Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 15:26 - Една от деветте римски улпии - Топирос
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5753 Коментари: 4 Гласове:
29

Последна промяна: 26.05.2011 11:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Още преди  окончателното завладяване на Тракия през 46 г.н.е., римляните започнали строежи на нови грандиозни и невиждани до тогава пътища. В Южна Тракия подобен магистрален път свързвал Бизантион с Дирахиум и бил известен като военния път Via Egnatia, който бил завършен през 148 г.пр.н.е. При преминаването на пътя през река Места бил изграден мост и пътна станция. Благоприятните условия на земите около пътната станция, интензивния пътен трафик, изобилието от чиста питейна вода и усилията по поддръжка и охрана на моста, довело до заселване на множество хора. Постепенно  пътната станция се превърнала в град, който бил почетен с императорски привилегии, с множество градски свободи за римските граждани в него, с правото да сече собствени монети и след смъртта на Траян бил наречен с името OYΛΠIAC TOΠIPOY. Предполага се, че името на селището е възникнало като име на пътната станция, която е носела името "του πόρον" (град край моста) от
πόρος- пролив, море, течение, мост, път, канал, което в последствие е прераснало в име на античния град. (На гръцки някои превеждат топирос като "горящ"). Името Топирос Градът бил разположен между селата Toxotes и Paradeisos, на 14 км западно от Ксанти, където и днес могат да се видят останките от античния град. В този създаден от римляните град, както е видно върху една от монетите, било развито лозарството и винопроизводството, наред с производството на зърно.
Не е известна точната дата на основаването на града, тъй като селището е очертавало своя облик чрез постепенно разширение от пътна станция към многочислен крайпътен град. За началото на градския статут на Топирос се говори още през 1 век пр. н.е.
Ранносредновековната история на града е сравнително драматична. През 549 г.н.е. градът е превзет от славяните, които тотално разрушават града (разрушаването на града често подбужда аналогията с топирос - горящ). Две години по-късно император Юстиниан възстановява града и го обгражда със дебели стени. Събитията от времето на славянските нашествия във Бизантия са ни известни от сведенията на Прокопий. Той разказва,че една част от пленнените византийци, били взети като заложници в земите отвъд Дунав.
Значимостта на Топирос през времето на неговото съществуване достигнала дотам, че за известно време той се превърнал в столичен град на областта между Тесалонике и Константинопол. Вероятно край на неговия градски и селищен облик слагат завоевателните военни действия на българските владетели Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиян. Окончателен залез на селищния живот в града е белязан от нововъзникналия град в близост до Топирос с името Ксанти през 879г.н.е., когато това селищно име е регистрирано за първи път на религиозна среща на епископ Георги в Константинопол. По това време към IX век е новооткрита митрополия в Ксанти.
 
Градът е представен в Itinerarium Antonineanum
с името Topirus. От Птоломей и Плиний Стари името е представено като Топирис. В Певтингеровата карта градът фигурира с именния вариант Топеирос. Hierocles (византийски географ) нарича в своите съчинения града с името Русион (Рουσιον) вероятно заради драстичната миграционна вълна от славянски емигранти в империята. Автор: Д.Георгиев-Даков





imageimageimage
Монети от град Топирос с по-лошо качество:
image
Монета на Каракала
image



















Гласувай:
29



1. анонимен - ....Елица
04.02.2011 16:30
На монетите Траян ли е изобразен и какво
гласят надписите на тях-много благодаря
цитирай
2. apollon - това са монети на императорите Марк ...
04.02.2011 17:10
това са монети на императорите Марк Аврелий и Антоний Пий- на реверса ясно се чете името на града Топирон и Топеиреитон.
цитирай
3. анонимен - ....Елица
04.02.2011 17:32
А интересно от какъв материал са били
сечени монетите по това време-медни ли
са-или греша?-патината по тях ме навежда
на тази мисъл-май въпроса ми е излишен
Каракала-римски император?!
цитирай
4. apollon - Dictionary of Greek and Roman Ge...
16.03.2011 18:38
Dictionary of Greek and Roman Geography: Iabadius-Zymethus
под редакцията на Sir William Smith
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467153
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031