Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2011 11:45 - Античен Gesoriacum - изходна точка за завладяването на Британия
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3916 Коментари: 0 Гласове:
45

Последна промяна: 20.10.2012 20:22


Gesoriacum (също Bononia) е римска крепост на брега на Северно море, от европейския бряг на морския проток Ла Манш. Укреплението е носело също името Portus Itius. Страбон ни описва местонахождението на града. А заради това,че се намирало с областта населена от белгийското племе морини, Gesoriacum бил наричан още Portus Morinus - пристанище на морините. Гесориакум бил фаворизирано пристанище и стартов пункт за всака военна кампания на север към Британия.
Както Бонония, което е чисто келтско име, така и името Гесориакум съдържа в себе си ясни келтоезични елементи. Восноваването на града участва и германското племе боии.
Калигула резидира в града възнамерявайки да пресече морето и да замине за Британия. Заради честите плавания бил изграден светлинен фар за навигацията на корабите.
Именният произход на град Гесориакум е особено интересен и ще бъде разгледан въз основа на литературните сведения, достигнали до нас благодарение на римския автор Aulus Gellius. Той ни засвидетелства плавателен термин за определен тип лек плавателен съд, с чиято помощ може да се създаде стройна теория за произхода на името Гесориакум. Това плавателно средство се наричало geseoreta и очевидно заради изобилстващото наличие на този тип плавателно средство приело това име,а в последствие и населеното място край пристанището от тази епоха. Името възникнало от името на най-разпространеното плавателно средство в римското пристанище  - гесеорета, дума производна на глагола gero - нося,пренасям. Наличието на келтоговорящи жители е обусловило типично келтското окончание - iacum със значение, което ясно показва, че селището се намира в близост до вода в качеството му на пристанище. Така името на градът е резултат от сливането на geseor(eta) и окончанието -iacum. Съвременният град наследил Гесориакум е Булон сюр Мер. Името на гесеоретата може да се изведе и от старопруското 
geeyse - бяла птица в смисъл на "издигнат, плаващ над водата кораб".  

Тук ще бъде направен и специален анализ на думата гесеорета. Тя произлиза от думата герро- нося и римската дума за плавателен съд ратис. С тази етимология се открива и специфичния смисъл на термина гесеорета - лодка за пренос, плавателен съд за пренос на хора и товари (ratiarius, i m [ratis] - сал).

Автор: Д.Георгиев-Даков
 


image
Римският фар от античен Гесориакум
imageimage
Предполагаем вид на гесеорета











Гласувай:
45


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469288
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031