Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 19:42 - Нова светлина относно произхода на понятието канибал
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 13358 Коментари: 16 Гласове:
14

Последна промяна: 23.12.2012 02:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Името canibal е от испански произход и означава жител на Антилските острови в Карибско море. Често се свързва с името caribal (карибал), което означава карибец - жител на Карибските острови. Но това не изчерпва, нито обяснява конкретното семантично значение на понятието канибал и на явлението канибализъм. 
За народопсихологията на испанците кучето е олицетворение на обиден епитет, на невъзпитан и дивашки манталитет на поведение, в което могат да се въплъщават много човешки постъпки. Понятието канибал има смесен гръко-латински произход от латинското canis - куче в употребата на презрителен смисъл и гръцкото βάλλω - хвърлям, мятам копие с производното βαλλός, βαλλας - воин, мятащ копия (βουλόμαχος - войнствен). В превод думата канибал означава кучешки воин, която ясно подчертава презрителното отношение към врага, който не се уважава след смъртта му, а се изяжда от неговия враг.  Не бива да учудва, че латинизираните испанци употребяват гръцки думи, тъй като преди тяхната романизация, те търпят продължителното влияние на финикийците и елините. В действителност думата canis е аналог на гръцката κύων, κῠνός - куче. Думата е употребена за пръв път при ранното колонизиране на Карибите. Островните нрави на Антилите позволявали практикуването на обичаи, които не могат да имат друго обяснение, освен, че ограничените пространства, в които комуникациите са препятствани от географската изолация, са причина за подобно "островно поведение". Очевидно първите потърпевши от канибализма са били самите испански конквистадори. Именно тези нечовешки ритуали на канибализма дали повод за упоритото християнизиране  на новия свят и тряйно наложилото се мнение за дивашките корени на това население, които следвало да бъдат унищожени. За зла участ на народите от двете Америки, най-фанатичната и ужасна инквизиция на Европа- испанската, нахлула в земите им, за да накаже тези варвари с огън, меч, и мъчения в името на вярата. Така канибализма на Антилите станал повод за повсемейстната инквизиция за народите от новия свят. Трудно бихме успели да си представим последствията и жестокостите на тази неоинквизиция. Но едно от последствията е в сила и в този момент - народите на Мексико,Южна и Централна Америка са най-силно вярващите християни и до днес. Особено важно е да се отбележи, че макар колонизацията да унищожава цялостно автентичните градове и култура на Новия свят, религията и християнството създават от руините един нов свят в името на красиви идеали и заплатена с една висока страна. Испанската колонизация показва високата степен на културния антагонизъм и културната анихилация на няколко цялостни цивилизации.
И ако колонизирането на Америка стартира през далечната 1492, то на испанското духовенство и инквизиция са необходими само няколко десетилетия, за да унижожат и изкоренят завинаги канибалските племена на Антилите.  След този период канибалски племена остават да съществуват само във вътрешността на горите на Амазонкал Тези племена съществуват и до ден днешен, когато новата вълна на глобализация и усилията на Бразилия да бъде водеща икономическа сила в света, полагат всички усилия да изкоренят последните гнезда на самобитен човешки свят и да го превърнат в една урбанистична пустиня.
Силно влияние върху испанската култура оказват и класическите антични текстове на Илияда и Одисея, където от етично-морално естество подробно се разглежда уважението към телата на загиналите вражески воини. Автор: Д.Георгиев-Даков 
Интерес предизвиква и съпоставката с кинокефалите описани от Псевдо-Калистен.

image
image
image
image

image
image
Папуаски канибали

Сравняването на канибалите с кучета(респ. вълк) идва от липсата на морал към себеподобните и за най-честия наблюдаван канибализъм при тях.
image
image
imageimageimage











Гласувай:
14



1. get - - Уважаеми Аполон - интересно изследване гласувам "за" !
19.08.2011 10:20
- Но да виждате някаква семантична и религиозно-апологетична връзка между "канибал", "полкан", "болкан", "балкан" и раннофиникийската колонизация на иберийският полустров, в контекста на всичко това ?
Пояснявам ... относно реминесценцията, която се получи с вмесването ми ! - във финикийският има документирани думите "кан"(водач, предводител) и "Бал" със смисъл "Бог" или "господар" !!
- Та накратко - дали канибал, не е отглас с осъдителен характер по отношение на тази значително по-стара форма на употреба !!?

- Становището ми е по-скоро, като това изразено във „Vae victis”, "горко на победените" ... за тях победителите са в "правото си" да разказват угодни тям "истини" !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
2. apollon - Баал е бога, на който е кръстен и с...
19.08.2011 10:42
Баал е бога, на който е кръстен и самия Ханибал -"владетел от (по волята на) Бога" - за християните испанци канибалите са хора, които твърдо се вписват в контекста на безбожниците.
цитирай
3. shtaparov - Още една вероятност приятелю,предоставена Ви от "Анализа":
20.08.2011 12:04
Има още една вероятност- това понятие да е нарицателно производно от името
"Ханибал",понеже в представите на победените и ужасени римляни този
изключителен пълководец е отнесъл хиляди човешки животи,а в Испания името
му е достатъчно популярно и до днес. Поздравления!
цитирай
4. apollon - С тази скромна забележка, че Хан...
20.08.2011 12:18
С тази скромна забележка, че Ханибал не е бил документиран канибал в класическите източници.
цитирай
5. shtaparov - Забележката не върши работа
22.08.2011 22:05
apollon написа:
С тази скромна забележка, че Ханибал не е бил документиран канибал в класическите източници.

Никой не говори за такова нещо- както сте видял в моето обяснение,касае се не за документиран канибал,а за нарицателно производно от името на човек,който е "изял" много човешки /в конкретния случай- римски/ животи,поради което е предизвикал злобата и омразата на римляните,за да си послужат с името му в такъв непристоен смисъл. Но същото те правят и с други народностни названия- достойните племенни названия "Хуни" и "Вандали" са ги превърнали в символ на безсмислена беснотия и разрушение, народностното ни име Бургари- най-напред в изопачената форма Барбари /Варвари/, в която привично се влага същият недостоен смисъл,а после към него са асоциирали и формата "вулгарно",понеже нашите прадеди безброй пъти са разбивали и унижавали както римляните,така и техните учители по наглост и цинизъм- гърците.
цитирай
6. d3bep - С тази скромна забележка, че Хан...
26.08.2011 09:38
apollon написа:
С тази скромна забележка, че Ханибал не е бил документиран канибал в класическите източници.

Всъщност Щапаров уцели, точно оттам идва името.

Защото в Рим пропагандата е твърдяла, че Анибал не може да пресече Алпите, няма как да премине и как да изхрани армията си.
А когато го е направил, твърдяла, че е направил това, ядейки собствените си мъртви. Страхът пред Анибал е бил огромен. :)

За т.нар. "алпийско човекоядство" на Анибал споменава мисля още Полибий.
цитирай
7. apollon - Дзвер нужно е да го цитираш точно ...
26.08.2011 10:52
Дзвер нужно е да го цитираш точно Полибийчо.

Тази история граничи с фантастиката, защото вместо хора, армията на Ханибал е яла слонове.

Ето и конкретни факти:
В ледената преизподня на Алпите армията на Анибал преминава планинските проходи за 15 дни. След това той остава само с 20 хил. пехота, 6 хил. конница и само 38 от всичките 300 слона, и се спуска към Италия.

Сами разбираш, че е нужно да има доказателствен цитат, който да изключи, че става дума за съвпадение между название и лично име.
цитирай
8. d3bep - ЦИтатът не приравнява Ханибал с ...
27.08.2011 11:36
ЦИтатът не приравнява Ханибал с Канибал, но очевидно дава да се разбере че Ханибал е "обвинен" в ядене на хора.

Ето ти цитата, други римски автори също пишат(или преписват) това и Анибал в римския мироглед е свързан с ядене на хора, неслучайно римляните се ужасяват от него и "Hannibal Ante Portas" остава като поговорка за най - голям ужас...

Полибии, книга 9:24
"It seems that the difficulty was more than once discussed in the Council, and that one of Hannibal's friends, Hannibal surnamed Monomachus (gladiator), stated that he foresaw only one way by which it would be possible to reach Italy. 6 When Hannibal asked him to explain himself, he said he must teach his troops to eat human flesh and accustom them to this. . . 7 Hannibal had nothing to say against the boldness and usefulness of this suggestion, but he could persuade neither himself nor his friends actually to entertain it. 8 They say that the acts of cruelty in p57Italy of which Hannibal is accused were the work of this man, but in no less degree that of circumstances."

Какот виждаш, нещата са очевидни. За римляните Ханибал е Канибал :)
цитирай
9. get - - Цитирам не Полибий а по книгата на Louis Rawlings "Ханибал, като Канибал, Полибий за зверствата на Баркида !"
27.08.2011 18:47
Цитат от книгата на Роулинс ! - На военният съвет във връзка с похода в Италия приятелят му Monomachos, казва че, това ще е изключително трудно. Когато Ханибал го пита да се изясни, Мономах отговаря "Ти би трябвало да научиш войските си, да ядат човешка плът и да ги привикнеш към това ...". Ханибал не отвръща на дръзките му слова(поведение,реч)..” По-нататък Полибий въз основа цитараната случка обяснява: "Те твърдят, че актовете на жестокост в Италия, в които е обвиняван Ханибал, са дело на този човек, най-малкото поради поради тези обстоятелства (причини)." ... тоест, че е накарал войниците си да ядат телата на мъртвите си другари ! по Polybius
- Накратко това, повече в книгата на Луис Роулингс !! ... можем да си дадем обяснение - Как така името на Ханибал, бе свързано с канибализма ?!

- С уважение !

от Гет ктист
П.П.
- Извинявам се, че не мога да ви цитирам точно пасажът от произведението на Полибий !!
Източника - Rawlings, Louis (2007) Hannibal the Cannibal? Polybius on Barcid atrocities. Cardiff Historical Papers , 2007 (9). pp. 1-32

- С уважение !
цитирай
10. apollon - Е мога да успокоя и двама ви - испа...
28.08.2011 02:39
Е мога да успокоя и двама ви - испанците като поданници на картагенците не са имали мнението, което римляните са хранели към Анибал - да не говорим колко силна е била техния страх и антипатия към врага на цивилизацията и колко необективно мнение е имала военната им пропаганда към този нашественик - дадох ви вече пример със слоновете :)

в крайна сметка не римляните, а непредубедените испанци изобретяват понятието канибал - а те именно са съюзници на вашия набеден за канибал Анибал - доста смях трябва да падне тук май

Обвинението, че историческата личност Ханибал е ядяла хора е точното полезрение на вражеската пропаганда на Рим.
цитирай
11. d3bep - Мммм. . . Caribe; pronounced kah...
28.08.2011 09:54
Мммм...

Caribe; pronounced kah-ree-bay is a Spanish name derived from Caribbean Indians

Версията, както виждаш, е малко куца, н ода я оставим така... Колумб написал с правописна грешка нещо си и всички го лапнали. Може и така да е, а може и да не е :)

Във всеки случай понеже пита къде са обвинили анибал в канибализъм, показвам : ) Вече за чак такъв специалист по етимология и развитие на испанският език не мога да мина, така че се оттеглям... Но думата остава в романската езикова група, а между испанците от времето на анибал и тея от времето на колумб има доста ... съществени разлики.

Поздрави!
цитирай
12. apollon - според преценката и гледната точка ...
28.08.2011 13:07
според преценката и гледната точка испанците са различен народ от римляните и в същото време са напъло еднакви с тях - зависи от коя страна на монетата гледаш
цитирай
13. get - Уважаеми Аполон в поста си (от 09.05) Теонимът на град Малага - неразгаданата загадка!
28.08.2011 22:14
Вие казвате !!
„В миналото всеки голям град има свой божествен патрон и покровител - една непоколебима традиция от древността.Тя определя града като град на особено почитано божество от финикийците - бога на войната, а именно бога Молох. Според класическите автори Молох е древен бог на слънцето, огъня и войната в семитската митология, на който се принасяли в жертва деца от знатни семейства, изгаряни живи върху жертвеници. … Молох …. Името е синоним на бог Баал … „

Позволих си(не случайно) да ви попитам !
„- Ако финикийците са семити и предвид годината, която сочите 770 пр. н.е. нещата не се връзват ??! - Защо ? - през 770 г. знаем, че вече е "победил" ортодоксалният" юдаизъм по техните земи. Знаем какво е отношението на тази религия към по-старият Баал, по-късен Молох.
- Та въпросът ми е - Как може "семитите"-финикийци да нарекат градът си на един не само отречен ами и "преследван" бог ??!
П.П. Ако се опитате да ми опонирате с Картаген ! - въпросът ми автоматично следва да се пренесе и към съответният ! … и Ханибал ?!
- Няма ли нещо твърде смущаващо – Плюс и Полибий, книга 9:24, и книгата на Rawlings, Louis „Hannibal the Cannibal? Polybius on Barcid atrocities.” !!
- Отново повтарям становището си - „Vae victis”, "Горко на победените" ... за тях победителите са в "правото си" да разказват угодни тям "истини"-лъжи !
- Кои са победените ?? – Не следва ли да се реабилитира, паметта за тях ?!!

- Простете, ако с настойчивостта си, прекрачвам границите на приличието !?

От Гет ктист
цитирай
14. apollon - Аз съм изключително поласкан от ...
28.08.2011 22:28
Поласкан от вашия непрекъснат, задълбочен и интензивен интерес към скромните ми писания, но смятам да отговоря на вашия интересен въпрос по следния начин - както финикйците семити са избрали да кръстят своя владетел Хани-Баал "господстващ от бога Баал(Ваал)" на това семитско божество, така и са избрали да се подчинят по-древните семитски традиции и да нарекат града на бог Молох. В древността традицията е всичко.
цитирай
15. get - - Без нотка на ласкателство ! - Вие сте за мен човек с дълбоки познания, езици и история !
28.08.2011 22:42
apollon написа:
Аз съм изключително поласкан от вашия непрекъснат, задълбочен и интензивен интерес към скромните ми писания, но смятам да отговоря на вашия интересен въпрос по следния начин - както финикйците семити са избрали да кръстят своя владетел Хани-Баал "господстващ от бога Баал(Ваал)" на това семитско божество, така и са избрали да се подчинят по-древните семитски традиции и да нарекат града на бог Молох. В древността традицията е всичко.

- Второ преценил съм, че притежавате лична култура и самовзискателност, което ви прави обективен, като изследовател и историк !! - Поради това храня уважение и ви чета с интерес !
- Само, как да кажа ... да не страдахте от прекомерна деликатност, което ви пречи да развиете до съответната висота, оригинални ваши тези ?!

- Простете, още веднъж, ако съм прекалил с настойчивите си питания ?!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
16. shtaparov - Разяснение
29.08.2011 17:44
Късните романизовани ибери,чиито частични потомци са днешните испанци,са били принудени от своя принципал да изповядват мнението на Рим за техния далечен предшественик Ханибал,с което да докажат верността си към Империята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465136
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031