Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 01:03 - Индоевропейският именен произход на планината Пинд на Балканите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 11145 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 28.07.2012 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В сърцето на Гърция съществува планина, чието име не е гръцко. Това е защото дълго време в земите на Епир, Беотия и Тесалия липсвали гърци. Там владеели земите си пеласги, тракийски племена и по-късно се присъединили прииждащите  славяни, куберови българи и готи като не можем да изключим и грабителските атаки на хуни, авари и др.
Планината Пинд разделя областите Тесалия и Епир, разполагайки се между тях. На юг планината достига до Северен Пелопонес. Наименованието произлиза от протоиндоевропейския корен *bend - "нещо изпъкнало" и по-точно от протогерманския корен *pint - връх(*penn- стърчаща точка), но това разбира се не е истинската и точна семантика на планината. Районът на планината е един от центровете където са съсредоточени влашките общности в Гърция. Семантиката на наименованието Пиндос се свързва с "изпъкнал планински гребен от стърчащи върхове".
Цяла поредица от топоними в района на Пинд не е съотносима с гръцката словесност. Типичен е примера за областния център Метсово, чийто словесен корен е
славянското меца.  Друг пример е името на върхът първенец - Смоликас от славянското смола. Типично българска е етимологията на връх Цумерна (2393 м н.в.) от времето когато териториите на Епир и Тесалия са български владения. Цумерна произлиза от глагола чумеря се - мръщя се, а той от чемер - мъка, мрак, страдание, вероятно заради по-честите променливи моменти на планинското време в най-високите части на планината. Името на връх Какардица показва също индоевропески белези и е с неелинистичен произход. Думата за италианския бор πίτυς, употребена за пръв път от Омир, според анализа е съотносима с името на планината и също е с индоевропейски корени.
Името на древногръцкия поет Пиндар е сходно с планината Пинд. В превод от старогръцки Πίνδαρος означава "остро копие", но също така може и да се разбира като съчинител, стихоплетец.
Смята се, че Пиндар има корени чак с основателя на Тива - Кадъм, но предвид легендарния характер на тази постановка, по скоро би следвало да се приеме ясно декларирания му гръцки произход. Тива като един от столичните градове на Ахая била метрополен център, а съюза на града с персите свидетелства за проперсийски настроения и на такова силно и многобройно политическо лоби в града.
Конкретно на въпроса: А дали и името на поета Пиндар е негръцко? (М.Г.)
Това е един коректно зададен въпрос улесняващ отговора. Произходът на името е негръцко, доколкото ясно в името е запазен елемент от предполагаем дорийски произход. Тук приемаме безрезервно тезата, че дорийците са индоевропейски елемент , който дава подобен произход на едва 10-15 % от гръцкия език, благодарение на които в съвременната наука този неиндоевропески език минава за индоевропейски. Ако свържем фактите, че Пиндар е генеалогично свързан с финикийските корени на основателя на град Тива и това, че има негръцко име, то тогава безспорно и произхода му следва да не е изцяло гръцки, а най-вероятно смесен. И накрая в метафоричен стил кой би попречил на Пиндар и Дарий да афишират своето роднинство. Автор: Д. Георгиев-Даков
Name: Pindus m. (Plin., Strab., Ovid., Mela)
image

Първенецът на Пинд - Смоликас - 2637 м н.в.
image

Изглед от връх Цумерна
image












Гласувай:
8



1. shtaparov - Уточнение
28.06.2011 04:46
Ето Ви подробно уточнение,което не оставя никакво съмнение в произхода на цитираните имена. Цумерна-това безспорно е Българското "Чумерна",останало от времето преди гръцката колонизация на района. Същото се отнася и за връх Смоликас-името му значи Смолицас /Смолица/. А протогерманският корен "Пинт" /връх/ произхожда от древно-Българските думи Шинп /Шип,без носовката/ и Винс /Вис,Виш-без носовката/. Значението в случая е "Височинната,Високата земя,
Висините",както правилно го разтълкувахте. Малко по-различен е случая с името Пиндар,което като лично име се свързва не с "Планинското",а с "Именното" семантично гнездо,и произходът му съответно е от древно-Българското Хунмар /Хунмир/,което означава Богдар /Божий дар,Богодар,Божидар/.
цитирай
2. apollon - Ами добре, че вие си написахте ко...
28.06.2011 10:59
Ами добре, че вие си написахте коментара, за да мога да си напиша скромното мнение след вашия авторитет :)
цитирай
3. get - - Уважаеми лингвисти, много ме озадачава написаното от В.В. Напольских в ...
28.06.2011 11:41
apollon написа:
Ами добре, че вие си написахте коментара, за да мога да си напиша скромното мнение след вашия авторитет :)

... статията му "Кентавр-гандхарва-дракон ... "
Цитат:
"Согласно другому подходу, образ кентавров восходит ко временам РАСПАДА ГРЕКО-АРИЙСКОГО языкового единства, а САМО СЛОВО, как и др.-инд. гандхарва, БыЛО ЗАИМСТВАНО В ПРОТОГРЕЧЕСКИЙ из некоего СУБСТРАТНОВО ЯЗыКА. Если принять эту версию, спекуляции о всадниках становятся беспочвенными, а принятую этимологию этого слова следует признать позднейшим народным переосмыслением."

- Накратко въпросите ми са ?
- какъв е този гръцки предгръцки субстратен език;
- откога(датировка) се явява този "разпад" по-скоро отделяне на гръцкият от арйският език;
- какви са били предпоставките довели до това отделяне ?

- С уважение !

от Гет "ктист"

П.П. Уважаеми Аполон, латинизирането(овлашаването) на местното население, според вас като историко-социален процес, от кога датира. Дали това не е от времето на "Латинската империя", или е от по-рано ?
цитирай
4. apollon - Руският человек го е напекло слъ...
28.06.2011 11:52
Руският человек го е напекло слънцето доста и е излязъл напекани (запекани) изводи. Власите нямат нищо общо с темата,но тяхната латинизация се извършва по времето на Рим, когато им е възложена службата по охраната на Егнатия одос. В Румъния се решава, че нямат да го говорят на български, а ще вземат езика на власите за национален език и почват да говорят почти като италианци и каталанци.
цитирай
5. анонимен - Зитицх
29.06.2011 14:55
Напълно съгласен с автора, тезата му е перфектна в лингвистичен и исторически аспект!
цитирай
6. анонимен - Зитицх
29.06.2011 15:07
Само да допълня, че имаме и ойконимът Пидна, който е в директна връзка с метатезна връзка с оронима Пинд:
Пиндос->Пиднос->Пидна
цитирай
7. apollon - Благодаря за двата ти коментара ...
29.06.2011 16:11
Благодаря за двата ти коментара Зич, но тук се занимаваме само с етимологията на топоними пряко свързан с топонимния вариант на планината Пинд, а пидна е оставена за анализ от теб.
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=11747
Пращам ти едно мякащо коте за поздрав от мен

http://www.youtube.com/watch?v=t7fn7GGjh7E&NR=1
цитирай
8. анонимен - Зитицх
30.06.2011 00:49
Не мога да пиша коментари в темата ти във форумо, понеже Мишока пак ме е банирал
цитирай
9. анонимен - Зитицх
30.06.2011 00:53
Я това коте много убаво мяка,дали прави и други работи?
цитирай
10. apollon - Упражнява смело дребната си власт
30.06.2011 09:06
Упражнява смело дребната си власт
цитирай
11. apollon - Ти го казваш- има хора, които в ра...
30.06.2011 11:37
Ти го казваш- има хора, които в раболепието си го боготворят - форума е заприличал на черна дупка, в центъра на която грее синия звезден гигант Миш Глист, също като Луцифер. Вземи стани и ти един модератор - да грееш като Велзевул.
цитирай
12. shtaparov - Пидна= Зидна /Зидина,Зидана/
02.07.2011 00:17
анонимен написа:
Само да допълня, че имаме и ойконимът Пидна, който е в директна връзка с метатезна връзка с оронима Пинд:
Пиндос->Пиднос->Пидна


Приятел,Вашето тълкувание не е принципно погрешно,като изключим само това,че не е съобразено с "Градското семантично гнездо". Съгласно неговите постулати името Пидна не означава Пинда или Пунда,а Зидна /Зидина,Зидана/. Това тълкувание Ви го сервирам в синтезиран вид,без да се разпростирам в разглеждане на многото допълнителни подробности,подкрепящи тълкуванието.
цитирай
13. apollon - Как ти хрумнаха Пунда и Зидна - много ...
02.07.2011 00:50
Как ти хрумнаха Пунда и Зидна - много ли се мъчи докато ги изобретиш - каква логика само
цитирай
14. shtaparov - За тая работа трябват очи:
16.07.2011 12:50
apollon написа:
Как ти хрумнаха Пунда и Зидна - много ли се мъчи докато ги изобретиш - каква логика само

Хич ама изобщо не съм се мъчил- Виждащият го забелязва веднага.
цитирай
15. apollon - Най-големи слепци са този, които ...
16.07.2011 13:01
Най-големи слепци са този, които виждат света през собствените си очи и не могат да го видят през очите а другите. Името е Пинд, а вашите именна варианти приличат на Пижо и Пенда- нещо твърде далеч от реалността.
цитирай
16. shtaparov - Да,ама не
18.07.2011 23:34
То и Вашето блогърско име днес е "Аполон",но някога е било Опален /Обилен,
Запален/,а името на София някога е било "Сердика" /Сердица,Средица/,после- Триадица /Срядица/ и Средец /Средик,Сердик/. Това е като в приказката "Не по врат,не по шия,а по гуша",която обаче не всеки разбира. Сиреч- защо не си остана само врат,ами стана и шия? Не стига това,ами стана за беда и гуша,за да сащисва любителите на загадки и да смущава спокойствието на съня им заради хилядите часове безплоден труд,изхабени в напразни напъни тези "различни" думи да бъдат задоволително обяснени и приравнени една към друга по старите сбъркани методи,създаващи пълна каша в главите на бедните филолози. Оказва се обаче,че за тая работа се иска да владееш изкуството на праисторическите,
античните и средновековните Българи,а не профанството на днешните и вчерашните гръкомани. Не искам да кажа,че сте такъв,приятелю- Вие все пак се трудите честно и стигате до някакви резултати,които не могат да обезценят моите блестящи постижения. Времето ще покаже истината едва тогава,когато хората пожелаят да я научат,но не и по-рано. Не е съдено вълнуващите загадки на древността да бъдат разгадани от всекиго,понеже не всеки е призван от Бога да опознае тайните мисли и съждения на древните ни предци. А доскорошните комунистически профанолингвисти,които неизменно обявяваха Българските думи за "гръцки","латински","влашки","турски","славянски","унгарски",
"персийски","арабски","еврейски","германски","татарски","маймунски",
"магарешки" и какви ли не още,само не и за Български,най-добре да
отидат да работят в скотовъдството,където им е мястото и откъдето ще са най-полезни за обществото. Наместо да произвеждат лъжи и да заблуждават невинния народ на България,нека да произвеждат мляко,месо,кашкавал,вълна и
сирене,с което техният принос за обществото ще стане наистина неоценим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464780
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031