Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 21:18 - Походът на аргонавтите - истинска прелюдия към Троянската война
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1997 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.10.2010 03:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Безспорно митологическите причини за походите не са реалните исторически подтици. Походът на аргонавтите е тяхно свързан с военния поход за Троя. Защо? На първо място във всички свои спирки в своеето пътешевствие, авгонавтите се сблъскват с недружелюбни и войнствено настроени племена от чужд етнически произход. В тази картина почти няма изключение. Никъде пътешевствениците не са добре желани и тази ситуация е обичайна и резултат от културните различия. На второ място епосът за аргонавтите ясно ни показва, че никъде в земите на своето пътешевствие извън Егйско море, те не намират събратя гърци, което показва, че района на Пропонтида и Черно море са напълно освободени от елинско присъствие и морски колонисти. Кое е доказателството? То се намира в древното име, с което елините наричали Черно море - Понтус аксеинос, което в буквален превод се превежда като "бурно, тревожно море", но в общоприетия превод елинското име му се превежда като "негостоприемно море".  На трето място ясно стои липсата на съгласие на местните жители да приемат чужди съседи. В този смисъл е истинска бутафория когато се твърди, че дадена колония е елинска по произход, след като за нейното построяване и устояяване във времето е нужен договор с местните племена, по правило настроени ксенофобно. 
Така е нужно да открием кои са причините за отплаването на около 50 принца и аристократи и още 50-тина души помощен персонал. Известно ни е, че нито Орфей, нито Язон, нито Херкулес имат нещо общо с мореплаването - следователно епоса пропуска присъствието на 50 отлично тренирани моряка за добрата подръжка на кораба и неговата навигация. Именно благородните песони не са наясно с мореплаването, а то не се учи за година-две.
Основната причина е стратегическа. Жадната за власт и богаства аристокрация на Елада искала да знае с този разузнавателен морски поход какво има в страните на моретата далеч от Егея. Успешното завършване на мисията, геройските подвизи и разказите на войнствено настроени народи с несметни богатства, била точната формула, която вдигнала на крак всички авантюристи на Елада. Ако се съди по епичната Кентавромахия в Тесалия, нахлуването на ахеите във вътрешността на Балканите срещнала яростна съпротива. Там пеласгите воювали както помежду си така и със всеки един нашественик. След залезът на минойската и микенската цивилизации са били векове, за да с колонизира северното крайбрежие на Егея. Първият опит били градове като Абдера, но те били изключение, тъй като едва през 436 г. пр. Хр. блиа построената първата атинска колония Амфиполис на северния бряг на Егея.   Няма спор, че кантаврите са траките, яздещи своите коне и за които Омир многократно споменава - конния народ, който морския народ на Пелопонес възприемал необичайно и дори чудато. Тук идва и мита за Атина, която спечелила да бъде покровител на града с дар маслиново дръвче, а конят на траколюбивия Посейдон бил пренебрегнат и той загубил състезанието с Атина. Всъщност този избор бил закономерен - траките били врагове, морските бури също, а елините били против всичко тракийско.
Каква е връзката между аргонавтите и Троянската война? Децата на 1/3 от аргонавтите, взели участие във военния поход срещу Троя. Това засвидетелства самия Омир, който поименно споменава Евмел, синът на аргонавта Адмет, Идоменей - син на авгонавта Девкалион, Евриал - участник в експедицията на аргонавтите и отново участник в обсадата на Троя, очевидно на пределна възраст, Ахил - син на аргонавта Пелей, Теламон - аргонавт и участник в Троянската война, брат на Аякс. Всичко това е показателно, че можду похода на аргонавтите и похода срещу Троя изминал период, който числено се колебаел между 20 до 40 години. Периодът от 30 години между едното и другото събитие е едно достатъчно събитие, за да твърдим, че похода на аргонавтите е събитие, предшествало и катализирало Троянската война. Не изминало времето на смяна на едно цяло поколение, за да могат мъките и неволите на царските години в младостта, да получат възмездие в тяхната зрялост и да ги възнаградят с богатствата на чуждите народи. Това не следва да учудва никой? Като морски народ елините се изхранвали с мародерства, грабежи и търговия - нещо твърде нормално за онези времена, където правото е на страната на силния.
Защо  походът на аргонавтите е истинска прелюдия към Троянската война? Наблюденията на аргонавтите накарали аристокрация, техните деца и обществото да мечтаят за лесно спечелената плячка, която ще донесе богатства и безгрижие. с времето разказите добили приказен характер и много от историите били разкрасени, преувеличени, донагласени, за да добият вида достигнал до нас. Истинските подбудители на войната били жадните за богатства елински аристократи. , които знаели колко точно и какви са богатствата на изтока.
Тези изводи са важни за тракийската история, тъй като дават ясна представа, че от похода Орфей  до началото на Троянската война измина не повече от 2-3 десетилетия. Така Орфей би могъл да бъде около 50 години по-стар от Троянската война, ако се зачете условието, че Орфей взел участие в похода на аргонавтите съвсем млад. Изградил вкус към пътешевствията с мисията до Колхида, вероятно царскя син Орфей се запалил по още по-далечните пътувания - като това в Египет, за което свидетелства Павзаний.
И така именно мисията на аргонавтите дала храна за умовете, в които растяли приказни истории за несметна плячка, а златното руно било същински трофей, който истински разпалвал плановете на древните авантюристи. Автор:Д.Г.-Даков






Тагове:   война,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467934
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031