Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 20:06 - Испанските перли на Европа - Толедо и Барселона
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4296 Коментари: 2 Гласове:
193

Последна промяна: 03.05.2013 16:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съгласно стара испанска традиция в схващането за основаването на Толедо, градът е основан от еврейски колонисти през 540 г. пр.н.е., които го наименовали Toledoch - в превод " майка на народа", въпреки че може да става въпрос за старо финикийско селище.
Първото писмено споменаване на град Толедо като Tollitum е засвидетелствано от римския историк Тит Ливий. Като се има предвид, че римският военначалник Марк Фулвий Нобилиор превзема града през 193 г.пр.н.е., а Ливий е роден през 59 г.пр.н.е., налице са достатъчно основание за едно значително "латинизиране" на града и на неговото име, което навярно произлиза от глагола tollo (tollitō) - издигам. Тъй като обаче околния релеф край град Толедо също е хълмист е нужно да се да се знае отправната точка на "издигнатия град". В случая това е река Тахо (Tajo). Taка изразът "издигнат над река Тахо(Tagus)" - "tolli Ta(jo)" би могъл най-добре семантично да обясни названието на този древен град. Тук трябва да с приведе и близката етимология на топонима за областа Анатолия, чието значение е засвидетелствано още от Омир като възход на слънцето - в превод "източна страна", "страната на  изгрева"" .
В различните етимологични варианти за името Tollitum като "tolli utum" (Utus е римски град в Мизия край вливането на река Вит в Дунав изведен от индоевропейското udor - вода) и "tuli utum" (Tuli -->lat. fero, "носещ вода"), произхода на името е несъмнено свързан с ландшафтните особености на градския терен и непосредствената връзка на града с близката река.

Барселона е град с цели 400 години по-възрастен в своето изграждане от самия Рим според легендата, в която негов строител е самия Херкулес. Според другата легенда градът е основан през 3 век пр.н.е. от картагенския пълководец Хамилкар Барка - бащата на Ханибал, който го кръстил на своята фамилия с името Barcino (Oros. vii. 143; Miсano, Diccion. vol. i. p. 391; Auson. Epist. xxiv. 68, 69, Punica Barcino). С името Βάρκας
e засвидетелстван от Полибий знатния картагенски род на Хамилкар и Ханибал.
Както и самото гръцко име свидетелства по безспорен начин, Барселона в миналото е била основана като картагенска колония. В този смисъл гръцкото име Βαρκινών е производно на Βάρ(κας) и κ(ο)ινόν - общество в смисъл на град на Барка. Римският поет Руфус Фестус Авиенус (Rufus Festus Avienus) за първи път споменава  името Barcilonum в своето произведение Ora Maritima като "et Barcilonum amoena sedes ditium" v 514.  През римско време е възможно Tarraco и Barcilonum да са били пристанищни центрове за внос на животни от Африка за арените на амфитеатрите и гладиаторските борби. По онова време за гладиаторските игри на-силно били ценени лъвовете, поради което е възможна аналогия в наименованието Barcilonum като Barcilеonum. Не са достигнали до ден днешен сведения, в които историческата личност е представяна като лъв, но това сравнение често е следвало изтъкнати в битки генерали, пълководци и царе. 
Нужно е да се спомене още едно ойконимно доказателство за името на град Толедо, което идва от θόλος - куполообразно древногръцко съоръжение като светилище, гробница, паметник, зала, често с колонада. Имайки предвид куполната форма на хълма старинен Толедо следва да приемам корените на думите tolos и tollito с близко семантично значение и общ индоевропейски произход.

θολοειδῶς -

куполообразно
Автор: Д.Георгиев-Даков

 image
image
imageimage imageimageValladolid
image
image
http://www.bghelp.net/forums/printthread.php?t=13777&pp=40

www.ispanski.net
Гласувай:
1941. apollon - Не става дума за Ханибал, а за Хам...
16.12.2010 02:35
Не става дума за Ханибал, а за Хамилкар Барка - бащата на Ханибал - точната дума е пълководец
цитирай
2. apollon - разбрах ви от самото начало
16.12.2010 03:34
разбрах ви от самото начало
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 12580868
Постинги: 5289
Коментари: 10343
Гласове: 19008
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930