Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2011 13:19 - Старите богове Юпитер и Зевс разделили света на политиката и света на християнството на две половини
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3907 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 30.06.2011 00:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди да бъде наложено младото християнство в империята на Рим от Константин - Средиземноморието било разделено на сферите на влияние на два бога - Юпитер на Запад и Зевс на изток -такава била културната и религиозна практика - така продължило да бъде статуквото дълго време в границите на римската империя. Сякаш тези богове на римската цивилизация продължавали безмълвно и невидимо да разделят източните от западните граници на империята. Така варварите по северните граници на "Западен Рим" търпели влиянието на Юпитер, независимо от множеството свои келтски и германски богове, често отъждествявани със силата и мощта на Юпитер- доказателство за безусловната културна хегемония на Рим сред варварските племена извън империята. Номадските варварите по северните граници на "Източен рим" още дори когато империя била неразделена и цяло и единно тяло, търпели влиянието не на Юпитер, а на Зевс, съобразно господстващите културни и религиозни практики в сферите на влияния на различните региони на империята. И това било докато макар и вече разделена, империята на Рим се подчинила на новородената религия на християнството, но макар да желаела своето културно обединение, културните различия оказали влияние и за разделянето на годеницата на Христос - църквата - давайки две нейни близначки Източната ортодоксална църква и Западната римокатолическа църква. Старите богове продължили подмолно и невидимо да копаят мостовете за християнското обединение на света чрез средствата на културата и политическите интереси с опит за реставрация на старото религиозно разделение на изтока и запада. Така чистата новородена религия позволила на средствата на старата политика и култура да бъде ако не умърсена, то поне разделена и осеяна с доктринални спорове и непреодолими противоречия, незаличени с вековете, а напротив.
Изтокът имал богато културно наследство, той не желаел да натрапва със сила християнската вяра. Западът искал догматично да наложи новата вяра, тъй като папата се чувствал наместник на бога на земята - той бил водач на църквата, но и император на народа след като императорската власт в Рим девалвирала. Папата станал император и наследник на репигиозната и политическа власт на стария Рим, жадувайки за нова власт в бъдещето. За борбата за власт на папите и за борбата срещу папизма в по-ново време можете да четете на линка посочен накрая на статията.
Как разделението на света се отразило на религията на номадските народи, живеели между Казказ и делтата на Дунав още много преди да се роди християнството и изтласкани от опитите на Траян за експанзията на Рим на изток. И ако Цезар успял да подчини и цивножество от галските и германски племена, то това почти не се отдало на Траян или се случило съвсем за кратко в източните крайдунавски граници. Нещо повече - там Рим дори не се опитвал да провежда културна експанзия и подчинение, тъй като подобна ситуация отсъствала. Племената били непокорни, едни племена заменяли други, не съществувало покорство, а повсеместен бунт, който едвам бил удържан. Това била най-трудната за устояване граница. Оттук империята получила и своя съкрушителен удар, който триумфирал чак до Мароко, Мавритания и Нумидия.
По-важно е да видим как Юпитер и Зевс се отразили във културата на номадските племена в Скития и Сарматия?
Още преди да бъдат изтраскани от Марк Лициний Крас (той завзел голяма част от Мизия и Малка Скития) и по-късно от Траян, скитските номади изпитвали културните влияния на характерните за епохата богове  на древния източен свят и основно на боговете на Персия и Древна Гърция. Така хановете макар и езичници, често се отъждествявали със Зевс, намирайски опорни точки на идентификация със своите опоненти. Скития и Крим търпели многовековна елинизация и номадите съжителствали с понтийския елинистичен свят. Вероятно оттук идва прозвището на аварските ханове, които идвайки от изток носят титловия вариант canizauci резултат на адоптирането на името на Зевс в титлата във вида canizauci princeps Avarum и разделно съставното разпадане на титлата "khani Zauci".
Пресичането на Дунавския лимес от българите и сродни и съюзни племена, както и трайното им установяване на бившите римски територии на Мизия (това е провинцията с най-масово италийско резидиране на легиони и римски граждани в рамките на Византия до края на 600 година, когато множеството уседнали италийци се връщат в Италия, бягащи от прииждащите варвари), води до нови културни влияния и до титловия вариант Canasubigi.
Ще бъде чудесно да се намери епиграфски паметник, който да подкрепи тези разсъждения и теория, обобщени и извлечени от краткия преразказ на времевата история.
Тези два върховни езически бога разделили света, както преди преди това той не бил разделен от Вавилонската кула, жадни за върховната власт. Автор: Д. Георгиев-Даков

Още за борбата на света срещу папизма можете да четете тук:Първи опит за религиозно единство след Реформацията
http://apologetic.blog.bg/hobi/2011/06/16/na-skypiiat-literaturen-proekt-v-zapadna-evropa.766462
Какъв е извода за паапската политика? Идентифицирайки себе си с римските императори, папите водели войни и подклаждали други въоръжени конфликти, сякаш не са смирени слуги на бога, а същински езически жреци, на които древните римски императори били олицетворение.












Гласувай:
11



1. plushok - Да!
17.06.2011 18:01
Радвам се, че мога да прочета и смислени неща в блога.
Хубаво, добро и даващо възможност за всеки да попълни общата си култура .... ако му се чете.
Като историк не съм съвсем съгласна, но не ми е по профила - та ми беше интересно!
цитирай
2. apollon - Поне има плурализъм
17.06.2011 18:24
Поне има плурализъм. За жалост българите нямаме достъп до музеите на Украйна -голяма част от нейните епиграфски паметници са унищожени в резултат на държавната политика, други са без достъп за нас българите. Надявам се да се открият подобни епиграфски паметници.
цитирай
3. bojo12345 - И във Ватикана има много важни исторически документи и реликви за нас!
17.06.2011 20:25
Само трябва да отворят и покажат на света наличното...
цитирай
4. apollon - точно - специален поздрав за пре...
17.06.2011 21:29
точно - специален поздрав за предпочелите темата с една стойностна група
цитирай
5. apollon - :)
17.06.2011 22:54
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467330
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031