Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 10:37 - Експонати на древното изкуство от остров Тасос
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6870 Коментари: 1 Гласове:
15

Последна промяна: 24.01.2012 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Статуята на неокороса с овен в ръце е начупена на седем части, след което е реставрирана и се явява една от най-големите намирани досега.
Показани са няколко антични изображения на лъвове, митологични божества - сатири, изображение на Зевс с орел. Цели скулптури, бюстове и глави от гръко-римската епоха представят античното изкуство от остров Тасос.  Целта на виртуалния музей е да представи с некомерсиална цел на широк кръг читатели образците на античното изкуство от областта на Северна Егея. Широката общественост има право да се докосне до класическите образци на изкуството. Така самото изкуство става достъпно и живо за хората, а не капсулирано зад празните и безжизнени стени на музеите. И тъй като множество българи осъществяват пътувания до дестинацията Тасос без да могат да се докоснат до историческото наследство на острова по вина на фирмите, на които гласуват своето доверие, тук могат да допълнят своите впечатления за острова.   
 Някои експонати разкриват тясната принадлежност на острова към тракийската култура и цивилизация. Разпространението на тракийски археологически артефакти на острова е ясно доказателство за тази принадлежност.
Остров Тасос е неразривно звено в комуникацията на финикийската морска култура и уседналата култура на траките от континента и вътрешността на Тракия. На самия остров се формира смесена трако-финикийска култура и етническа общност със самостойно политическо управление - една от най-мощните в икномическо отношение обществено политически формации в Северна Егея. Основно стратегическо предимство на островната култура е нейната защитеност от природните дадености на острова - характерно съчетание от планински и морски дадености, даващи защита от нападения.
Ето това накратко са най-ценните експонати, които въпросния музей предлага. imageimageimage
image
image
Име на гражданин Ратоскодес -от ῥάττω -сблъсквам, потапям се и ското - животно- име на животновъдец
image
Сцена с изображение на тракийски Херосimage
 Тракийски Херос

image
На надписа ясно се чете името Панкарпос - ПАNKAPПОΣ HIAKЛIΔOY XAIPE ПPOTOГОNOC ACCKLEPIAΔOY. Според епиграфския надпис божеството Асклепий се представя с епитета Панкарпос.

Жрец- лечител Асклепий
image
Върху стелата е изписан надписа  - ΔOYЛНΣН  ОΔОТОY ПPOΣФIЛHΣ ΔYONIΣIOΣ ΔOYЛНΔOΣ ПPOΣФIЛHΩIEA ΔOYЛНΔOΣ ПPOΣФIЛHE XAIPE
image


Скулптурно изображение на Зевс
image
Изображение на сатир
imageimageimageimage
image
Скулптура на римски пълководец, управлявал острова
image
Неокорос в храм на Зевс
imageimage
image
image
image
imageimageimage
image
Автор: Д.Герогиев-Даков (Поредица "Виртуални музеи от Гърция" - тази поредица се налага,задари почти невъзможния виртуален достъп до гръцки експонати на древното изкуство)
Local historian museum Limassol (Limenas) - the island capital of Thassos

Eдна историческа екскурзия до островното сърце на траките

 За жалост организацията на туристическите фирми минават така стандартно, клиширано и зле органиицирано, че обикновено организацията им не включва посещението на важни културни места, които могат предварително да фигурират в програмата, но реално не се изпълняват, а баламосват желаещите, че се предлагат повече опции.
Ето защо самостоятелното организиране на екскурзии носи своите предимства и избягва задължението да се влачиш като роб след автобуса, за да не провалиш колективното обикаляне на един рутинен и прадварителен план, обогатен с опции само на книга. Ето това накратко е лъжебиснеса на българските туристически компании. С други думи никога не можете да очаквате органицаторите 100 процента да си свършат работата, както и посещение на 100 процента от обещаното и фигуриращото в плана на екскурзията. Тъй като Тасос е най-големия северен остров на Егея, в момента той предоставя най-много активни съвременни обекти, които обогатяват историята на острова и имат принос към историята на траките и морските народи. 












Гласувай:
16



1. apollon - http://www. nasamnatam. com/s...
22.02.2013 18:30
http://www.nasamnatam.com/statia/Gryckite_ostrovi_koito_nepremenno_da_posetite-2477.html?utm_source=blog&utm_medium=box&utm_campaign=nn%2Bside%2Bbox
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14502733
Постинги: 5337
Коментари: 10426
Гласове: 19328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930