Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 19:28 - Монетата на келтите боии от типа Биатек
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6620 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 16.08.2011 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Монетите Биатек са от келтското племе "боии". Независимо от ясната връзка с римската монета, трите откъснати листа върху реверза са независим белег за възможна елинизация на монетосечението. Като най-североизточния келтски етнос в Средна Европа боиите са могли да имат древни контакти на обмен с номадски племена от Азия, а както показва артефакта от бронз, принадлежащ към Халдщадската култура ясно се вижда келтски воин с типично тракийско въоръжение. "Листата" са нумизматични артефакти на елинизираните тракийски племена, занимаващи се с лозарство и винарство. Боиите са могли да имат търговски контакти с траките по средното поречие на река Дунав. И макар траките да са типично конен народ от дълбоката античност, изображението на реверза на монетата не представя нито династично име на монарх, нито възможна рисунка на тракийски конник. 
Лингвистичният анализ на монетата не дава указание за връзка с келтското езиково наследство, нито с това на траките. Според езика на траките кон е esvas, а конник е mezena. На келтски съществуват различни регионални лексеми за означаване на животното кон - на ирлански келтски кон е capall, на шотлански келтски кон е each, на уелски келтски кон е ceffyl или march, на корнуелски кон е Margh.
За всеобщо учудване на монетата фигурира надпис на име с тюрски езиков произход. Древнокелтската дума за кон е EQVOS. От тази дума след обеззвучаване е възникнало името на гало-келтската и в последствие римска богиня Епона - протектор на коня и магарето. На галски келтски кон е "epos", а кобила "epa". Инскрипцията Biatec обаче носи в себе си санскритски елемент и никак не се отнася за име на владетел. Монетата показва много по-ранна инвазия и миграция на номадски племена от Азия, много преди появата на хуни и авари в Средна Европа. На прабългарски теку е кон, а тагчи  е конник с пряка връзка на тези лексеми с глагола тичам, препускам. В случая с Биатек става дума за точното описание и характеристика на буен, необуздан и препускащ кон. Монетата специално дава култов акцент върху коня, така както Епона е отразявала преклонението на келтите към коня. Върху монетите са означавани по-рядко срещаното от всички емисии Биасек име Bussumarius(Bussurigius)- келтски бог известен от Алба Юлия в Румъния и Aktchб Tash, Турция и име на келтско божество гигант - TITTO. Концепцията за връзка с етимолията на боиите на Юлиус Покорни с името Биатек е несъстоятелна. Автор: Д.Георгиев-Даков 
The coin type Biatec - an analysis of the inscription
Келтска монета от 1 век преди Христа
imageimageimageimage

Q. Fufius Kalenus and Mucius Cordus -сходна монета
image
image


Бронзов артефакт - Плака от колан.
image
image


http://www.youtube.com/watch?v=iLF3T2ztQvs&feature=feedrec











Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14512197
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930