи на деня“, като нарочно не променихме нищо в правописа.
Докладът на Европейската комисия (в текста на представения по-рано този месец доклад за напредъка на Македония липсва думата „македонски“ като определение за езика, на който се говори в страната). Македония разпъната като мъченик пред ЕС, подобно на Христос, остана без език, също като Исус, за когото никой не знае на кой език е говорел. Може би и той е говорел македонски“, продължава Ружин. „Политическият екстаз на премиера (Никола Груевски) беше развален от прецизния и неумолим доклад на ЕС. Таман и той започна да вярва в своята идилична приказка за Македония и лошите еврократи му развалиха плановете. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
13. aristotelis - Всичките древни македонски монети са гръцки с гръцки букви и гръцки фрази!!!!!!
26.05.2012 19:08
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години.Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”.
А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.

Валери Жискар д'Естен беше казал следното: ЕВРОПА БЕЗ ГЪРЦИЯ Е КАТО НОВОРОДЕНО БЕБЕ БЕЗ ДАТА ЗА РАЖДАНЕ!!!!!!!

Когато гърците са създали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие прабългари и славяни сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост до 9-ти век след христа както пише и Академик Проф.Гюзелев....."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".

цитирай
14. aristotelis - МАЛАКА МИКИ-МАУСЕДОНЕЦ ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯ И УВАЖАВАЙ БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРИН СИ И ГОВОРИШ БЪЛГАРСКИ! РАЗБРА ЛИ ПОМИЯР?
26.05.2012 19:25
ЧАСТ ПЪРВА: МНОГОЗНАЧНОСТ НА ЯВЛЕНИЕТО ПИСМЕНОСТ В ГРЪЦКАТА КУЛТУРА. КУРСОВА РАБОТА по “Старогръцка култура” на Калина Юлиева Босева ІІ курс. Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Факултет по класически и нови филологии
Катедра: Класическа филология

Многозначност на явлението писменост в гръцката култура
Курсова Работа по “Старогръцка култура”
на Калина Юлиева Босева
ІІ курс
Фак. № 50756
София 2006 г.
Постингът е посветен на "Д-р Спароток" и на останалите дълбоко комплексирани трако-българо-мауседонци мишоци, които развиват историческа порнография и забавляват като клоуни-палячовци циркаджйи читателите на Блог.бг
цитирай
15. apollon - нали не смяташ, че учителя по анг...
26.05.2012 20:49
нали не смяташ , че учителя по английски те прави англичанин.
Също както съименника ти кумир Аристотел е направил от Александър грък като му преподавал гръцки.
цитирай
16. aristotelis - Твоята мики-мауседония е славянска държавица, говорите завален български език....ИМЕТО МАКЕДОНИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА РЕ МАЛАКА СЛАВЯНИН, ЧЕРВАТА ЩЕ ВИ ИЗКАРАТ ГЪРЦИТЕ
26.05.2012 23:08
Когато гърците са създали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпйиски състезания вие прабългари и славяни сте се люлели на клона хванати с опашката и ви нямало на света дори като сперматозойди или ако ви имало някъде сте мяукали както котките и лаели като кучета, диви и варвари без писменост до 9-ти век след христа както пише и Академик Проф.Гюзелев....."Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".
цитирай
17. aristotelis - ГЛЕДАЙ ИМЕТО НА ТВОЯТА ЦИГАНСКА ...
26.05.2012 23:24
ГЛЕДАЙ ИМЕТО НА ТВОЯТА ЦИГАНСКА ДЪРЖАВИЦА НА EUROVISION ТАЗИ ВЕЧЕР......ИМЕТО НА ТВОЯТА СЛАВЯНО-АЛБАНСКА КОЧИНА Е "FYROM".....ТОЕСТ БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ! СВИРКИ НА ГЪРЦИТЕ ЩЕ ПРАВИТЕ, НА КОЛЕНЕ ЩЕ ПАДНЕТЕ И ЩЕ СЕ МОЛИТЕ И ТО С НАБИТ ВИБРАТОР НА ГЪЗА... МАЛАКА ИСТОРИЯТА СЕ ПИШЕ С КРЪВ И КУЛТУРА А НЕ С КРАЖБИ И МЯУКАНЕ КАТО КОТКИ И ЛАЕНЕ КАТО КУЧЕТА, АКО БЯХТЕ КОСЪМ ОТ ТАШАЦИТЕ НА ГЪРЦИТЕ ЩЯХТЕ ДА ИМАТЕ ЕЛЕМЕНТАРНО ДОСТОЙНСТВО НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СТЕ КОСЪМ ОТ ГЪЗА НА ГЪРЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
18. apollon - Болезнения ти мозък има нуждата от ...
26.05.2012 23:38
Болезнения ти мозък има нуждата от намесата на модератори - оставам на тях правото да сторят каквото им е задължението
цитирай
19. d3bep - Е ти имаш модерация на блога. За к...
27.05.2012 00:07
Е ти имаш модерация на блога.
За какво си я включил, ако изобщо го пускаш тоя.
Без да говорим че са безмислени, постовете му са постоянни копия на едни и същи постове.
цитирай
20. apollon - Дзверо как тогава хората да разб...
27.05.2012 08:25
Дзверо как тогава хората да разберат колко огромно е простотията на шовинистите. патриотите трябва да знаят за какво се касае при противниковата мисъл.

И нека това бъде като обица на ухото за хората, които са против национализма - най-здравото ядро на едно етническо съзнание.
цитирай
21. atilla - аристотелЧу от МиНЕТ!!! ---превод от чиФутски
01.06.2012 01:54
00. анонимен/аристотелЧу/ - Талес от Милет - 19. thekolobur - 24. atilla.. боклук...
28.05 22:03

За три неща Благодаря на съдбата: първо, защото съм се родил човек, а не звяр, второ, защото съм роден мъж, а не жена, и трето, защото съм се родил грък, а не варварин.

Дано преоткриете корените си и се върнете доброволно в древната си Анаватан
земя, долината на река Орхон Булган (аймак) Монголистан ! Амин !



01. atilla - ПРЕВОД: Талес от МиНЕТ-аристотелис пумияр
31.05 23:54
анонимен/аристотелЧу/ - написа:

За три неща Благодаря на съдбата: първо, защото съм се родил гръчки пумияр, а не звяр, второ, защото съм роден педал, а не жена, и трето, защото съм се родил гръчки роб, евнух и ибрикчия първо на ФАРАОНА, след това на ПАДИШАХА, а не българин.

Дано преоткриеМе корените си и се върнеМе доброволно в древната си
земя, делтата на река Нил Мангалан (маляк) Пустиняк-Гръкоман ! Ай сиктир !
цитирай
22. анонимен - Много интересно
07.06.2012 22:51
Браво на aristotelis за изнесеният урок по история за гърците и гръцката култура, написана от български историци! Ако ние, българите, имахме такива добри познания за собствената си история,ако тачехме и бранехме историята си, както той своята, може би нямаше така лесно първи да признаем Македония за суверенна държава през 1991 година! И може би нямаше да се страхуваме да се наречем българи, влизайки на тяхна територия, голяма част от която си е НАША БЪЛГАРСКА!
цитирай
23. apollon - Чак пък браво- ако не се налагаше ти ...
08.06.2012 00:06
Чак пък браво- ако не се налагаше ти да бъдеш анонимен и да лижеш толкова всеотдайно един националистически простак, нямаше да има проблеми със самосъзнанието.
цитирай
24. alexs - Не същестуват снимки а това злато ...
08.06.2012 21:50
Не същестуват снимки а това злато което ходи по изложби копие ли е навярно да
цитирай
25. анонимен - Прекрасни клипове
23.06.2012 12:14
В пълно съответствие с блясъка и красотата на Панагюрското златно съкровище!

"Когато се нагърбим с нелеката задача, да сме това, което не сме, трябва да сме готови да понесем, както плюсовете, така и минусите от това си решение!"
цитирай
26. apollon - мерси
23.06.2012 13:21
мерси
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465080
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031