Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 14:23 - Произход на титлата Фараон
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 9687 Коментари: 7 Гласове:
37

Последна промяна: 14.06.2011 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Две преобладаващи теории за произхода на титлата Фараон съществуват. Първата е едно предположение на римо-израелския историк и писател Йосиф Флавий (Flavius Josephus) от I век от новата ера,  който съобщава, че е имало египетски владетел, носел това име и след смъртта му всички последвали владетели приели това име. Втората, най-възприета теория, е че фараон произлиза от египетската дума peraa - дворец, дом, голяма къща.
Фараонът осъществява връзката между божественото и земното, между хората и боговете. Той е земно проявление на боговете Хор, Ра, Амон Атон, а след смъртта си се отъждествява с Озирис. Въплъщава религиозни, политически и военни функции и се ползва с абсолютната върховна власт. На тридесет годишнината от управлението на фараона се организира негов празник - Сед, където той демострира физическата си издържливост и годността си да управлява. В преддинастичните времена племенния вожд бива убиван в случай на слабост и немощ, но по време на фараоновите династии празника бил повод фараона да получи обновление на силите. 
В действителност титлата на египетските царе идва от гръцкото φαραώ - монаршеско звание на египетските царе. Преди да падне под римска власт, Египет е управляван от последната елинска династия на Птоломеите. Не бихме могли да търсим египетско отражение в една гръцка дума, именно защото фарао е отражение на египетския език и е гръцки превод на титлата. Това е известен факт, тъй като гърците имали склонност да превеждат на своя език това, което вземали като понятия и знания от другите народи. В този смисъл титлата фараон следва да се извежда от глъцката лексема φαραώ, която точно е отразявала семантичния товар на египетската дема за фараон и се явява нейно тоно копие във връзка с последвалата елинистична династия на Птоломеите, запазила и присвоила тази древна египетска титла.
Животът в Египет бил зависим и подвластен на боговете, а фараонът бил мост между хората и божествения, идеален свят.
Следователно е напълно логично да допуснем, че титлата фараон има сакрално и религиозно значение във връзка с първостепенната роля на монарха в обществения живот. Така без да изпадаме в заблуждение бихме могли да свържем произхода на званието фараон с възможната й първостепенна, божествено-религиозна същност. Титлата фараон, засвидетелствана от гръцките хронисти като Φαραώ, е образувана от φάος - светлина(φάω- светя, сияя) и ῥέος- поток( ῥέω-тека, струя -> άο) и се превежда като поток от светлина или "светлина на(от) Ра".
Типично доказателство за достоверността на подобен анализ е не друг, а самия розетски камък, достигнал до нас именно благодарение на управлението на Птоломеите. Пак на тях вероятно дължим гръцкия смисъл на египетската титла.
От Египет произхожда и едно от седемте чудеса на света - Александрийския фар, построен на остров Фарос между 280 и 247 пр.н.е. Счита се, че архитектурното чудо получило своето име от острова, на който бил изграден. Както показва името на сградата, тя носела точно това име, за което била предназначена и е много-по-вероятно малкия остров Фарос да е получил името си от самата сграда. До този момент думата фарос не била употребявана и в този си смисъл била неологизъм. В средногръцкият се появява думата φανάριον - фенер (от φανος - светъл, ярък), която е близка до думата фарос като и за двете се предполага сходна на разглежданата тук етимология с известни незначителни разлики. Автор: Д. Герогиев-Даков
Други постинги на същата тема: http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/11/18/.396638
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/11/12/proizhod-na-imeto-na-reka-nil.633671
image
Ахетатон и Нефертити с трите им дъщери, копнеещи за вниманието на своите родители. Всички са огрети от върховния бог на слънцето - Атон (Атен).




imageimage

Бог Хор е смятан за първия фараон, но фараоните са изпълнявали функциите на върховни жреци спрямо върховното божество (в случая бога на слънцето Ра).
С въздигането на V династия на Старото царство (около 25-24 в.пр.Хр.), произлизаща от Хелиопол, Ра става главен бог на пантеона и култът му придобива общоегипетско значение. Почитането на Ра се разпространява и в Нубия. Започват да го почитат като създател на света и хората (възникнали от неговите сълзи), баща на боговете, баща на царя, което се отразява в титлата на фараона.Ра е отъждествяван и с Хор (Ра-Хорахти), Амон (Амон-Ра), останал върховен бог и през периода на новото царство, Птах, Озирис, Хнум, Хепри, Собек и др. С Ра се свързват и много други божества. Тот, богът на луната, е създаден от Ра като негов заместник през нощта.
Етимологията на титлата фараон като "поток от светлина" или "сиянието на Ра" не противоречи на подчинеността на фараонската институция спрямо върховното божество на светлината и създателя на света и хората - Бог Ра.

image
Новоткриха горната част от двойна статуя на фараон Аменхотеп Трети.
Статуята  е намерена в Ком ел-Хитан, където е погребалният храм на фараона в Луксор. На нея Аменхотеп Трети е представен с двойната корона на Египет, седнал на трон до царица Ти.
Същата статуя
image
Аменхотеп Трети.
imageimage
image








Тагове:   фараон,


Гласувай:
37



1. liliyanaandreeva - Крайната цел на човешкото съществуване според египетските мъдреци е...
18.11.2010 14:35
...намирането на изначалната матрица на битието МААТ!?...Това е като "изгубеният рай" , " потъналата Атлантида" , унищожената Троя" и т.н. Според мен това е:
МААТ = Ма АТ = 1284 кв.км - календарен град = 4 дяла . 321 кв.км
Ма = 12 = Магнезий - хим.ел. №12
А = 8 = Ахт - на немски език
Т = 4 = Твир - на старобългарски език

4 дяла . 321 кв.км = П . ЛАН = П . ЛЕН = 1 284 кв.км

П = 4 = Берил - хим.ел. №4
Л = 3 = Литий - хим.ел. №3
Е = 2 = Хелий - хим.ел. №2
Н = 1 = Хидрогено - хим.ел №1

Итака: това е архитектурен план на екологичен град с календарен кадастър за 190 080 жители - вижте постингите ми.
цитирай
2. balkanec - Вярно ли е
18.11.2010 14:45
че египетската титла е нямала нищо общо с гръцката дума "фараон" ?
цитирай
3. apollon - Въпросът е основателен - научните ...
18.11.2010 15:04
Въпросът е основателен - научните основание сочат думата фараон като единствената лексема, която ни разкрива смислово титлата и дава светлина върху възможното й отражение към религията и египетския пантеон.
Смисълът на египетското йероглифи е такъв, е само с помощта на гръцкия е било възможно разгадаването на семантичния им товар от Розетския камък благодарение на Шамполион
цитирай
4. анонимен - Г-н Поете,
23.11.2010 20:33
А Вие владеете ли египетското четмо и писмо,че така авторитетно говорите за смисълът на египетските йероглифи?
цитирай
5. apollon - Така зададен отговорът ви издава в ...
23.11.2010 23:00
Така зададен този анонимен въпрос, който приемам за злонамерен, ви издава в пълното ви неразбиране, но ще ви дам желания отговор - никой не разбира египетските йероглифи без гръцкия - всичко египетско е известно чрез гърците. Това е реалността.
цитирай
6. анонимен - ?
19.12.2010 15:36
А Вие, уважаеми, гръцки език владеете ли?
цитирай
7. apollon - Поздравление към balkanec
19.12.2010 15:42
Вие сте задали на-смислен въпрос, относим към съдържанието на темата. Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468834
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031