Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 17:24 - Римски военни традиции на Балканите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1970 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.09.2012 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За първи път думата копулацио е употребена от Цицерон със значение свързвам, заковавам, съединявам. В лингвистичен аспект думата копулацио е производна от глагола copulare, но корените са заимствани от старогръцката дума κοπή, която у съчиненията на Аристотел е употребена в значенията на удар, сблъсък, съприкосновение. Военните кампании на Балканите били съпроводени със кампания за завоюване на жени от местното население край кампусите на военните лагери и крепости. Това било съпроводено с неслучайната смърт на техните съпрузи. Както правилно посочва академик Д. Ангелов тракийския етнос бил обезкървен, но неговото предположение, че тракийския етнос изчезва е пресилено, защото произвола на римския меч все пак бил ограничен от римския закон, особено в мирновременните провинции, извън размирния и пълен с превратности живот по границите на империята, главно край Дунавския лимес.
Обнародването на думата копулация следвала известността на риторическия талант на Цицерон дотолкова, че тя била част от ежедневния езиков запас от най-богатите граждани на империята до последния редови войник. Разпространението на римската власт в земите на траките, трайното потушаване на тракийската съпротива, развитието на стабилни икономически отношения в канабисите край римските крепости, довело и до регулиране на сексуалните отношения между войниците и местното население.
Множество чуждестранни и български лингвисти правят опити да установят произхода на диалектната дума копеле, заимсствана в множество балкански езици.
След разделянето на империята на Източен и Западен Рим, в  източната част значително нарастнало гръцкото културно-лингвистично влияние, което било част и от западната римска култура. От тази епоха е и думата копеле - незаконно родено, извънбрачно дете. Тук се предполага, че името копеле произлиза от латинското копулацио - сексуален акт между мъж и жена. Предполженията, че думата копеле произлиза от латинската дума cupella - чаша, са изцяло погрешни. Налице са сериозни исторически основания да считаме, че тази дума се разпространила масово в Мизия и Илирия в непосредствено съседство до Дунавския лимес, където концентрацията на римските военни сили била най-голяма.
Едва в късната античност граматикът Хезихий ни дава образуваните в хода новите традиции понятия във времето, когато римските територии са наследени от Византия и Мизия вече е под византийска власт:

κοπελλα - момиче от извънбрачна връзка, но след анализа гръцка девойка от такава връзка
κοπελλος- момче от извънбрачна връзка, но след анализа тук е гръцко момче от извънбрачно сношение. За разлика от тези понятия неиндоевропейската баска дума kume е аналог на санкритската kumarah - дете.
В епохата на българските ханства и царства думата продължава да бъде широко застъпена в ежедневната реч. В крайна сметка българското копеле е повлияно от елизираната форма κοπελλος, която не фигурира в старогръцкия лексикален запас и ясно е обособено като продукт на прехода от късната античност към ранното Средновековие.
"Копулацията" на Рим в подлежащите му провинции на Балканите дава запазената и днес актуална и неблагопристойно балканолатинско понятие копеле. Можем смело да предполагаме, че думата κοπή в общонародния говор е еквивалент на думата секс, тъй като погледнато от безпристрастната визия сексуалния акт е семантично идентичен със значението на тази дума и дори днес на обикновен език копулацията си е просто чукане.  Интерес в това отношение е ромската дума "кописка" за промискуитиращи лица без оглед на половата принадлежност. (Копулацията и възникващото от нея балканолатинско понятие копеле) Опит за лингвистичен анализ -Д.Георгиев-ДаковГласувай:
5Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 12580781
Постинги: 5289
Коментари: 10343
Гласове: 19008
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930