Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 12:01 - Притчата за Вавилон и Глобализацията
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5526 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.02.2012 14:47


Наистина вярвам, че е имало период  на земята, в който хората са говорели на един език. Тази представа е объркана от притчата за вавилонската кула, където именно стремежа да се издигне висока сграда до небето и да се достигне Господ, било наказанието, което сполетяло народите и те получили различни езици, за да не се разбират помежду си. Ние днес не можем да кажем, че това е наказание - то е сам привидно такова, тъй като макар разноезични, много езици пазят множество култури и са единствения начин те да се съхранят. 
Не кулата на Вавилон е причината за разноезичието, както внушава причтата. Главната причина е суетата, стремежа да докажеш правотата и съвършенството си, силата и надмощието си, което сами по себе си е грешен, себичен и разрушителен момент в човешкото съзнание, макар и главен двигател на открития, постижения и умения.
Следователно множеството езици са дадени от Господ като наказание за суетата и вследствие от човешката суета и са предпазна мярка от обединените усилия в посока на разрухата.
Днес само мъдрите хора се изправят срещу Глобализацията, виждайки в нея един огромен разрушител- на култури, на цивилизации, на народи, на традиции, на стари поучителни времена. Днес Глобализацията е новата кула на Вавилон, строящата се навярно под егиданата на вавилонската кучка. Днес общият език за засидание, което лесно може да се превърне в разруха е интернационалния английски език. 
Ето сега и днес можем да видим колко е било полезно наказанието на Господ за разноезичието на народите. То е съградило света, капсулирало е мъдростта и е превърнало съзиданието в основен елемент на сътворението.
Нов Вавилон, нов световен ред - колко синонимно звучат.
Днес когато множество регионални култури умират всеки ден и всеки час, аметта на света е доста заета, зада ги запомни, да ги съхрани, да ги опише дори и те умират ежедневно, а на тяхно място се строи нещо ново, модерно, но без корени и в крещящо противоречие с околното.
Сега единствените люлки на стария свяв в Азия като Иран, Ирак и Афганистан са безмилостно атакувани от САЩ с извинението за борбата с терористите. Но това всъщност е преследването на плана за един нов световен ред, на който се противопоставят засега единствено фанатиците, а разумните хора мълчат, чакайки последните акорди на развръзката.
image
Днес Глобализацията прилича на вавилонската кучка, която се стреми на налапа повече власт и завоюва не просто повече територии, а в откровен опит за глътне цялата земя. И кой ако не свръхестествен стремеж и същество като една перхласнала се държавност може да иска да налапа цялата земя, ако не се водеше от свръхценностни идеи като тези на глобализацията и не страдаше от толкова откровен егоизъм, с който най известен е синия ангел. Ще има още хиляди АСТА, пипи, сопи и други атрибути на новия латеж.








Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14521473
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930