Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 22:01 - Gavidina до Дръстър(Дуростолум) и мъченичеството на Свети Емилиан
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4583 Коментари: 9 Гласове:
41

Последна промяна: 03.06.2011 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Главен писмен източник за мъченичеството на Свети Емилиан е гръцки документ от 12 век. Две са имената,  които селище в близост до Дръстър е притежавало - Гедина иГисидина. Има съмнение обаче, че тези имена не отразяват вярното и точно име на историческото селище, а са плод на различни транскрипции.
Открит епиграфски паметник сочи, че името на селището е Gavidina и в надписът е указано, че става думи на за викус:
Iovi Optimo Maximo Julius Eutuches ex voto pro se et pro patronum suum Julius Maximo posuit et dovavit Gavidina Arnuntum supperiore.
Името Гавидина има латински произход с предполагаема зоонимна основа от латинската гума gavia - чайка и дина като местен вариант на келтското дунум - крепост (gizeria -птичи стомах, воденица за Гисидина).
В римското село Гавидина е завършил живота си от мъченическа смърт Свети Емилиан.

Житие на Свети Емилиан:
По време на царуването на Юлиан Отстъпник, в мизийския град Дръстър, живеел млад мъж, Емилиян, слуга на кмета на града.  Когато император Юлиан започва да унищожава християнството в царството на Римската империя с огън и меч и когато представител на императора дошъл в Дръстър да убие християнин, тогава не се намерил нито един.  Радостен от това, той спонсорира голям банкет за гражданите на Дръстър и прави жертвоприношения, за да бъде предлагани на идоли и веселие последва през целия град, ден и нощ. Емилиян влязъл в езически храмове, пазари и по улиците на града и разбил всички идоли с чук. На следващия ден имало терор в града. Всеки искал разрушителят на техните богове. Един селянин, минавайки покрай един храм на сутринта бил задържан. Емилиян, виждайки, че един невинен човек ще пострада, си казал: "Ако скрия моите работи, каква полза ще получа от това, което съм направил? Пред Бога, ще се намери като убиец на невинен човек? "Ето защо, той се явява пред легата на императора. В разярение легатът попитал Емилиян, какво дало повод да го направи? Мъченикът на Христос отговорил: "Бог и душата ми ме осъждат да унищожа тези безжизнени стълбовете, на които ти се молиш като на богове." Съдията тогава разпоредил Емилиян да бъде бити и след бой с камшик и други мъчения, било наредено да бъде погребан жив. По този начин сложили край на земния живот на Св. Emilian итой получил небесен живот на 18 юли, 362 г.н.е.


Факти за Свети Емилиан:
At Silistria in Bulgaria, St. Emilian, martyr, who was cast into a furnace, in the time of Julian the Apostate, under the governor Capitolinus, and received the palm of martyrdom.
18 юли е денят на Свети Емилиан.
Свети Емилиан е убит по времето на управлението на Юлиан Апостат - изменник, отстъпник.
Съдия на Свети Емилиан бил Капитолинус (Capitolinus).
През
1643 г., по предложение на архиепископ Богдан, Конгрегацията създала Марцианополската архиепископия с постоянно седалище Доростол (Силистра).
image








Гласувай:
41



1. magnoliya - Чудесен постинг!
11.02.2011 22:40
Синът ми се казва Емилиан и е кръстен в Силистра в църквата Св.Св.Петър и Павел.
На 18 юли 1985 год. една кола удря колелото на негов приятел, който е карал, а Емо е бил на багажника изправен. Предното стъкло на колата се счупва, шофьорът води веднага децата в болницата на преглед за да е сигурен, че нямат нещо счупено. По-късно разбрах за случилото се и все си мисля, че Свети Емилиан Доростолски ги е запазил живи и здрави.
цитирай
2. apollon - Благодаря за доверието да намерите ...
11.02.2011 23:19
Благодаря за доверието да намерите този постинг за съдържателен - радвам се за късмета на вашия син, нека той не го напуска. Безпорно именният му патрон го е предпазил и съхранил.
цитирай
3. rizar - RIZAR
26.02.2011 16:39
Aполоне ,доколкото разбирам ти си археолог от Скития Минор ?

Имаш ли нещо за друг тракийски мъченик от Малка Скития, който не е военен или свързан по някакав начин с Доростол е св. Юлий Гетдубски, който е измъчван според древните менологии на 20 декември в едно малко градче Гетдуб, което се намира на границата между България и Румъния .
цитирай
4. apollon - :) не нямам
26.02.2011 17:24
:) не нямам
цитирай
5. apollon - имам за този Св. мъченик Дасий ...
26.02.2011 17:26
имам за този

Св. мъченик Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая, тридесет дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога.

Този път изборът паднал на св. Дасий. Като узнал това, той казал: "Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин". Той открито изповядал пред съгражданите си своята вяра в Христос, изобличил ги за тяхното злочестие и заблуждения и обърнал много от тях в Христа. Поради това, по заповед на императорите Диоклециан (284-305) и Максимиан (284-305), той бил обезглавен след жестоки мъчения.

цитирай
6. rizar - За мене животът е Христос, а смъртта придобивка.
26.02.2011 18:31
Да Дасий е най-известния на Балканите и най-неизвестен в България мъченик. Профратрическото сборище се е постарало да унищожи спомена за него .
Аз бих искал обаче, да коментираш , това - "Гетдубски" - съжалявам , че го нямам на оригинален латински . Предполагам , че се изписва - Getdub или Gettdub .
Много ''славянско'' звучене, май за едно тракийско селище ???
Поздрави.
П.С. Ще се постарая да намеря името в оригинал.
цитирай
7. apollon - samo ako ima originalna latinska ...
26.02.2011 19:14
samo ako ima originalna latinska transkribciq moga da ti pomogna
цитирай
8. apollon - Радвам се, че за теб животът е Хри...
26.02.2011 19:15
Радвам се,че за теб животът е Христос, а смъртта придобивка.
цитирай
9. shtaparov - Втори вариант:
02.11.2011 02:36
Името Гавидина може да има и Тракийски /Блъгарски/ произход,при което би означавало Говедина /Гавядина,Говьедина и пр./,и от него да са произлезли другите две форми. След масовите помюсюлманчвания от XVI-XVII в. обаче,много от които са извършвани не без съучастието на местното население,името на това до тогава Българско село е било променено и е получило ново,вече турско име,което трудно може да бъде идентифицирано днес,за съжаление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464919
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031