Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 15:37 - Аспарух и тюрко-китайските културни взаимствания
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4200 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 01.01.2011 15:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човешката култура няма начало и край. Тя е всеобхватна река, която видоизменя, обогатява и придава колорит, но никога не лишава. Човешката култура е като скъпоценна обменна валута на политическа и човешка идентификация, коренно различна от родовата и генетична памет.
 Национализмът счита културната кражба като ужасно престъпление, но всъщност богатството на една културна инвазия и традиция е облагородяващо, отколкото лишаващо.
В етно-културният конгломерат на Боспорското царство, наследен във Велика България, не можем да търсим точни и изолирани културни феномени. Като мултиетническо държавно обединения отделните етноси активно приемали и предавали помежду си конвертируеми културни елементи.  
   Особено впечатление прави арменската употреба на Аспарух под формата Аспархрук, използвано от Ананий Ширакаци. То повдига множество въпроси. от една страна този именен вариант традиционно се превежда като АспарХрук - бял конник от арменски или Аспрорухос - белодрешко - от гръцки ( άσπρоs -бял и ρούχα-дрехи). Както се вижда всеки език използва наличните фонетични елементи съотносими към своята речева система. Новата теза е съотносима с външния вид на владетеля като окончанието хрук намира своето значение в киргизкото quyruq (опашка), запазено и до ден днешен в българския език. В този смисъл името Аспахрук означава "коннникът с опашка".  Не бива да игнорираме тюркоезичния елемент, тогава когато по пътя на своята миграция българите са прекосявали тюркоезичната територия на Киргизия, а в състава на своята конфедерация с името Стара Велика България са имали за съседи тюркоезични племена. Не бива да се забравя, че и "Именникът на прабългарските князе" е съставен от тюркоезичните имена на дванадесет годишните цикли, точно съответстващи на китайския календар. Присъствието на тюркоезични елементи не бива да смущава и да бъде основание за инсинуации, че българския език има общи елементи с тюркските езици. Съставянето на въпросната прабългарска летопис е станало очевидно по времето на силното тюркско влияние във Волжска България, което е повлияло на езиковата традиция в момента на съставянето на хрониката. Напълно е възможно арменската именна традиция да е повлияна поради своята близост от индивидуалната тюрскоименна традиция за конкретната именна традиция в тюрските езици за княз Испор. По-важно внимание заслужава изводът, че княз Испор е бил конфедеративен владетел на българи, готи, гърци, тюрки, келти, а в последствие и на славяни, всички от които са имали, както сами ще анализираме, конкретен именен вариант за княза. Така например Есперерикс е келтския вариант на името на княз Аспарух. Готският етнически вариант на княз Аспарух е Исперих (Есперерих), подобно на готските именни традиции като Аларих, Теодорих, Телерих, Ерменрих, Гедарих. В допълнение специфичната прабългарска прическа е точен еквивалент на китайското постригване на косата. Културните прониквания между китайския и прабългарския етнос не умаловажават стойностите на техните самобитните култури сами по себе си, а само разкриват богаството на културния обмен.
Както Велика България, така и Дунавска България на Аспарух са мултиетнически държави, конгломерати на множество племена.
Повод за този постинг  е името на княз Аспарух, което съдържа множество вариация в отделните етнически именни традиции. Безспорна е историческата връзка и приемственост между династичното име Аспург на Боспорското царство и именната основа Аспар, макар отделните имена дапритежават своите семантични различия: 
 Аспург (от Аспургус= Аспар +ургос "силен, работен, деен конник" от аналогията при изменението на δημιοεργός  в δημιουργός), докато Аспарух има друга семантика, както ще стане ясно по-долу. Интересно е името на иберийския владетел Аспакур (Aspagur) от династията на Арсацидите, за което сигурна етимологична версия не съществува, но догатките са изключително интересни. Ако се осланя на персийските именни традиции в съседното Боспорско царство, то името е повлияно от Sapor I (215 - 272, Shapur) - сасанидски владетел на Персия, като Аспакур се ползвал с неговата подкрепа. От тази гледна точка Аспагур е приел титлата кир, наследена от великия цар на Персия - Кир, със значение господар или като цяло "конникът-господар", освен ако "gur" не следва да се приема в светлината на протоетноним със значение на "планински" и респективно "грузински".
Извън всякакви закостенели идеологеми следва Аспарух да се приема като княз на множество етноси, най-многобройни от които били прабългари, траки славяни и следвани от римляни, готи, келти, боспорци, тюрки и др. Защото народите не  изчезват, а могат само да се смесват.  Автор: Д. Георгиев-Даков






















 



Гласувай:
15



1. solinvictus - Откога сасанидите наследници на ...
31.12.2010 15:56
Откога сасанидите наследници на партите,персите,ахеменидите,ераните станаха тюрки и алтайци?
да не те е пипнал "миграционният" вирус и теб!?!хехе
цитирай
2. apollon - никъде не твърдя подобно нещо
31.12.2010 15:57
никъде не твърдя подобно нещо
цитирай
3. solinvictus - Аспарух и тюрко-китайските кул...
31.12.2010 16:12
Аспарух и тюрко-китайските културни взаимствания

Какво мислиш по следното :
ISPQR=ISPOR от орела на Аспарух?(след като е претърпял пожара на кремацията)

Ай наздраве! -
че забравих да те поздравя за Новата -да си здрав и да ти се падне от от тотото !
цитирай
4. apollon - Senatus Populusque Romanus S...
31.12.2010 16:22
Senatus Populusque Romanus
Senatus Populus Que Romanus
Senatus Populusque Quorum Romanus
избери си един вариант - весели празници и на тебе
цитирай
5. shtaparov - Още информация по въпроса
18.11.2011 22:17
Името Аспарух (в по-пълен вариант: Аспархук) както виждаме е двусъставно: Аспар-хук,но нека оставим подробното обяснение на отделните му части за моя блог. В общи линии името е равнозначно на имената Астерик (Астерикс) и Аспартак (Испартак,Спартак) и пр.,които са сами по себе си древно- Български царски имена.
цитирай
6. apollon - ISPQR Съкращението означава ...
19.11.2011 01:14
ISPQR

Съкращението означава още

Invictus Senatus Populusque Quorum Romanus
цитирай
7. apollon - Има древнобългарски понятия, но по ...
19.11.2011 01:18
Има древнобългарски понятия, но по времето на Спартак те са Китай . Не смесвайте етническите названия - Спартак не е древнобългарско, а древнотракийско име. Не правете от историческата наука пумия за свинете.

Толкова нисък, подъл и обиден подход към историята е мерзък опит за нечистоплътни стъкмистики
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466845
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031